Taş atan çocuklarda bir ilk

10 Haziran 2010 20:41  

 

Taş atan çocuklarda bir ilk

Türkiye'nin gündeminden aylardır düşmeyen taş atan çocuklar davalarından birinde bir ilk yaşandı. Mahkeme heyetindeki hakimlerden biri hapis cezasını doğru bulmadığını belirterek karşı oy kullandı.

MALATYA - Sayıları binlerle ifade edilen 'taş atan çocuklar' Türkiye gündemini uzun süredir meşgul ediyor.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen bir davada, küçük yaşta çocukların terör örgütlerinin propagandalarını yapmaları nedeniyle yargılanmalarında yeni bir sayfa açıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinde Malatya'da terör örgütü DHKP-C'nin propagandasını yaptıkları gerekçesiyle yargılanan ve yaşları 17 olan Ç.Ü ile H.E.Ö, 6'şar ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyetinde bulunan üç hakimden ikisi hapis kararı verirken, mahkeme başkanı Eray Gürtekin karşı oy kullandı.

Gürtekin, karşı oy gerekçesinde yaşı küçük sanıkların özgürlüğü bağlayıcı bir ceza olan hapis cezasına çarptırılmalarının doğru olmadığını belirtip şu ifadeleri kullandı:

"18 yaşından küçük, suça sürüklenen çocuklarla ilgili Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları'na dair sözleşme, anayasanın 90. maddesi, Çocuk Koruma Yasası ve TCK'ın 5. maddesi gözönüne alınarak küçük yaştaki çocuklar hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası gereği özgürlüğü bağlayıcı ceza yerine cezayı yaptırımlara çevirme ya da cezanın ertelenmesi mümkündür."

Özel yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eray Gürtekin'in karşı oy nedenini belirttiği gerekçeli kararı, Türkiye'de bir mahkemede ilk defa gündeme getirilmesi nedeniyle hukuk çevreleri tarafından yoğun şekilde tartışılması bekleniyor.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0