Tarkan, Seferihisar’da, HKK değişiklik tasarısıyla ilgili konuştu: 'Güçlü olan haklı değildir!

22 Ekim 2012 13:06  

 

Tarkan, Seferihisar’da, HKK değişiklik tasarısıyla ilgili konuştu: 'Güçlü olan haklı değildir!

Seferihisar Belediyesi’nin Sokak Hayvanları Bakımevi için tahsis ettiği araziyi görmek için Seferihisar’a giden Tarkan, Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı konusunda bir kere daha düşünmelerini ve vicdanlarıyla karar vermelerini umut ettiğini söyledi.

Seferihisar Belediyesi’nin Sokak Hayvanları Bakımevi için tahsis ettiği araziyi görmek için Seferihisar’a giden Tarkan, Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“İnsanlar karşısında kendisini koruyacak, savunacak gücü kudreti olmayan hayvanlara istediğimiz gibi davranamayız. Güçlü olan haklı değildir. Bizler kendimiz için eşitlik, kendimizi kollama, koruma konularında etik ilkeler tesbit ederken, iş hayvanlara gelince bunları unutuyoruz. Onları ayrı tutarak kendimize uyguladığımız ilkelerden uzaklaşıyoruz. Bu bir tezattır! Onların da canlı olduğu gözardı edilmemeli. Hayvanın da aynen insan gibi doğmaya, doğru dürüst yaşamaya, korunmaya ve terk edilmeden; açlıktan susuzluktan, hastalanarak değil; doğal nedenlerle ölmeye hakkı vardır.

Bence, Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili değişiklik tasarısı, pek çok maddesiyle, tıpkı insanlar gibi hayvanların da bu dünyada eşit yaşama hakkına sahip olma fikrine karşı duruyor. Sokaklarda yaşayan hayvanları toplayıp, bir meçhule sürüklemek çağdaş duyarlılığa sığmaz. Ayrıca hayvanların deneylerde kullanılmasının sertifikaya bağlanarak, sanki bu yolla daha az acı çekecekleri izlenimini uyandırmak da yanıltıcıdır. Hayvanlara işkence yapanlara ve onları öldürenlere verilecek cezaların iki yıl hapisle sınırlandırılması, böylece para cezasına dönüştürülebilirliği yüzünden hiçbir caydırıcılık taşımaması da trajik sonuçlara yol açabilir. Yetkililerin, Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili değişiklik tasarısı konusunda bir kere daha düşünmelerini ve vicdanlarıyla karar vermelerini umut ediyorum.”

Tarkan, Seferihisar Belediyesi’nin Sokak Hayvanları Bakımevi projesini yakından takip ediyor.

Cittaslow, Uluslararası Yazarlık Okulu gibi girişimlerde bulunan İzmir’e bağlı Seferihisar Belediyesi, şimdi de sokak hayvanları sorununa örnek teşkil edecek bir Sokak Hayvanları Bakımevi oluşturmak için harekete geçmiş durumda.

Seferihisar’da 30 dönüm bir arazide kurulacak olan Sokak Hayvanları Bakımevi’nde kedi ve köpekler geniş alanlar içinde özgür olarak yaşayacaklar. Tam teşekküllü bir hayvan hastanesi, bakımevi sakinlerine sağlık hizmeti verecek. Hayvan psikolojisiyle ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarının da yapılacağı bakımevinin destekçileri arasında Tarkan’ın yanı sıra Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de var.

Hayvan hakları savunucusu, aktivist Profesör İsmet Sungurbey’in adını taşıması planlanan bakımevi, aynı zamanda bir hayvan sevgisi aşılama evi olacak.

Türkiye’de ilk defa, 3-12 yaş arası çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için bir de kültür ünitesine yer verilecek olan bakımevinde, anne ve babaların, çocuklarını götürüp teslim edecekleri bir pedagog ve profesyonel hayvan bakıcısı olacak. Çocuklar onlarla birlikte çeşitli hayvan istasyonlarından geçecekler; örneğin, ilk istasyonda Midilli atı ve eşekle karşılaşacaklar. İkincisinde ise inek ve buzağı olacak. Üçüncüsünde koyun ve keçiyle, dördüncüsünde tavuk, civciv ve horozla, beşincisinde ise kaz ve ördekle karşılaşacaklar. Bu karşılaşmalardaki ilk amaç, önce çocukların bu hayvanlara dokunabilmesi. Çocukların bu turları sırasında ebeveynleri de bir kafede ağırlanacak. Bir sonraki turda ise çocukların büyük bir kısmının bu ilk deneyimden sonra hayvanlarla bir daha karşılaşmak isteyecekleri düşünülüyor çünkü en önemli amaç, çocukların, karşılaştıkları hayvanları yemlemeleri, doyurmaları olacak.

Zira bir çocuk, hayvana dokunup, onu beslediğinde hayvan sevgisinin mayası çalınmış oluyor; ve o andan sonra, o çocuk ömrü boyunca hayvan dostu olarak yaşıyor.

Bu ilginç birimin sözcülüğünü ve hamiliğini Tarkan Tevetoğlu üstlenmiş. Örnek bir hayvan sevgisi oluşturulması için bu birimde yer yer bizzat görev alacağını belirtiyor Tarkan; ki, Türkiye genelinde bu türlü oluşumlar yaygınlaşsın...

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in duyarlı girişimlerinden biri daha bence, Prof. İsmet Sungurbey Sokak Hayvanları Bakımevi.

Kutlamak gerek.

telesiyej@gmail.com

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2012 12:45

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0