Siyasal baraja meydan okumak için!

09 Aðustos 2014 03:12 / 921 kez okundu!

 

 

Benim tercihim birbirlerinin kopyasý olan ve “al birini vur öbürüne” olan muhteþem “ikili”nin yerine; sesi, sözü, dili maðdurun, mazlumun dili olan adaydan, yani “bizim”kinden yana…

Aradaki bayramý saymazsak Cumhurbaþkanlýðý (isterseniz kimilerinin tabirince “baþkanlýk”, “yarý” da olabilir deyin) seçimine hepi topu on gün kaldý geriye.

Ortada üç aday var.

Bir yanda hep sistemden beslenen ve sistemle birlikte varolanlarýn iki adayý. Üstelik birbirlerinin alternatifi olan iki aday!

Biri ihtiyaç duydukça “maðduriyetini” dile getiren, ama iktidar olduktan sonra acýmasýz bir muktedir olduðunu kanýtlayan ve dahi devlet ve hükümet olan aday.

Ýkincisi, cumhurluðun temelini atan partinin, tekçiliði, Türkçülüðü, reddi, inkârý musibet bir bela gibi baþýmýza saran, dünya deðiþtiði halde bu tercihinden vazgeçmemeyi erdem sanan devleti kuran partinin (ve küçük ortaklarýnýn) aslýnda siyasetleriyle de “kan uyuþmazlýðý” olan adayý!

Diðer yakada ise; benzer yanlarý siyaseten hayli fazla olan ikili’ye karþý, “Halklarýn ortak adayý” var.

Görünen o ki; devleti ve hükümeti 12 yýldýr hasetle elinde tutan muktedir, kendisinin ýsrarla “Baþkanlýk” dediði Cumhurbaþkanlýðý makamýna oturacak. Yani muradý olacak, muradýna erecek.

Benim derdim hiç deðilse birinci turda bu muradýn gerçekleþmemesi.

Hadi bir tahmin yürütelim.

Muktedir ilk turda artý eksi yüzde 45 bandýnda seyreder. Diðer aday olan benzeri yüzde 35-40 aralýðýnda seyrederse, ikisine muhalif halklarýn adayý da yüzde on barajýný aþarsa (ki aþacaðýný, aþmasýný umut ediyor ve bekliyorum)! Türkiye’nin geleceði açýsýndan; en azýndan Kürt Sorununun Barýþçý çözümü konusunda Kürt cenahýnýn ve dahi halklarýn demokratik kamuoyunun eli bir nebze olsun güçlenmiþ olur diye düþünüyorum.

Ayrýca bu yüzde 10’luk barajý aþmanýn bir kazanýmý da þu olur ki; bu tuhaf ve garip ülkede muhalif kimliðin devlet dediðimiz zalim, gaddar ve acýmasýz zulmeden aygýtýn en tepesindeki “makam”a karþý doðru sözleri yýlmadan, cesurca söyleyen birinin adaylýðý ile talip olunduðunun dillendiriliþi olur.

Yerel ve genel seçimlerde siyasal iktidar seçim barajýný kaldýrmamakta ýsrar ediyor. Muktedir çoðunlukla iktidar olmanýn teminatýný adeta baraj uygulamaktan geçtiðini var sayýyor. O halde barajý sandýða gömmenin bir yolunun da yine sandýktan geçtiðini sandýkta halka kendi oyu ile anlatmaktan geçtiði vurgusunun seçimi olacak ayný zamanda 10 Aðustos Cumhurbaþkanlýðý seçimi.

Bir baþka açýdan oyunu kullanan yurttaþýn “demek ki devletin koyduðu siyasal baraj isteyince aþýlabiliyormuþ” düþüncesini pratiðe dönüþtürmesinin yolunun mümkünatýný da gösterecek bir garip seçim.

Fazla söz sarf etmenin anlamý yok.

Gördüðünüz gibi üç adayýn da ismini zikretmedim. Kimler olduðunu zaten biliyorsunuz. Bunu bilinçli olarak yaptým. Akil olan anlamýþtýr zaten!

Benim tercihim birbirlerinin kopyasý olan ve “al birini vur öbürüne” olan muhteþem “ikili”nin yerine; sesi, sözü, dili maðdurun, mazlumun dili olan adaydan, yani “bizim”kinden yana…

Hem mesele bugünkü yasal mevzuatla padiþahlýk makamý gibi baþa bela bir makamýn mevkidaþý olmak talipliðinden öte bir iþ o makama soyunmak.

Eþbenzer ikisi o padiþahlýk benzeri makamý görev yetki ve sorumluluklarýyla bile-isteyerek talep ediyor. Diðeri “ben gelirsem alaþaðý ederim o düzeni” diyor.

Takdiri de, tercihi de size kalmýþ.

Bunu bilir bunu söylerim.

 

Þeyhmus DÝKEN

26.07.2014, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Aðustos 2014 17:08

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.