TMK MAÐDURU ÇOCUKLAR ÝÇÝN MAYIS'TA TAM ÇÖZÜM

28 Nisan 2010 01:48  

 

TMK MAÐDURU ÇOCUKLAR ÝÇÝN MAYIS'TA TAM ÇÖZÜM

22 Nisan akþamý Su TV'de canlý yayýnlanan ÖTEKÝLEÞTÝR-ME programýna katýlan, AKP Grup Baþkanvekili Bekir Bozdan, TMK Maðduru Çocuklar meselesine tam çözüm getirecek kanun deðiþikliðinin Mayýs ayýnda kesin olarak yapýlacaðýný söyledi.

26 Mart’ta Çocuklar Ýçin Adalet Çaðýrýcýlarý’ndan Lale Mansur, Mehmet Atak ve Mehmet Ucum, Baþbakan Recep Tayip Erdoðan’la 45 dakikalýk bir görüþme yapmýþ, TBMM Adalet Komisyonundaki tasarýnýn eksik olduðuna ikna olan Baþbakan, Bekir Bozdag’ý CIAC raporundan yararlanarak yeni bir tasarý hazýrlamakla görevlendirmiþti.

ÖTEKÝLEÞTÝR-ME ‘nin “TMK Maðduru Çocuklar” bölümünün konuklarýndan, Demokrasi ve Özgürlük Ýçin Yargýçlar ve Savcýlar Birliði hâkim Kemal Þahin de, yargýnýn en altýndan Yargýtay’a kadar TMK Maðduru Çocuklar konusunda hukuk dýþý, siyasi davrandýðýný söyledi.

Program’da ayrýca halk ozaný Sâri Kýz (Ýlkin Manya) TMK Maðduru Çocuklar için yazdýðý türküyü ilk kez seslendirdi ve CIAC’ tan Cenk Örtülü ve Zeynel Koç’un TMK Maðduru Çocuklar için yapýlan ilk belgesel olan “Taþlaþan Vicdanlar”ýn ilk TV gösterimi yapýldý.

***

TÜRKÇE TV’LERDE ÝLK HAFTALIK “AYRIMCILIK” PROGRAMI

ÖTEKÝLEÞTÝR-ME

4. BÖLÜM

“TMK MAÐDURU ÇOCUKLAR”


22 Nisan Perþembe akþamý Su TV’de, televizyonlarýn ilk haftalýk “ayrýmcýlýk” programý ÖTEKÝLEÞTÝR-ME‘nin bu haftaki konusu “TMK Maðduru Çocuklar”.

ÖTEKÝLEÞTÝR-ME her hafta perþembe akþamlarý, saat 22:00-01:00 arasý canlý olarak yayýnlanýyor. Her program 4-6 arasý stüdyo konuðu ve yine 4-6 arasý telefon konuðuyla ele aldýðý ayrýmcýlýk konusunu iþliyor.

Her programda o ötekileþtirme konusunun maðdurlarý, ötekileþtirenler, bu konuda çalýþan (yazar, araþtýrmacý, iktisatçý, sosyolog, siyaset bilimci, psikolog, hukukçu vb) insanlar ve baþka bir konuda ayrýmcýlýða uðramýþ bir kiþi katýlýyor. Bu sonuncu konuðun var oluþ sebebi, maalesef bir konuda ayrýmcýlýða uðrayanlarýn baþka bir konuda yapýlan ayrýmcýlýkta statükoya eklemlenip ayrýmcýlýk yapanlara dahil olmasý.

Bu programda amacýmýz ezberlerimiz dahilinde normal saydýðýmýz ayrýmcýlýklar hakkýnda bir miktar da olsa farkýndalýk yaratmaya vesile olmak. Ezberlerde küçük de olsa çatlaklar oluþturmak.

Programlarda her hangi bir ihtisas alanýnýn terminolojisi degil, herkesin anlayabildiði bir dil kullanýlacak ki, toplumsal farkýndalýk yaratabilmek.

ÖTEKÝLEÞTÝR-ME’yi Gülsüm Ekimci ve Mehmet Atak hazýrlayýp sunuyor. Programýn yapýmcýsý Ayþe Kalyoncu, yayýn koordinatörü Gamze Ateþ, yönetmeni Kenan Yýldýz, hazýrlýk ekibi Ayþegül Akyapraklý, Cihan Güngör, Ekin Ekinci, Eti Motola, Mehmet Bay, Moris Ventura, Selen Ekinci, Seval Dursun, Tuba Özgür, Yasemin Balkancý ve Zeynep Atamer.

22 Nisan Perþembe akþamý yayýnlanacak “TMK Maðduru Çocuklar” bölümünün konuklarý Attila Taþ Þahkulu (Alevi-Bektaþi Gençlik Platformu), Ayten Zara Page (Psikolog), Bekir Bozdað (AKP Grup Baþkanvekili), Canan Atabay (TMK Maðduru Çocuklarýn Avukatý), Elif Kirteke (Adli Tabip), Emin Aktar (Diyarbakýr Barosu Baþkaný), Fransiska Keller (Avrupa Parlamentosu), Hilal Kaplan (Sosyolog), Ýlkin Manya (Halk Ozaný – Eðitimci), Jale Aðýrbaþ (DSP Milletvekili), Kemal Þahin (Yargýç - Demokrasi ve Özgürlük Ýçin Yargýçlar ve Savcýlar Birliði), Lale Mansur (Oyuncu), Mehmet Uçum (Hukukçu), Nihal Bengisu Karaca (Gazeteci), Sevahir Bayýndýr (BDP Milletvekili), ve Yaþar Adýgüzel (TMK Maðduru Çocuk babasý)

1996’daki kanun deðiþiminden bu yana Türkiye’de TMK (Terörle Mücadele Kanunu) Maðduru Çocuklar’in sayýsý 4 bine vardý.

Bu çocuklar yetiþkin koþullarýnda göz altýna alýnýyor, sorgulanýyor, yargýlanýyor, cezaya çarptýrýlýyor ve hapis yatýyor.

Cezaevlerinde ciddi saðlýk, eðitim, güvenlik sorunlarý yaþýyorlar.

Bu çocuklarýn % 95’i Kürt çocuklarý. Ama yasa bu haliyle durdukça konjonktür deðiþiminde yarýn %95 Sunni, Alevi, Rum, Yahudi, Ermeni vd ötekileþtirilen aidiyetlerdeki ailelerin çocuklarý olacak. Yani Türkiye’nin bütün çocuklarý potansiyel TMK Maðduru Çocuklar.

Özellikle Batý’da bu çocuklara karþý empati kurulamýyor. Ezberler doðrultusunda deðil, çocuk insan olarak görülemiyor, alienize ediliyor, tehlikeli düþmanlar olarak algýlanýyorlar.

Devlet stratejileri doðrultusunda bu ezberin oluþmasýnda medyanýn da ciddi payý var.

Ve bu çocuklarýn dosyalarýnýn yarýsýndan çoðunda hiçbir somut delil yok. Sadece asker, polis ifadesi delil kabul ediliyor. Mevcut hukuka bile aykýrý olarak iddianameler hazýrlanýyor, bu iddianameler üzerinden davalar açýlýyor, duruþmalar yapýlýyor, cezalar veriliyor. Ve yargýnýn en üst mevkii Yargýtay bu hukuk dýþý süreci siyasi bir iradeyle onuyor.

Çocuklar Ýçin Adalet Çaðýrýcýlarý’nýn büyük çabalarýnýn da katkýsýyla þu an TBMM’ye girmiþ olan üç maddelik tasarý, meseleyi çözmekten çok uzak, küçük bir iyileþtirme getiriyor sadece.

Baþbakan, Çocuklar Ýçin Adalet Çaðýrýcýlarý’yla son görüþmesinde meseleyi “tam çözecek yeni bir tasarý” sözü verdi. Ama gündem bu kadar hýzlý deðiþirken, arada kaynamamsý için takipçi olmak gerekiyor.

Keza tam kanun deðiþikliði yapýldýðýnda da mesele çözüldü demek deðil. Dünyanýn en iyi kanunu yapýlsa, uygulayýcýlarýnýn zihniyeti deðiþmedikçe mesele hallolmuyor. Toplumun ve devletin ayrýmcýlýða karþý ciddi bir rehabilitasyondan geçmesi gerekiyor.

ÖTEKÝLEÞTÝR-ME’nin 1 Nisan’daki ilk konusu “Antisemitizmin” ve konuklarý Abdülmuttalip Özbek (AKP milletvekili), Azad Saðnýç (HAK-PAR Genel Baþkan Yardýmcýsý), Hüseyin Çelik (AKP Genel Baþkan Yardýmcýsý), Mehmet Tekneci (Psikolog), Moris Ventura (Ýþ adamý ve Ýktisatçý), Rita Ender (Hukukçu), Sebahat Tuncel (BDP Milletvekili), Silvio Ovadio (Türk Musevi Cemaatý Baþkaný), Prof Þinasi Gündüz (Ýlahiyat Fakültesi Dekaný) ve Doç. Yunus Emre Kocabaþoðlu'ydu (Araþtýrmacý).

8 Nisandaki ikinci programin konusu ise ”PVSK Kurbaný Gençler”, program konuklatý: Prof. Doðan Þahin (Psikiyatrist), Fatma Kurtulan (BDP Milletvekili), Kemal Þahin (Yargýç - Demokrasi ve Özgürlük Ýçin Yargýçlar ve Savcýlar Birliði ), Mehmet Tursun (PSVK Kurbaný Baran Tursun'un babasý - BARANSAV), Doç. Mesut Bedri Eryýlmaz (Polis Akademisi), Münip Ermiþ (Hukukçu), Naim Karakaya (Hukukçu), Þehadet Çitil (Genç Siviller) ve Ziyaeddin Akbulut’tu (AKP Milletvekili - Meclis Ýçiþleri Komisyonu Baskaný)

Ýkinci program önemli bir adýma da vesile oldu. Program konuklarýndan TBMM Ýçiþleri Komisyonu Baþkaný, AKP Tekirdað Milletvekili eski valilerden Ziyaeddin Akbulut, programýn sunucularýndan Mehmet Atak ve konuklarýndan hukukçu Naim Karakaya’nýn açýklamalarý sonunda, PVSK’nu, emniyet meslek içi eðitimini ve yargýnýn PVSK Kurbaný Gençler’in davalarýndaki tutumunu Ýçiþleri ve adalet bakanlýklarý nezdinde gündeme getireceði sözünü verdi. Akbulut ayrýca konunun ileriki aþamasýnda Bakanlýklar, Meclis, ilgili kurumlar, stk’lar ve sivil hukukçu, psikolog/psikiyatrist, sosyolog, insan haklarý uzmanlarý vb’den geniþ bir komisyon oluþturup konunun çözümü için uðraþacaklarý sözünü verdi.

15 Nisan Perþembe akþamý yayýnlanan “Mevsimlik Ýþçiler” bölümünün konuklarý Abdullah Aysu (Çiftçi Sendikalarý Konfederasyonu Sözcüsü), Bilge Contepe (Yeþiller Partisi Eþ Sözcüsü), Emin Ekmen (AKP Batman Milletvekili), Kürþad Kahramanoðlu (Akademisyen), Necdet Özcan (Hukukçu - DÝSK), Ömer Leventoðlu (Araþtýrmacý Yazar – Ziraat Mühendisi), Pýnar Önen (Psikolog), Sevahir Bayýndýr (BDP Þýrnak Milletvekili) ve Zübeyde Kýlýç’tý (Eðitim-Sen Baþkaný).

ÖTEKÝLEÞTÝR-ME’nin ileriki bölümlerinde ele alýnacak konulardan bazýlarý; Baþörtüsü, Cumartesi Anneleri, Çingeneler, Pýnar Selek Vakasý, Vicdani Redciler, Göç Çocuklarý, Mobing, Nefret Cinayetleri, Gözaltýnda Cinsel Taciz, Ezidiler, Dersim Kýzýlbaþlarý, Fallokrasi, Hrant Dink Cinayeti, Töre Cinayetleri, Çocuk Yuvalarý, Anadilde Eðitim, Rahip Cinayetleri, Hüviyeti Tunceli, Aleviler, Ermeniler, Rumlar…

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0