Sığınma evinde şiddet

27 Haziran 2012 17:49  

 

Sığınma evinde şiddet

Kocası tarafından dövülen iki çocuk annesi S.K’nın yerleştirildiği sığınma evi depremde yıkıldı. Erzincan’a gönderilen S.K, bu kez yöneticilerden şiddet gördü

Hüseyin İstemil - Serkan Ayazoğlu

Kadına yönelik şiddetin belki de en zor durumdaki mağdurlarından biri 23 yaşındaki S.K. Kocası tarafından sürekli şiddet gören iki çocuk annesi kadın, polis tarafından önce Van’daki sığınma evine yerleştirildi. Deprem nedeniyle zarar gören sığınma evinden Erzincan’a nakledilen S.K, burada da sığınma evi müdürü ve yöneticilerinin kötü muamelesiyle karşılaştı. Olaya el koyan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in talimatıyla soruşturma başlatıldı. Sığınma evi Müdürü Asiye Özdemir görevden alındı.

15 yaşındayken evlendirilen ve kocasından sürekli şiddet gören Van depremi mağduru iki çocuk annesi S.K önce polise sığındı. Polis S.K’yı Van Kadın Sığınma Evi’ne yerleştirdi. Ancak Van’daki kadın sığınma evi depremde zarar görüp kullanılamaz hale gelince S.K, biri yedi, diğeri bir buçuk yaşındaki çocuklarıyla Erzincan Kadın Sığınma Evi’ne gönderildi. Genç anne S.K, bir süre sonra sığınma evi müdürü ve personelinden sözlü ve fiziksel şiddet görmeye başlayınca İstanbul’da oturan İHH’nın Kadın Kolları Komisyonu üyesi akrabası Ayşe Göksoy’u arayarak yardım istedi.

Azarlandı, hakaret edildi

Taraf’ a S.K’nın durumuyla ilgili konuşan Göksoy şunları anlattı: “Van’da kaldığı sürece herhangi bir şikâyeti olmayan S.K, Erzincan’a gittikten bir süre sonra beni arayarak sığınma evinde ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Bana “Erzincan Kadın Sığınma Evi Müdürü Asiye Özdemir’in kendisini sürekli azarladığını ve hakaret etttiğini” söyleyerek ağlamaya başladı. Ben de bunun üzerine Müdür Özdemir’i arayarak zor durumda olan bir kadına böyle davranılmaması gerektiğini söyledim. Tutumunu değiştireceğini sanmıştım ancak bu olmadı.”

Sinir krizi geçirdi

Göksoy, “S.K bir süre sonra beni tekrar arayarak ‘Baskıların arttığını, hatta bazı personelin kendisine kötü davranarak vurmaya bile yeltendiklerini, yüzüne tükürdüklerini’ söyleyerek ağladı. Personelin sürekli ‘Pis Kürt ve pis terörist’ şeklinde hitap ettiklerini, çocuklarına kötü davrandıklarını, çamaşır makinesi olmasına rağmen, çamaşırlarının makineye konmasına müsaade edilmediğini, kendisine yedek kıyafet verilmediği için çocuklarının hastalandığını ve hastaneye yatırıldığını’ ayrıca devletin gönderdiği kıyafetler için de ‘Siz bu kıyafetleri nerede göreceksiniz. İşte devlet veriyor da bir şey görüyorsunuz’ dendiğini söyleyerek ikinci kez benden yardım istedi. Son konuşmamızdan sonra S.K kendisine edilen hakaretlerden dolayı sinir krizi geçirince hastaneye kaldırılmış” diye konuştu.

Göksoy S.K’nın yardım istemesinden sonra bir dilekçeyle S.K’nın başından geçenleri ayrıntısıyla yazarak dilekçeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Erzincan Valiliği ve Erzincan milletvekillerine gönderdi. Dilekçesinden sonra Göksoy’a ulaşan personelden bazıları kendilerinin müdür tarafından zorlandığını aktardı.

SIĞINMA EVİ MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Ayşe Göksoy’un gönderdiği dilekçeyi dikkate alan Bakan Fatma Şahin harekete geçerek Erzincan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne soruşturma açılması talimatını verdi. Şahin’in talimatından sonra Müdür Asiye Özdemir hakkında jet hızıyla soruşturma başlatıldı ve ardından da görevden alındı. Taraf’ın ulaştığı Sosyal Hizmetler İl Müdürü Turan Önder ise konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini S.K’nın şu anda sığınma evinde misafir edildiğini söyledi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0