SÖKE’DE DARBECÝLERÝN YARGILANMASI ÝÇÝN SUÇ DUYURUSU BAÞVURUSU

06 Ekim 2010 19:25  

 

SÖKE’DE DARBECÝLERÝN YARGILANMASI ÝÇÝN SUÇ DUYURUSU BAÞVURUSU

Yaklaþýk 20 kiþi bireysel suç duyurusu dilekçelerini Cumhuriyet Savcýlýðý’na teslim etti.

Levent Tuncer/Aydýn

AYDIN- Referandum ile gündeme gelen 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleþtirenlerin yargýlanmasýnýn yolunun açýlmasýnýn ardýndan darbeyi gerçekleþtirenler hakkýnda suç duyurusunda bulunanlara Söke’den vatandaþlar da katýldý.

Çeþitli sivil toplum örgütlerinde yer alan bazý vatandaþlar bireysel olarak kaleme aldýklarý dilekçeleri Söke Adliye Sarayý’nda Cumhuriyet Savcýlýðý’na teslim etti. Grup dilekçeleri ile anayasa deðiþikliðinin halk oylamasýndan geçmesinin ardýndan yargý yolu açýlan 12 Eylül askeri darbesini gerçekleþtirenler hakkýnda suç duyurusunda bulunarak yargýlanmalarýný talep etti.

Sabah saatlerinde Söke Adliye Binasý önünde toplanan grup ilk olarak basýn açýklamasý yaptý. Açýklamayý suç duyurusunda bulunan vatandaþlar adýna Hüseyin Gündüz okudu. Yapýlan açýklamada ülkede her bireyin darbe maðduru olduðu belirtilirken; “Bizler bu ülke insanýna yapýlan saldýrýlarýn en büyüðü olan 12 Eylül darbesinin aþaðýdan yukarýya tüm sorumlularýyla ilgili suç duyurusunda bulunmak için bir araya geldik. Zorla, baskýyla kabul ettirilen 82 darbe anayasasýnýn geçerli olduðu bu ülkede bugün doðan bebek bile bu darbenin maðdurudur. Açýkça darbe savuculuðu yapmaya utanan bazý kimseler darbeci baþý Kenan Evren’i kastedip ‘ne istiyorsunuz bu yaþlý adamdan’ diyorlar. Bizim derdimiz kiþisel deðil. Bizler bu ülkede bundan sonra bir daha darbe yapmayý aklýna getirmemesinin peþindeyiz. Bu demokrasi dýþý yollarý tümüyle kapatacak bir hesap sorma, bir hak arama peþindeyiz. Bizler bundan sonra hangi gerekçeyle olursa olsun halk iradesini yok saymaya kimsenin teþebbüs etmemesinin peþindeyiz” denildi.

Söke Adliyesine yapýlan suç duyurusu baþvurularýnýn bir baþlangýç olduðu belirtildi. Yapýlan açýklamada ‘gerçekten baðýmsýz ve demokratik bir Türkiye için yeni, özgür, demokratik ve katýlýmcý bir anayasa için gelin birlikte adým atalým’ çaðrýsýnda bulunuldu.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0