Taş atan çocuklar ABD’nin insan hakları raporunda

12 Mart 2010 16:13  

 

Taş atan çocuklar ABD’nin insan hakları raporunda

ABD Dışişleri’nin 2009 yılı İnsan Hakları Raporu’nda, Türkiye, insan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konularında eleştirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 yılı İnsan Hakları Raporu’nda, insan hakları, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve internete erişim konusunda Ankara’ya eleştiriler yöneltildi. Gösterilerde taş attıkları gerekçesiyle cezaevine konan çocuklar da rapora girdi.

Güvenlik güçleri infaz yapıyor

Raporun Türkiye bölümünde, ülkede bazı insan hakları sorunları ve suistimallerin olduğu yönünde haberlere işaret edildi. Güvenlik güçlerinin bazı yasa dışı infazlara karıştığı iddialarının yer aldığı raporda, bu konularda tutuklama ve sorgulamaların vaka sayısıyla karşılaştırıldığında düşük kaldığı ve mahkumiyet kararlarının da nadir olduğu görüşü dile getirildi.

Yargıtaya baskı var

Raporda, bazı gözlemcilerce, seçilmiş hükümet ve devlet bürokrasisinin bazı yetkililerinin açıklamalarının, yargının bağımsızlığını etkileme amaçlı olduğuna inanıldığı kaydedildi. Hakimler ve savcılar arasındaki yakın ilişkinin adil yargılama hakkına engel oluşturmaya devam ettiği savunulan raporda, davaların aşırı uzun sürmesinin sorun yarattığı ifade edildi.

Ergenekon soruşturmasına yönelik eleştirilerin de yer aldığı raporda, “Bazı gözlemciler, hükümete yönelik eleştiriler düzinelerce davalının, iddianemelerin açıklanmasından önce aylarca herhangi bir suçlama olmadan tutulduğuna dikkat çekmekle beraber bu, ülkede yaygın bir uygulamadır” dendi.

Basın ve internet özgürlüğü

Raporda, hükümetin anayasal kısıtlamalar, bazı yasalar ve medya şirketlerine karşı vergi cezaları uygulama yoluyla ifade özgürlüğünü kısıtladığı savunuldu. İnternet özgürlüğünde de bazı kısıtlamaların bulunduğuna dikkat çekilen raporda, mahkemelerin çeşitli meselelerde internet sitelerine erişimi engelleme talimatı verdiği kaydedildi.

Yüzlerce BDP’li gözaltına alındı

Raporda DTP ile BDP’nin yüzlerce üyesinin gözaltına alındığı belirtilerek, gösterilerde polise taş atan çocukların terörle mücadele yasaları kapsamında tutuklandığı vurgulandı. AA-ANKA



Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0