Taksim’de devlet zıvanadan çıktı

01 Haziran 2013 03:05  

 

Taksim’de devlet zıvanadan çıktı

Polis, Taksim’deki eyleme cinnet geçirir gibi müdahale etti. İnsanlara pusu kurdu. Kaçacak yer bırakmadı. Parkta sıkıştırdı. Gaz bombalarıyla saldırdı...

BÜLENT ONUR ŞAHİN/ AYFER ÇALIKIRAN/BİLLUR ÖZGÜL/CAN EROK

Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında, Gezi Parkı’nda yol genişletme inşaatı nedeniyle ağaçların kesilmesini protesto edenlerin nöbeti de polisin protestoculara uyguladığı şiddeti de devam ediyor. Dün polis bir kez daha sabah 05:00’de Gezi’de nöbet tutan eylemcilere saldırdı. Bir önceki gün de saldırmak için sabah 05:00’i bekleyen polis ekipleri, gaz bombaları sıkmış, göstericilerin çadırlarını ateşe vermişti. Gün içinde haberin duyulması tepkiyi büyütmüş, binlerce kişi Gezi Parkı’na akın etmişti. Dün sabah polis ikinci şafak baskınını gerçekleştirdi. Bu kez müdahale daha da sertti. Park ve çevresi savaş alanına döndü.

Gezi Parkı’nın etrafını bariyerlerle saran polis ekipleri, aktivistlere gidecek yer bırakmadı. Yoğun gaz saldırısına maruz kalan göstericiler, zor anlar yaşadı. Kaçan eylemcilerden bazıları meydandaki merdivenin beton korkuluklarının devrilmesi sonucu yaralandı. Yaşananlar dış basında da geniş yankı buldu. BBC ve El Cezire yayınlarında Gezi Parkı müdahalesine geniş yer verdi.

63 gösterici gözaltında

Daha sonra ikiye ayrılan grubun bir kısmı Harbiye’ye, diğer kısmı ise İstiklal Caddesi’ne doğru kaçtı. Peşlerinden giden çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara dağılan gruba biber gazı sıktı. Direnenlerden bazılarını gözaltına altı. Dağılan eylemciler Divan Kavşağı’na doğru kaçtı. Polisin müdahalesi burada da devam etti. Gezi Parkı’nda aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis biber gazı ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Atılan yoğun gazlardan korunmak için bir kısım gösterici parkın karşısında bulunan Divan Otel’e sığındı. Buraya gelen Çevik Kuvvet ekipleri TOMA’larla gruba yeniden müdahale etti. Bu sırada bir gösterici başına isabet eden bir cisimle yaralandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 63 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Polis, askerleri tehdit etti

Göstericilere sert müdahalede bulunan polis, askerlerle de karşı karşıya geldi. Polisin ‘TOMA’ olarak tabir edilen toplumsal müdahale aracı, Gümüşsuyu Askeri Hastanesi önünden geriye dönmek istedi. Aracın geniş olması nedeniyle polisler, askerlerden acil servisin girişindeki bariyerleri açmalarını istedi. Hastane görevlileri, ‘yasak’ olduğunu söyleyince polislerden biri, “Bir dahaki sefere buraya gaz bombası bırakacağım” dedi.

İstanbul Barosu şikâyetçi oldu

Tüm bu saldırılar sürerken siyaset dünyası, sivil toplum kuruluşları, sanat camiası ve üniversite çevreleri yaşananlara tepki gösterdi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri bu doğa tahribatını ve yaşanan olayları kınadı. 183 öğretim görevlisi imza toplayarak bogazicigezi.blogspot.com’da yayımladı. İstanbul Barosu, Gezi Parkı’ndaki polis müdahalesi için ‘emri veren mülki amir ile şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri’ hakkında ‘kasten adam yaralama, zor kullanmada sınırın aşılması, işkence, eziyet, görevi kötüye kullanma’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Stefan Füle Türkiye’ye geliyor

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, Türkiye’nin aday ülke olması hasebiyle AB ülkeleri tarafından yakından izlendiğini belirttti. Stano, Stefan Füle’nin gelecek hafta Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve adalet bakanıyla da görüşeceğini belirterek, “Bu konular müzakere edilmektedir” dedi. Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada polisin sert müdahalesi kınandı. Açıklamada, Hükümetin eylemcilerin güvenliği konusunda hassas olması gerektiği belirtildi.

Dünya çapında acil eylem çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, olayı kınayarak tüm ülkelerdeki şubelerine acil eylem çağrısında bulundu.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Elde yapıma uygun herhangi bir proje, ruhsat hiçbir şey yok. Ağaçları keserek bu katliamı hazırlamaya çalışıyorlar” dedi. Sanatçı Sezen Aksu da yaşananların Türkiye’yi uygar olmaktan gittikçe uzaklaştırdığını vurguladı.

Hükümet yıkılsın AVM yapılsın

TARAF spor yazarı Kemal Ilıkkan gece Gezi Parkı’nda kalarak yaşananlara tanıklık etti. İşte Ilıkkan’ın gözünden Gezi’de yaşananlar: Yeni günün ilk saatlerinde her şey normal görünüyordu. Öğrencisi, tiyatrocusu, solcusu, anarşisti, İslamcısı, genci, yaşlısı, kadını, erkeği, eşcinseli herkes Gezi Parkı’nın üzerinde dolaşan AVM hayaletine karşı “nöbet”e koyulmuştu. Saat 05:00’e doğru Harbiye tarafından polis güçlerinin görüldüğünü söyleyen uyarıyı duydum. Çok geçmeden TOMA’lar biber gazı kapsüllerini kalabalığa atmaya koyuldu. Gazın etkisi kısa sürede kendisini gösterince kaçışmalar başlamıştı. Kitle tersi istikamete doğru koşarak dumandan kurtulmaya çalıştığı sırada bu kez o yönden gaz bombaları yağmaya başladı.

Bu bir pusudan başka bir şey olamazdı. Ne bir “dağılın” uyarısı ne de kaçacak, sığınacak bir delik vardı üstelik. Tamamen meşru bir “eylem”, gayrimeşru bir müdahale ile bitirilmek istenmişti. Taksim Metrosu’nun Gezi Parkı çıkışı yakınlarında, Tarlabaşı’na giden yoldaki inşaat alanının bariyerlerine açılmış küçük bir delik, oracıkta yere yığılmamızın önüne geçti.

Art arda atılan gaz bombaları ve sıkılan tazyikli sular, göz gözü görmez bir alacakaranlıkta sağa sola kaçışmalar... Normal şartlarda asla aşamayacağım yaklaşık üç metre yükseklikteki inşaat bariyerlerini tek hamlede aşıp kendimi bir ara sokağa atmayı becerebildim. Bir otelin döner kapısından geri çevrildiğimi de insaniyet (!) namına not düşeyim!

Limon dayanışması

Polisin biber gazlı acımasız saldırısından önce Gezi Parkı’nda maske, gözlük, limon vb. işlevsel gereçler dağıtılmıştı. Dağıtanlar da en az benim kadar “ağaçlar kesilmesinci” kimselerdi ve belli ki inisiyatif almışlardı. Tüh, birer tane de ben edinseymişim. Ama artık çok geçti. Adımlarımı Taksim Meydanı’na doğru sıklaştırdım.

O cehennemden çıkmayı başaranlar olarak yavaş yavaş Taksim Meydanı’nda toplanmaya başladık. Çok geçmeden bomba sesleri tekrar duyuldu. Genzi yakan o keskin koku peşi sıra geldi. Tazyikli su ve coplu kovalamaca İstiklal Caddesi’nin girişinden Galatasaray Lisesi’ne kadar devam etti. Bizim grup dağılmıştı ama saat 10’a doğru Divan Otel önünde basın açıklaması yapmak üzere yine büyük bir kalabalık toplanacaktı. Saldırıların görüntülerini izlemişsinizdir. Ben kameraların çalışmadığı o anları paylaştım.

Filistinli kadının durumu ağır

Taksim Meydanı’nda polisin attığı gaz bombası kapsülü başına isabet eden Lobna Allani adlı Filistin asıllı Türkiye vatandaşını sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Doktorlar ağır yaralı Allani’nin yoğun bakımda iki gün süreyle uyutulacağını belirtti. Daha önce Mısırlı olduğu belirtilen genç kadının Filistin asıllı Türkiye vatandaşı olduğu kısa bir süre önce Almanya’da çalışmaya başladığı öğrenildi.

Önder, hastaneye kaldırıldı

İlk günden bu yana direnişin simge isimlerinden olan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de polis saldırısında yaralandı. Kolundan ve ayağından yaralanan Önder, hastaneye kaldırıldı. Bir minibüs kasasında Taksim İlkyardım Hastanesi’ne getirilen Önder, ayağından yaralı olduğu için araçtan inemedi. Yanında bulunanların desteğiyle araçtan inerek sedyeye konulan Önder, hastanede tedavi altına alındı.

Ahmet Şık başından yaralandı

CHP’li milletvekilleri de Gezi Parkı’na gelerek eylemcilere destek verdi. Milletvekilleri park alanına girdikten sonra polis ekipleri, arkadan gelen gruba gazlı ve coplu müdahalede bulundu. Gazeteci Ahmet Şık çıkan arbedede başından yaralanarak Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Şık’ın, kafasına iki dikiş atıldığı ve tedbiren bir gece hastanede kalacağı öğrenildi.

Polis: Gülümseyin çekiyorum

Polis Gezi Parkı’na müdahale ettikten sonra göstericiler Taksim Meydanı’nda tekrar bir araya geldi. Polis eylemcileri tazyikli su sıkarak dağıttı. Mete Caddesi’nde toplanan bir başka grup da etrafı barikatlarla çevrilen parka girmek istedi. Bu kez polisler, biber gazı karıştırılmış tazyizkli su kullanarak grubu dağıttı. Müdahalenin ardından Çevik Kuvvet ekiplerinin hatıra fotoğrafı çektirmesi dikkat çekti.

ŞÜPHELİ: BAŞBAKAN

TAKSİM Gezi Parkı’nda CHP Genel Başkan Yardımcıları Bihlun Tamaylıgil, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak, Gökhan Günaydın, milletvekilleri İlhan Cihaner, Melda Onur, belediye başkanları İsmail Ünal, Selami Öztürk, Ateş Ünal Erzen ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı polisin biber gazından etkilendi.

Sezgin Tanrıkulu’na anjiyo

Gazdan etkilenen Gürsel Tekin, müdahaleye tepki göstererek, “Böyle bir ülkede yaşadığım için utanıyorum” diye konuştu. Gazdan etkilenen bir diğer milletvekili Sezgin Tanrıkulu hastaneye kaldırıldı. Tanrıkulu’na anjiyo yapılacağı öğrenildi.

On binler Taksim’deydi

İstiklâl Caddesi’nde ve Tarlabaşı Bulvarı’nda binlerce kişi barikatlar kurarak bekledi. Polis kalabalığın üzerine sürekli gaz bombası attı. Tarlabaşı Bulvarı’ndaki şantiye alanı göstericiler tarafından ateşe verildi. İnsanların gelişini engellemek için Taksim Meydanı’na çıkan bütün yollar kapatıldı.

Başbakan’a suç duyurusu

CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin, Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasıyla ilgili sözleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, şüpheli olarak gösterilen Başbakan Erdoğan’ın ‘yargı görevini yapanı etkileme, halkı kanunlara uymamaya tahrik’ suçlarından cezalandırılması istendi. MHP Genel Başkanı Bahçeli de müdahaleyi eleştirerek, “Özellikle sabaha karşı bu eylemlerin yapılmış olması, gerilim stratejisiyle bazı siyasi hedeflere ulaşma noktasında siyasi iktidarın bir oyunudur” açıklamasında bulundu.
Gaz sıkma mesaisi aksamaz

TAKSIM’DE dün polisin Gezi Parkı’nda nöbet tutanlara saldırması ve ardından yaşanan olaylar toplumun her kesiminden tepki gördü. Sosyal medyada polisin tavrı eleştirildi.

@ihsandagi Devletin sahibi değişse de şiddeti hiç değişmiyor. Taksim-Gezi Parkı.

@gencodemirer Sen şimdi Cuma’yı kılarken ne diyeceksin Yaradana? “Senin kulunu öldürmeye çalıştım Allah’ım senin yarattığın ağacı korudukları için” mi?

@behzatc_ Fakir çocukların altında oturup simitle karnını doyurduğu ağaçları kesip 5 TL’ye çay satılan AVM’ler için savaşan polis.

@bozavali Maşallah AKP polisi gaz sıkma mesaisini 24 saat aksatmıyor, vatan millet şükran bunlara.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2013 03:15

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0