Süheyl Batum'lu CHP'ye Kanadoğlu da destek verdi...

04 Kasım 2010 18:22  

 

Süheyl Batum'lu CHP'ye Kanadoğlu da destek verdi...

ANKARA- Türkiye'de anti-demokratik parti tüzükleri içinde, en anti-demokratik ve faşizan tüzüğe sahip olan İttihat ve Terakkki gelenekçisi CHP'de 'tüzük' darbesi yaşandı. Kendi ekibini tasfiye eden Sav'a karşı, Deniz Baykal ve ekibinin de desteği ile 'delege oyunları ustası' olarak tanınan Genel Sekreter Önder Sav ve ekibini bir 'darbe' ile tasfiye eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeni parti yönetimiyle ikinci toplantısını gerçekleştirdikten sonra bir açıklama yaptı.

'Yeni CHP' sözüne açıklık getiren Kılıçdaroğlu, "CHP devrimcilerin partisidir" dedi. Kılıçdaroğlu açıklamasında, "CHP devrimcilerin partisidir. CHP'nin ekseni, yolu bellidir. Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ve çağdaş uygarlıktır. CHP'nin yeri halkın bağrıdır. Halkla beraber yürüyeceğiz. İşçi, esnaf, köylü, zanaatkar, toplumun her kesimidir. Bize düşen bir görev var. Toplumun her alanında, her yerde çalışacağız. Her yerde CHP'yi anlatacağız" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’ndeki tartışma bütün hızıyla sürerken Önder Sav yeni tüzüğün iptali için Yargıtay Başsavcılığı’na başvurdu. Darbecilere verdiği destekle ünlenen, Cumhurbaşkanı oylamasında '367 krizinin mimarı', Sabih Kanadoğlu, CHP'deki tüzük krizini yorumladı ve Kılıçdaroğlu ekibine destek verdi. Kanadoğlu yaptığı yorumda, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yönünden olay sonuçlanmıştır, bitmiştir. İstek yerine getirilmiştir" dedi.

Öte yandan; Kanadoğlu'nun desteğinin yanı sıra, CHP'nin yeni Genel Sekreteri'nin Süheyl Batum olduğunun açıklanması, CHP'de fiili bölünmeyle sonuçlanması yüksek olasılık olan 'darbenin' rengini de belli ettiği ileri sürülüyor. Süleyman Demirel'in 'manevi oğlu' Batum, hatırlanacağı üzere, Demokrat Parti başkanlığına getirilmek isteniyordu. Ancak DP'deki iç mücadele ve bu partinin hızlı büyüme ihtimalinin gözükmemesi sonucu, Batum CHP'ye yönlendirildi. Faşizan bir söyleme sahip olan Süheyl Batum, Anayasa'ya 'evet' diyen Sezen Aksu'ya 'Sazan Aksu' şeklinde hakaret etmesi ve Ergenekon savunuculuğu ile de son aylarda gündemdeydi.

Bugün, Önder Sav yeni tüzüğün iptali için Yargıtay Başsavcılığı’na başvurdu. Sav adına sekreteri, Sav’ın makam aracı ile gelerek dilekçeyi savcılığa verdi. Öte yandan Sav'a Parti Meclisi'nde imza ile destek veren 7 ile 18 kişinin desteğini çektiği öğrenildi.

SÜRECİ KİM BAŞLATTI?

CHP'de 'Tüzük' krizi sürecini başlatan kişinin Ankara eski il Başkanı Levent Gök olduğu anlaşıldı.
Gök, yaptığı açıklamalarda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru kararı aldığını ancak referandum öncesi partiye zarar vermemek için beklediğini kaydetti. Gök, “Şahsım adına 16 Eylül 2010'da Başsavcılığa başvuru yaptım. Başsavcılık'tan hangi tüzüğün uygulamada olduğuna yönelik görüş istedim. Başvurumun ardından Genel Merkez ile başsavcılık arasında yazışmalar başladı" dedi.
Gök, "5.5 aylık süre içinde, parti organlarının aldığı tüm kararlar, harcamalar, atamalar, görevden almalar, tartışmaya açık. 5.5 aylık sürecin kurultaya götürülmesi yararlı olacaktır" görüşünü savundu.

SABİH KANADOĞLU'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK

Darbecilere verdiği destekle ünlenen, Cumhurbaşkanı oylamasında '367 krizinin mimarı' Sabih Kanadoğlu, CHP'deki tüzük krizini yorumladı ve Kılıçdaroğlu ekibine destek verdi.
"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yönünden olay sonuçlanmıştır, bitmiştir. İstek yerine getirilmiştir" dedi.

Kanadoğlu Habertürk Televizyonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın CHP'ye yapmış olduğu istek yerine getirilmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yönünden herhangi bir karar verme gereği yoktur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yönünden olay sonuçlanmıştır, bitmiştir. İstek yerine getirilmiştir. Onun için karara bağlanmasını beklemek boş bir beklenti olur.

Başsavcılığın eğer isteği yerine getirilmiş ise kendisi yönünden sorun kalmamıştır. Nihayet doğrudan doğruya parti siciline işlenir ve olay orada biter. Yeniden karar almak gerekmez. Ancak bilgi vermek yönünden kendisini ilgilendirmediğini talep üzerine açıklama olarak bildirilebilir. Ama bu karar değildir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için sorun bitmiştir."

"YETKİ BAŞKANIN ELİNDE"

Kurultay tarafından kabul edilmiş bir tüzüğün, uygulanmasının ertelenmesine karar verilmesi hukuka aykırı olduğunu belirten Kanadoğlu, Sav'ın başkanlığındaki toplantının neden geçersiz olduğunu anlattı:

"Parti Meclisi ancak Genel Başkanın daveti ile toplanır ve doğrudan onun yönetimi altında toplanabilir. O toplantıyı iptal etme yetkisi de başkanın elindedir. Özrü yoksa o sırada genel merkezde hazır ise onun bu iptaline rağmen Parti Meclisi toplantısı yapmak kendi kendine karar almak herhalde hiç kuşku duymuyorum hukuki sonuç doğurmayacak bir hukuka aykırı davranış olur."


FOTOĞRAF: Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni yönetimini oluşturan ekiple...


Sesonline.net



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0