Þirinyer’de rant uyarýsý

04 Eylül 2012 16:58  

 

Þirinyer’de rant uyarýsý

EDP ve Yeþiller’den Þirinyer imar planý deðiþikliðine çifte tepki geldi. Büyükþehir Belediye Meclisi’nde Buca-Þirinyer park, spor tesisleri ve pazaryerinin bulunduðu 90 dönümlük alanýn imar planýnýn deðiþtirilmesine tepkiler sürüyor. EDP Ýzmir Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý Ýzmirlileri duyarlý olmaya davet etti.

A.Buðra TOKMAKOÐLU

Geçtiðimiz günlerde, Ýzmir Büyükþehir Belediye Meclisi tarafýndan Buca-Þirinyer park, spor tesisleri ve pazaryerinin bulunduðu 90 dönümlük alanýn imar planý deðiþtirildi. Alana çok büyük bir alýþveriþ merkezi (AVM) yapýlmasý planlanýyor. Plan deðiþikliði kararý, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu’nun katýlmadýðý toplantýda AKP ve CHP’lilerin oylarýyla oybirliði ile alýndý.

Plan deðiþikliði konusunda Yeþiller Ýzmir Ýl Temsilcisi Efe Gökdoðan ile ortak açýklama yapan Eþitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Ýzmir Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý rant uyarýsýnda bulunarak yaþanan sürece tepki gösterdi.

Plan deðiþikliðinden sonra Buca Belediye Baþkaný Ercan Tatý’nýn, “Buca'daki her siyasetçi ve baþkanýn hayalini gerçekleþtirmek bize nasip oldu. Çok gururluyum” açýklamasý ile AKP Grup Baþkaný Yusuf Kenan Çakar’ýn "Projenin kendilerinin de hayali olduðunu, atýl alanýn mutlaka deðerlendirilmesi gerektiðini, projenin yapýlmasý için gerekli plana imza atmaktan dolayý çok mutlu olduk" ifadelerini eleþtiren Cangý; “AKP ve CHP'nin elele vererek yaptýðý deðiþikliðin anlamý nedir? Buca'nýn kamuya açýk en önemli yeþil alaný, üretici ile tüketiciyi buluþturan en büyük pazarý ortadan kaldýrýlacak, bunun yerine büyük bir rant tesisi yapýlacak” dedi.

Birbirlerinden farký yok

AKP'siyle, CHP'siyle kentin kamusal alanlarýnýn ranta teslim edilmesinin örneðini yaþýyoruz sözleriyle tepkisini dile getiren Cangý, “Bu örnek her iki partinin kent politikalarýnýn birbirinden farký olmadýðýný gösteriyor.

Bize göre, kentler rant alanlarý deðil, ‘haklar-özgürlükler-sorumluluklar’ ekseninde ‘birlikte yaþama mekâný’ dýr. Bu itibarla kentin kamusal alanlarý olan sokaklar, meydanlar, park-bahçeler ve kýyý alanlarý ayrým gözetmeksizin kentte yaþayan herkesin kullanýmýna yönelik düzenlenmeli; bu alanlardaki yapýlaþma baskýlarýna izin verilmemelidir. Saðlýklý bir kent yaþamýný oluþturabilmek için mevcut kentsel alanlarýnýn korunmasýnýn yaný sýra kentin yetersiz ve eksik olan açýk ve yeþil alan ihtiyacýný karþýlayacak düzenlemeler yapýlmalýdýr.

Bu düþüncelerle Þirinyer Parký imar plan deðiþikliðinin kent ve halk yararýna olmayacaðýný düþünüyor, Ýzmirlileri konuya duyarlý olmaya çaðýrýyoruz” diye konuþtu.

yurtsuz.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0