Sofralarda leziz bir 'İmam Baildi'

21 Ağustos 2009 00:41  

 

Sofralarda leziz bir 'İmam Baildi'

Yunan müziğini Balkan ezgileriyle birleştiren Imam Baildi 21 ağustosta Çeşme'de, ekim ayı içinde ise İstanbul'da bir konser verecek

CENK ERDEM- Taraf 

Geleneksel Yunan şarkılarına yepyeni bir tat katan imam Baildi, Danimarka'nın dünyaca ünlü festivali Roskilde'de (Joldplay, Oasis, Kanye West gibi dev isimlerle aynı sahneyi paylaşmasının hemen ardından Çeşme'ye geliyor. Yunan ezgilerinden ve Balkan müziklerinden alıntılarla, malzemesi en az "imambayıldı" kadar zengin olan; saksofon, klarnet, trompet ve tulumla muazzam bir lezzet yaratan, : "imambayıldı" kadar tanıdık gelecek olan Imam Baildi, iki kardeş, Orestis ve Lysandros tarafından 2005 yılında kuruldu. Yunanistan'da 20 hafta boyunca çok satanlar listesinin ilk sırasında kaldı. Grup hâlâ Japonya, Fransa ve Almanya olmak üzere pek çok ülkede büyük ilgi görüyor. 21 ağustosta Babylon Alaçatı'daki konserlerinin ardından ekim ayı içinde de İstanbul'da bir konser vereceklerinin müjdesini veriyor 'Lysandros…'

Türk ve Yunan mutfağının değişmez lezzetlerinden biri imambayıldı ve grup da ismini buradan alıyor. Bu ortak lezzetin dışında Türk mutfağından özellikle lahmacunu, hünkarbeğendiyi ve tatlılardan ise kazandibi ve tavuk göğsünü sevdiğini söyleyen Lysandros grubunu da şöyle anlatıyor: "Grubun ismi kardeşimle aramızda bir şakaydı, tıpkı imambayıldı gibiydi müziğimiz yani bol malzemeli ve lezzetli… Güzel bir müzik güzel bir yemek kadar insana keyif veriyor, biz de lezzetli bir müzik yapıyoruz ve bu yüzden de İmam Baildi ismimiz. Grubun kuruluşuna gelirsek: Babamız prodüktör ve küçük bir plak şirketi var. Bu yüzden müzik çevresi içinde büyüdük… Babamın plak şirketi eski Yunan müzikleri yayınlayan küçük bir şirket olmasına rağmen çok tanınıyor. Başta bu yüzden geleneksel müzik yapacağımız düşünülüyordu ama öyle olmadı. Eski müziklerden çok eski müziklerle yapılan DJ prodüksiyonları bize cazip geliyordu, Fransa'dan DJ Cam'in eski caz şarkılardan alıntılar yaptığı gibi, ya da Moby'nin eski disko ve funk şarkılardan alıntılar yapması gibi, biz de remikslerle ve eski şarkılarla bu işe başladık…"

2007 yılında geleneksel müzikle, Jay Z, Beastie Boys, Snoop Dog ve Dr. Dre gibi isimlerden hip hop acapellalarını biraraya getiren denemeler yaptı imam Baildi. . . Bu deneysel çalışmaları yayınlamadılar. Onlar başka bir şey yapmak istiyorlardı ve Yunan müziklerine ve Balkan melodilerine yoğunlaştılar. Bu yoğunlaşma onları zirveye taşımakla kalmadı tüm dünyada tanınan bir grup haline getirdi. Şimdi de farklı türlerle f unan"W müziklerini biraraya getirmeyi ' amaçlıyorlar.

Grubu Türkiye'de tanınır hale getiren Samba Clarina çok geleneksel bir dans şarkısı ve sanki Türkiye'de ya da Yunanistan'da bir düğünden alınmış gibi hissettiriyor insana, iki ülkenin politik yakınlığı çok olmasa da iki halk birbirine oldukça yakın ve aynı kültürden geliyor. "Folklorumuz ve müziklerimiz birbirine çok yakın, kullandığımız enstrümanlardan, klarnetten, sizin topraklarınızdan gelen müzikler, rembetikoya kadar ortak muzikleriimiz ve paylaşımlarımız var. Mercan Dede, Muammer Ketencoğlu Yunanistan'da çok tanınıyor mesela, ayrıca Laço Tayfa ve Sezen Aksu. . . "

Imam Baildi’nin birçok uluslararası başarısı da bulunuyor. Avrupa'nın en prestijli festivallerinden biri olan Leş Transmusicales de Rennes'de yer alan ilk Yunan grup oldu mesela. Yine başka bir festivalde Massive Attack'le ön grup olarak aynı sahneyi paylaştı.

"Leş Transmusicales de Rennes'de dört farklı sahne vardı. Bizi yaklaşık iki bin kişilik bir kalabalık izliyordu. Dinledikleri müziklere çok yabancı bir izleyiciydi ama dans ediyorlardı. Gece yarısından sonra sahneye çıktık ve biz sahnedeyken herkes dans ediyordu… Daha önce Roman punk grubu Gogol Bordello'nun ön grubu olarak sahneye çıkmıştık, onlarla beraber müzik yapmak harika olurdu gibi geliyor bana. Hatta Atina'da beraber sahneye çıktığımız Ojos de Brujo da olağanüstü bir grup… Ama özellikle Moby’yle birlikte çalışmak büyük keyif olurdu." 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0