'Sýrrý Bey' artýk çok sýkýcý olmadý mý? - Þenol Karakaþ

09 Ocak 2011 02:46  

 

'Sýrrý Bey' artýk çok sýkýcý olmadý mý? - Þenol Karakaþ

Sýrrý Süreyya Önder, bir 'Radikal' gazetesi yazarý. Bir süredir tam zamanlý olarak, “yumurtanýn nimetleri” üzerinden uzmanlýk yapýyor.

Geçenlerde, doðrularý söylemeyen, gerçeklerin çok uzaðýnda bir yazý yazdý. Benim de içinde olduðum siyasi hareketin, 'her önüne gelene “Ergenekoncu” vs. dediðini', tartýþmanýn karþý tarafýndakilerin ise 'böyle bir topyekûn suçlama içinde olmadýðýný' yazmýþtý.

Son yazýsý, daha önceki yazýsýyla da çeliþiyor, hani yazarýn benimsediði grupça, 'Yetmez ama, Evet'çilere “AKP’ci, liberal” denmiyordu? Kendi yazýsýndan birkaç yazý sonra bile ayný suçlamalarý icat ediyor Sýrrý bey.

Belli ki, S. S. Önder kendini yönlendirilmiþ yazýlar yazmaya adamýþ. Kendine, toplumsal muhalefet içinde hakemlik ve 'hamilik' rolü oynama misyonu yüklemiþ. Ama, bizden söylemesi; önce bu muhalefetin aktif bir parçasý olmakta fayda var. Olmazsanýz, belli ki bazý masalarda kim ne fýsýldýyorsa ortalýða, onu gerçek kabul edip yazmak zorunda kalýrsýnýz.

* * *

Sýrrý beyin hatalarý saymakla bitmez ama, bir tanesine þöyle bir deðinmeden geçmeyeyim. Bu nedenle, bu zat'ýn hatasýný yüzüne vurabilmek için, küresel anti kapitalist harekete uzanacaðým.

Küresel 'antikapitalist hareket' ve 'küresel savaþ karþýtý hareket' geliþmeye ve Türkiye’de de özgün ifadesini bulmaya baþladýðýndan beri, bazý kurumlar, alýþýlageldik kortejler, düzenli sýralý kortejler oluþturmadan yapýlan renkli, eðlenceli, coþkulu, politik açýdan çok net sloganlara sahip eylemleri ve yürüyüþleri çoktan liberal bir tarz olmakla, palyaçoluk yapmakla suçlamaya baþlamýþlardý.

Küresel kampanyalarla, ayný küresel aðlar içinde örgütlenen bir dizi kampanyanýn 'emperyalizmin oyunu' olduðunu, 'Sorosçu' olduðunu iddia etmeye baþlamýþlardý.

2007 yýlýnda ordu tarafýndan verilen muhtýradan sonra geliþen 'darbe karþýtý' etkinliklere ise; 'AKP yandaþlýðý' damgasýný basmaya yönelmiþlerdi.

Sözü dolandýrmadan, Sýrrý bey'in hatasýna getirirsek; sözünü ettiði ve benimsediði gruplarýn, o ilk yazýsýnda söylediði gibi; 'topyekûn suçlama içinde olmadýðý' yönündeki savý bütünüyle doðru deðildi.

Sýrrý beyimiz acaba darbeye karþý çýkan, darbeye karþý en geniþ eylem birliðini örmeye çalýþanlara 'AKP yandaþý' ve 'liberal' yaftasýný yapýþtýran yazýlarý hiç okumamýþ mý? Okumak için pek çaba harcamýyor belli ki. Kulaktan dolma, bir þekilde katýlmýþtý tartýþmaya ve “Siz de o kadar aðýr bir dil kullanýyorsunuz ki, arada bir yumurta da sýyýrýp geçebilir, ne var ki” der olmuþtu, Roni Margulies’e atýlan yumurtalarla ilgili.

SIRRI BEY DE MODAYA UYMUÞ...

Þimdi bilgisayar oyunlarýnda olduðu gibi level atlamýþ Sýrrý bey. Modaya uymuþ. Benim de üyesi olduðum, Devrimci Sosyalist Ýþçi Partisi (DSÝP)'ni karalamaya yönelik merkezi bir þekilde kampanya yürütülüyor. Bu merkezi ve sistematik kampanyanýn bazý 'merkezi tezleri' var. Merkezi olarak üretiliyor bunlar, zoka haline getirilip merkezi olarak piyasaya sürülüyor. Ýþte Sýrrý bey de, yanlýþ bilgilerle alel acele bu zokayý yutmuþ...

Bu zokanýn en büyüðü, en saçmasý, en pespaye olaný hükümetin uygulamalarýndan, “Yetmez ama evet”çileri sorumlu tutan tez. Yapmayýn Sýrrý bey! Bu kadar da gaza gelmeyin!

Bugüne kadar bu çarpýtmayý yapanlarý önemsemedim ben kendi payýma. Yine de önemsemiyorum aslýnda. Ama Sýrrý bey bu zokayý öyle bir yutmuþtur ki; kendisine biçtiði yýllarýn 'sol içi hakemi' ve 'hamisi' rolüne fazlasýyla inanarak DSÝP ve EDP arasýnda da bölünme yaratmayý, evet diyen iki sosyalist partinin de uzlaþmaz bir biçimde “benim sloganým seninkinden daha doðruydu” diye birbirine mesafelenmesini saðlamaya çalýþýyor. Eþitlik ve Demokrasi partisi (EDP) “AKP zihniyetine hayýr…” diyerek “Evet” çaðrýsý yapmýþtý referandumda. Benim de üyesi olduðum DSÝP'in ise, bu kadarýný bile beceremediðini söylüyor.

Hem, “yetmez ama evet” kampanyasýnýn polis þiddetinin, anayasal geriliklerin, torba yasanýn sorumlusu olduðunu, pardon, “saðdýç”ý olduðunu, hem de “Evet” diyenler arasýnda, da en, ama 'en günahkar' olduðunu anlatýyor.

“Yetmez ama evet” kampanyasý üzerine bu kadar çok çarpýtma, gerçekten de yetti. Bunlarý yazarken, siz hiç sýkýlmýyor, yüzünüz kýzarmýyor, burnunuz uzamýyor mu Sýrrý bey?

SÝSTEMATÝK KARALAMA

Nasýl bu kadar çarpýtýlabiliyor gerçeklik, bu nasýl bir dedikodu zemini, bu nasýl bir politik cehalet?!

Bu sistematik karalama kampanyasýnýn sorumlu elemanlarý, sabah akþam belli ki oturup, bu “Yetmez ama Evet”in hesabýný nasýl dürsek diye düþünüp, bunun da sorumlusu, þunun da sorumlusu bu ‘Yetmezciler’” diyerek birbirlerini gaza getiriyor...

Eh, Sýrrý beyimiz de bu yüzden gaza gelmiþ.

Gaza gelmenizde sorun yok, tehlikeli olan, "birilerini de" gaza getirmeyi amaçlýyorsunuz gibi görünmeniz. Konuya vakýf olmadýðýnýz belli.

Eðer mesele, referandumda yanlýþ tutum alanlarla hesaplaþmak isteði olsaydý, örneðin “Hayýr” diyenlere çatardýnýz biraz. “Hayýr”cýlarýn þefliðini yapan MHP’ye çatardýnýz, ýrkçý, milliyetçi “Hayýr” kampanyasý yapan ÝP’e çatardýnýz.

“Hayýr” oyu veren yüzde 42’yi, Türkiye’nin en zengin ilçelerinin hayýr oyu veren çoðunluklarýný 'solcu' ilan eden þaþkýnlara çatardýnýz.

“Hayýr” oyu çaðrýsý yapan ama tüm seçim kampanyasýnda bir kere aðzýna Kürt lafý almayan bir genel baþkanla hareket eden CHP’ye çatardýnýz. Kenan Evren’e çatardýnýz belki.

Belki AKP karþýtlýðýný devrimcilik sanýp, kampanyasýný Kürt düþmanlarýnýn kampanyasýndan ayrýþmayanlara çatardýnýz.

“Yetmez ama, Evet” diyen tek sosyalist parti, evet, DSÝP’ti. DSÝP, Sýrrý beyin de, bugünlerde DSÝP’in geçmiþini araþtýran ulusalcý sosyalistlerin de görmezden geldiði bir baþka vurguya daha sahipti. DSÝP, batýda “Yetmez ama evet", Kürdistan’da boykot” tutumunu almýþtý.

“Yetmez ama evet” de, içinde sadece sosyalistlerin bulunduðu bir kampanya deðildi. Kampanyanýn içindeki sosyalist parti, Kürt illerinde "boykot" diyen BDP’nin desteklenmesi gerektiðini sesi yettiðince duyurmaya çalýþtý. Bu biiir.

Bundan sonra, hakemlik ve hamilik yapacaksanýz bari bilerek yapýn. Bu tutumu bilseydiniz de, “Yetmez ama evet” kampanyasý yapan sosyalistlerin AKP’den her hangi bir ayrýmlarý olmadýðýný iddia edebilir miydiniz? AKP de, Kürt illerinde “Boykot” tutumunu mu savunuyordu? Bu yüzden mi ayýrt edilemiyoruz?

* * *

Bu da ikiiii. Duymadýysanýz, böyle bir yazý yazmadan önce sorabilirdiniz geliþmeleri iyi izleyenlere,

“ulusalcý sosyalistlerin” kimyasýný bozan kampanyanýn esas tarihi aslýnda 28 Aðustos’tur. “Yetmez ama evet” kampanyasýnýn büyük Ýstanbul yürüyüþü. Çok þeyler söylendi o yürüyüþe dair. O yürüyüþte, en çok atýlan iki slogan þöyleydi: “Kürt halkýnýn özgürlüðü için, yetmez ama evet” ve “Ýþçi sýnýfýnýn özgürlüðü için, yetmez ama evet...”

BATIDA KÜRT HALKININ DOSTU TEK KAMPANYA: 'YETMEZ AMA, EVET'

Batýda Kürt hareketinin dostu olan, sadece bir tek kampanya vardý: “Yetmez ama evet” kampanyasý.

Ve üüüüççç. Demokrasi ve özgürlüklerin nasýl geliþeceði konusunda Sýrrý bey kendini kandýrýyor olabilir ama herkes kanmak zorunda deðil bu çocuksu iddialara. Sýkýcý olduðunun farkýnda olmadan 12 Eylül referandumu sonrasý yaþanan devlet saldýrganlýðýna, baskýlara atýf yapýyor ve þunlarý söyleyebiliyor: “Hiç referandumda size vaat edilen o cenneti çaðrýþtýrýyor mu? Ne acýdýr ki, egemenlerin gerdeðine saðdýçlýk ettiniz.”

Ýlahi Sýrrý Bey, Referandumda kim kime cennet vaat etmiþti? Bir referandumdan ne kadar çok þey beklemiþsiniz siz. Siz ayrýca, AKP’den ne kadar çok þey bekliyorsunuz. Sahi, AKP’yi kendi kendine demokrasiyi geliþtirecek güç olarak görüyorsunuz gizliden gizliden. Ki bundan ötürü hayal kýrýklýðýnma uðrayýp, soruyorsunuz. Nedir bu durumunuz? Siz hariç, býrakýn sosyalisti, hangi solcu, bir referandumla bir toplumsal cennete ulaþacaðýný düþünür?

Maço bir üslubun sevimli olduðunu düþünüyorsunuz belki ama Sýrrý bey, "gerdekle" falan iþi olmadý bizlerin.

“Yetmez ama, Evet” kampanyasý çok sade bir metne sahipti. Bir hatýrlayalým mý Sýrrý Bey? “Bizler, yýllardýr, sivil, demokratik, özgürlükçü, eþitlikçi bir anayasanýn gerekli olduðunu savunuyoruz. 12 Eylül Anayasasý’ndan ve ruhundan tümüyle kurtulmamýzý saðlayacak yeni bir anayasa istiyoruz.” diyor ve bir dizi demokratik hakký içeren deðiþiklik paketine evet oyu verilmesinin bir ilk adým, evet, sadece bir ilk adým olacaðýný savunuyordu çaðrý metni.

YETMEZ AMA, EVET KAMPANYASI CENNET VAAD ETMEDÝ KÝ...

“Yetmez ama evet” diyenler, kampanya boyunca, cennetten söz etmediler. Referandumda “Evet” çýktýðýnda her þeyin güllük gülistanlýk olacaðýný ise asla ilan etmediler. Zira Sýrrý bey gibi AKP konusunda kafa karýþýklýðýna, bir referandumla burjuva siyasal iliþkilerin topyekun deðiþeceði ve demokratlaþacaðý gibi burjuvaziden medet uman fikirlere sahip deðillerdi kampanya yürütücüleri.

Aþaðýdan mücadele gibi, haklarýn söke söke alýnmasý gibi, kitlesel mücadele gibi, kazanýlan her hakkýn ayrýca korunmasý gibi, elde edilen hiçbir reformun, aþaðýdan ve yaygýn bir mücadele örgütlenmezse kalýcý hale gelemeyeceði, kalýcý hale gelse bile günlük yaþamý rahatlatan bir öðeye dönüþemeyeceði iyi biliniyordu kampanya yürütücüleri. Peki siz, reformlar için radikal ve kitlesel mücadele vermeden sosyalizm mücadelesi vermenin kuru slogancýlýk olacaðý gibi cümleleri hiç mi duymadýnýz?..

“Sadece kapý aralamak”, açmak deðil, devrim deðil, 12 Eylül anayasasýnýn bir dizi maddesinden kurtulmak, yeni bir anayasa için bir zemin elde etmek, silahlý askeri bürokrasi dýþýnda ilk kez halkýn anayasa deðiþikliðinde etkin olmasý için, “Yetmez ama Evet"-Kürdistan’da "boykot” diyenler, bu kadar sade bir vurguya sahipti.

* * *

Sýrrý bey, tamamý hayal mahsulü, yönlendirme yüklü nasýl köþe yazýsý yazmak bu? Siz aslýnda bana göre gerçeði gizliyorsunuz. Söyleyin, aslýnda “Hayýr!” demek istemiþsiniz ama Kürt hareketinin yaygýn gücünün dýþýnda düþmemek için “Boykotçu” gibi davranmýþsýnýz...

Son bir öneri size Sýrrý Bey; samimi iseniz, öfkenizi egemenlere yöneltin, sosyalistlere deðil. Sosyalistleri hedef göstermekten ve gerçekleri çarpýtmaktan vaz geçin!

* * *

12 Eylül referandumu, AKP’nin oylanmasý deðildi!

12 Eylül referandumunun özünü unutturamazsýnýz! 12 Eylül’de 12 Eylül anayasasýnýn deðiþtirilip deðiþtirilemeyeceði oylandý. Bir kýsým seçmen, 12 Eylül Anayasasý’nýn az da olsa deðiþmesine oy verdi, bir kýsým 12 Eylül anayasasýný savundu. Onun deðiþmemesi için çalýþtý.

Aslýnda, muhasebe bu kadar basit ve açýk!

Sýrrý Bey, her gördüðünüz gazete manþetine inanmayýn! Yüzde, 42’yi solcu sananýp gazetelerine manþet atanlara ise hiç inanmayýn!

* * *

Sýrrý Bey, siz hiç Türkiye'de yaþamamýþ ve daha önce hiç polis terörü görmemiþ gibisiniz. Türkiye sanki iþkenceyle ölümlerin ülkesi deðilmiþ gibi, 'faili meçhuller', gözaltýnda kaybedilenler, asit kuyularýndaki cesetler, iþçi memur eylemlerine gazlý saldýrý, cezaevlerinde iþkence hiç yaþanmamýþ gibi. Bu devlet refleksinin, bu pratik ve siyasi sorumluluðu sadece devlet bürokrasisi ve hükümetlerde olan nobranlýðýn sorumlusu olarak sosyalistleri, demokrasi için mücadele edenleri göstermeye çalýþmaktan vaz geçin!

Faþist MHP’nin saldýrganlýðýný ve izlediði politikalarýn sorumlusu olarak “Hayýr”cýlarýn tümünü göstermek ne kadar ucuz politika yapmaksa, hükümet uygulamalarýnýn sorumlusu olarak “Yetmez ama, Evet” kampanyasýný yapanlarý göstermek de -maksatlý deðilse- ayný ucuzlukta burjuva politikasý yapmak deðil mi?

* * *

Biliyor musunuz, Sýrrý Bey, Küresel Barýþ ve Adalet Koalisyonu'nun 'Kürt Sorunu' panelinde, Ceylan Önkol’un öldürülmesinin ardýndan düzenlenen protesto gösterisinde. “BDP’li tutsaklar serbest býrakýlsýn” derken sokaklarda, “Kürtler Kürtçe konuþur” derken þimdilerde konuþmalar yaptýðý “Özgürlük Ýstiyoruz Ýnisiyatifi”'nde, bütün bu gösterilerde ve toplantýlarda 'hayýrcýlar' ile deðil, bilgisizce eleþtirdiði o siyasi partinin üyeleri ve dostlarý ile birlikte oldu.

Son yazýsýnda, “Kardeþler, hayat þimdi size, her zaman sunamayacaðý bir onurlu vazgeçme fýrsatý sunuyor. Yoksullarýn 6 ayýna sebep oldunuz, seçime de 6 ay var. Ortada 12 Eylül generallerinden sorulacak bir hesap zýrvalýðý da kalmadýðýna göre ne yapacaksýnýz? Solcular, iþçiler, yoksullar, Kürtler bir araya gelerek önümüzdeki seçimlerde bu zulüm çarkýna çomak sokmaya çalýþýyorlar. Onlardan bir aferin almak istemez misiniz?” demiþ.

Son olarak þunu da vurgulamadan geçmeyeyim.

“Verdiðin bilgiler doðru deðil Sýrý Bey, sistematik bir karalama kampanyasýnýn etkisi altýnda kalmýþsýn, “Yetmez ama Evet”çilerin 'yoksullarýn 6 ayýna sebep olduðunu' söyleyebilmek için, parlamento, hükümetler, muhalefet partileri ve parlamento dýþý sosyalist partiler gibi bir dizi gerçeði karýþtýrmýþ olman gerekir. Üstelik, Sosyalistler kimseden aferin almak için mücadele etmezler. Kürt halkýnýn özgürlüðü, iþçi sýnýfýnýn birliði ve özgürlüðü için hareket, onlarýn zaten asli iþidir. 'Aferin' alma iþi ve çabasý sana kalsýn Sýrrý Bey...


Sesonline.net/08.01.2011


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0