Tom ve Misha'nın özgürlük yolculuğu

17 Kasım 2010 11:25  

 

Tom ve Misha'nın özgürlük yolculuğu

Esir gösteri yunusları Tom ve Misha özgürlüklerine kavuştu. Yunuslar şimdi Gökova'da rehabilite ediliyor

CEM ORKUN KIRAÇ (Arşivi)

Fethiye Hisarönü’nde uzun zamandır gösteri amaçlı beton havuzlarda bulundurulan iki şişe-burunlu yunus esaretten kurtarılarak özgürce yaşayabilmeleri için Gökova’da rehabilite edilmeye başlandı. Tom ve Misha adlı bu iki şişe burunlu yunus “Maviye Dönüş” projesi ile Türkiye’de özgürlüğüne kavuşan ilk esaret altındaki gösteri yunusları oldu.

Özel karavanla yolculuk
SAD-DEMAG (Sualtı Araştırmaları Derneği-Deniz Memelileri Araştırma Grubu) iki şişe burunlu yunusun Fethiye’de bir kara havuzunda çok kötü koşullarda bakıldığını, havuzun son derece yetersiz, sağlıksız ve küçük olduğunu, Hayvanları Koruma Kanunu’nun gösteri yaptıranlar tarafından ihlal edildiğini bildirerek yunusların rehabilitasyon ve doğaya geri salma amaçlı verilmesini talep etti.

Yunuslara devlet tarafından el konulması ve transfer edilmelerine dair ilgili bakanlıklardan herhangi bir yanıt alınamayınca, yunuslar içinde bulundukları kötü koşullardan konu üzerinde çalışan sivil toplum örgütleri ve Fethiyeli gönüllüler tarafından kurtarıldı. Sorunsuz şekilde karadan ve tekne yolu ile yapılan transferden sonra SAD-DEMAG, BFF (Born Free Foundation) ve Dolphin Angels adlı gönüllü grubun destekleri ile Gökova’da rehabilite edilmeye başlandı. Yaklaşık altı ay sürmesi hedeflenen rehabilitasyon sonucunda yunusların doğal ortamda yaşamaya ve balık avlamalarına adapte olmaları durumunda, Gökova’da maviliklere geri bırakılarak geri kalan yaşamlarını özgür tamamlamaları sağlanacak.

Tom ve Misha kurtarılmaları sürecinde, veteriner hekim ve deniz biyologları tarafından gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra Fethiye Hisarönü’ndeki kara havuzundan alınarak hava yastıkları üzerinde ve vücutları ıslak tutularak ve özel olarak döşenmiş bir karavanla Fethiye’den Gökova Çamlı’ya karayoluyla getirildi. Buradan bir tekne transferi ile bakım noktasına ulaştırıldı ve kıyıda ulaşım noktasından birkaç yüz metre açıktaki deniz açık havuzlarına başarıyla aktarıldı. SAD dalgıçları yunusların havuzlara aktarılması sırasında ve hemen sonrasında yunusları sualtında izleyerek, yunusların nadir de olsa nefeslerini tutarak intihar etmeleri gibi olası bir aksi duruma müdahale etmek amacıyla hazır bulundular. Neyse ki, Tom ve Misha deniz suyuna salınmaları ile birlikte hiç sorun yaşamadılar, aksine hareketli bir şekilde yüzmeye ve dalıp çıkmaya başladılar. Şu günlerde sağlıkları ve keyifleri yerinde Gökova’daki ağ havuzlarında rehabilite süreçleri devam ediyor. İlk geldiklerinde çekingen ve çok az balık yiyen yunuslar iki aylık süre sonunda biraz düzeldiler ve üzerlerindeki yaralar kapandığı için daha kuvvetlendiler. Rehabilitasyon bölgesine gelmeden önce altı sene esaret altında yaşayan yunuslar için SAD adına tam zamanlı bir koordinatör, bir veteriner ve iki lojistik destek sağlayan personel görev yapıyor.

Yunus sirkleri kapatılmalı
Türkiye’de 12 yunus gösteri merkezi var. Fethiye’deki kapatılınca 11 tane kaldı. Esas amacımız ülkedeki tüm yunus gösteri merkezlerinin kapatılması.. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ile şişe burunlu yunuslar sıkı koruma altında. Kesinlikle canlı yakalanmaları, ticareti, ithalatı ve ihracatı yasak. Tek bir istisna vardı, o da bilimsel çalışmalar için kullanılmaları durumunda izin verilmesi. Ancak yunus sirkleri ve hatta otistik çocuklara yönelik yunus terapileri bile bilimsel çalışma kategorisine girmez. Yunusların esir tutulmamaları, hukuki ve ekolojik bakış açıları ile yanlıştır.


Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0