Sur için neden kampanya!

26 Ekim 2015 20:24 / 1131 kez okundu!

 

 

Þimdi Sur Beldesiyle dayanýþma vaktidir. Böyle günlerde gösterilir dostluk, yarenlik, arkadaþlýk, yoldaþlýk.

Diyarbakýr'ýn eski þehir yerleþkesi olan Suriçi, beþbin yýldýr sakinlerinin kesintisiz olarak hayatýný sürdürdüðü beldesidir.

Camileri, kiliseleri, hanlarý, hamamlarý, çeþmeleri, eski iþlikleri, bazalt evleri, sokaklarý, kedileri, insanlarýyla; tarih ve modern zamanlar arasýnda adeta bir köprüdür etrafý 5,5 kilometrelik kalkan balýðý görüntüsündeki Surlu þehir / belde...

Eski ve tarihle içiçe yaþayan kimi þehirler gibi zamanýn olanca aðýrlýðý altýnda mekânlarý ile birlikte hayli yýpranmýþ bir görüntüsü vardýr Surlu þehrin.

Ama bu yýpranmýþlýk, mecalsizlik, takatten düþmüþlük varsayýn ki gelip geçicidir. Hýzlý bir dirilme, ayaða kalkma sürecindedir, surlu þehir.

UNESCO'nun kültürel miras listesine dahli, bunun yakýn zamandaki çarpýcý örneðidir.

Kentin 1999 yýlýndan bu yana belediyesi / belediyeleri þimdilerde isimleri Demokratik Bölgeler Partisi / Halklarýn Demokratik Partisi olan Kürt Siyaseti geleneðinin yönetimindedir.

7 Haziran seçimleri sonrasýnda ortaya çýkan Türkiye siyasal yelpazesi, baþta AKP olmak üzere dört partiden hiçbirine tek baþýna iktidar olma fýrsatýný vermedi. Bu seçmen iradesi 13 yýldýr tek baþýna iktidar olan AKP'de ciddi rahatsýzlýða / hazýmsýzlýða sebep oldu. Hemen 8 haziran günü bütün siyasal kararlýlýðýný yeniden ve dahi kendince "ihtiyaçtan seçime" endeksledi. Seçim tarihi de bir süre sonra saptandý, 1 Kasým 2015...

Bu arada Halklarýn Demokratik Partisi, parti programýna da kayýt düþtüðü üzre "Demokratik Özerklik" ilkesini Diyarbakýr'la birlikte bölge coðrafyasýnda siyaseten hayata geçirme kararý aldý ve uygulamaya da soktu.

Ýþte ne olduysa 1 Kasým seçim kararý, akabinde demokratik özerklik-özyönetim uygulamasý ile baþlayan süreçte "felaketler çaðý"ný tarihi yirmi yýl öncesine odaklanarak yaþamamýza döndü. Doksanlý yýllardan daha zalim zamanlara döndü bölge. Özellikle de Halklarýn Demokratik Partisinin yüzde seksen ve üzeri oy potansiyelinin olduðu yerleþkeler; þehirler, ilçeler hatta köyler savaþ, yangýn, yýkým, ölüm, sürgün yerlerine döndü / döndürüldü.

Lice, Silvan, Bismil, Cizre, Nusaybin, Silopi, Yüksekova, Hakkari, Van...say sayabildiðin kadar... Diyarbakýr'ýn Sur Beldesi de bunlardan sadece biri. Sonuncusu dört gün olmak üzere üç kez sokaða çýkma yasaðý ile karþý karþýya kaldý Suriçinin kadim mahalleleri. 27 yaþýnda evinin damýnda güvercin besleyen ve yasaklý günde damýna çýkarak kuþlarýna yem verip sonra da güvercinleri pin'ine (kafes) sokmaya çalýþan "Kuþbaz" da, fýrýndan ekmek almaya giden 12 yaþýndaki kýz çocuðu Hêlîn de katledildi.

Elektrik, su kesintileri. Sabahlara kadar silah ve patlama sesleri suriçi sakinlerinin dünyasýný altüst etti. Yüzleri maskeli, elleri otomatik silahlý ve devletin acýmasýz kudretiyle teçhiz edilmiþ polisleriydi surun sokaklarýnda istedikleri gibi dolanýp kurþun atanlar!

Sur þimdi yaralarýný sarma peþinde...

Etrafýný kuþatan bedenlerinden (sur taþlarýndan), dört ayaklý minarenin sütunlarýndan, Kurþunlu Caminin mermer kolonlarýndan, Surp Giragos Kilisesinin duvarlarýndan, ez cümle; otomatik silahlarýn namlularýndan kusan mermilerin çarpýp kopardýðý bazalt taþlardan kan sýzýyor þimdilerde. Taþ, kanýyor da! Soranlara "kýzýlcýk þerbeti içtim, ondandýr" diyor. Dostuna yarasýný, yarasýndan sýzan sýcak kaný gösterende...

Þimdi Sur Beldesiyle dayanýþma vaktidir. Böyle günlerde gösterilir dostluk, yarenlik, arkadaþlýk, yoldaþlýk. Surlu kentin hemþehrisi ya da konuðusunuz fark etmez. Madem yolunuz surlu ve sýrlý þehirle kesiþmiþtir, o halde dostluðunuzu göstermenin vaktidir.

Esnafýndan alýþveriþinizi yapacak, sakinlerinin hâlini ahvalini lafýn belini kýrarak sorup sual edeceksiniz.

Her halde bu kadarý size zor gelmez.

Ýþte bu sebeple haydi Suriçi ile Dayanýþmaya...

 

Þeyhmus DÝKEN

24.10.2015, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.