Mehmed, bizleri affet!

15 Ekim 2013 00:20 / 934 kez okundu!

 


Onlarýn inadýna yarým kalan iþlerini has Kürt çocuklarý tamamlayacak. Rahat uyu Mardinkapý mezarlýðýnda. Hani kendin yazýp mezar taþýna nakþedilmesini geride býrakmýþtýn ya!


Derler ki; Kiþiler hakkýnda nasýl mý karar vereceksin. Hayatlarýna, nasýl yaþadýklarýna bakarak tabii ki! Ýnsan, yaþadýðý hayatýn ta kendisidir.
Sanýrým bu kelama en uyan þahsiyet altý yýl önce aramýzdan ayrýlan Mehmed Uzun'du.

Daha yetmiþli yýllarýn baþýnda henüz Siverek'te lise öðrencisi iken siyasetin tam da göbeðinde olan, zaten bu nedenle de erken mahpuslukla onyedisinde tanýþan bir politik adamdýr Uzun. Bu sebeple üniversiteli olduktan sonra Ankara'da yine beraber olduðu siyasi þahsiyetler içinde en gencidir ve en sorumlusudur belki de! Kürt politik dergisi Rýzgari'nin yazý iþleri müdürüdür.

Yargýlandýðý davalardan aðýr hapislik Mehmed'i beklemektedir. Bu sebeple ayak sesleri duyulan 12 Eylül darbesinden dolayý erken uyarý almýþtýr. Ve darbeden önce yüzünü Welatê Xerîbîye'ye dönmüþtür.

Uzak ve soðuk ülkeye gittiðinde neredeyse bütün Kürt sürgünlerinin siyasetle uðraþtýðýný fark eder. Kendine bir karar vermiþtir. Edebiyata yönelecektir ve siyasal aktivistlik anlamýnda siyaset artýk Mehmed için öte yakada kalmasý gerekmekte ve kalacaktýr da!

Alay konusu olmuþtur. Edebiyat yapacaksýn, roman yazacaksýn ha! Ýyi, iyi yaz. Demiþlerdir hemen tümü Mehmed Uzun'a.

Ýþte o noktada asýl baþlamýþtýr Mehmed Uzun'un yalnýzlýðý.

Zaten, bir kitabýna da ad olan ve "Kendine Ait Bir Dil Yaratmak" dediði edepli ve edebi dil aslýnda Mehmed Uzun'un ve edebiyatçýnýn yalnýzlaþmasýnýn da bir diðer göstergesidir.

1983 yýlýnda Tu (Sen) romanýyla baþlayan bu yalnýzlýðýn edebi serüveni tam da budur.

Sonrasýndaki ve 2007 Ekiminde noktalanan 24 yýllýk sonraki hayatý ve hayata sýðan toplam 19 kitap adeta küllerinden yeniden doðan Modern Kürt Edebiyatýnýn yakýn dönem tarihsel sürecidir de!

11 Ekim 2013 sabahý Mehmed Uzun'un ölümünün altýncý yýlý nedeniyle bir araya gelen arkadaþlarla Diyarbakýr Mardinkapý Mezarlýðýndaydýk.

Çok kalabalýk deðildik. Elli kiþi dolayýndaydýk. Mehmed'in ailesinden de gelenler aramýzdaydý.

Bu yazýyý Dîyarbekir'in bir baþka büyük edebiyatçýsý þair ve üstad Ahmed Arif adýna düzenlenen Müze ve Edebiyat Kütüphanesinin avlusunda bütün avluyu göðü örtercesine kapamýþ ceviz aðacýnýn altýnda yazýyorum. Yanýmdaki masada yazýya baþlamadan önce sohbet ettiðim üç genç arkadaþ ve Udican Yervant kardeþim oturuyor. Gündelik siyasetten, edebiyattan, sinemadan konuþtuk. Ümit veriyor genç arkadaþlar.

Mehmedin seveceði mekanlardan biri ve muhabbetine mutlaka sýcak bakacaðý cevval gençler. Yazýmý yetiþtireyim diyorum izin veriyorlar.

Ben sabahki anmada kýsa konuþup düþüncelerimi paylaþtým.

Mehmed Uzun gibi inkâr ve talanla yüzyüze bir dil olan Kürtçeyle daha iþin baþýnda maðlup ve maðdur olarak iþe baþlamýþ bir büyük dil, hatta anadili ustasý için böylesine yýlda bir kez mezarý baþýnda anma, anýmsanma güzel deðil. Hüzün verici.

Bu sebeple Mehmed beni baðýþlasýn, dedim. Belki diðerleri de anlý þanlý kurumlarý olan yazar örgütleri, yayýncýlarý, diðer arkadaþlarý düþünürler. Hêwîyên Aeurbach'ý büyük ölçüde yazmýþtý Mehmed. Baþka romanlarýnýn tasarýlarý ve taslaklarý da vardý. Ýki gün önce Ýsveç'ten anma için gelen kardeþi Mahmut Uzun ile konuþtum. Öldüðünde masasýnda ve kolilerde ne býrakmýþsa olduðu gibi duruyor abi, dedi ve ekledi. Ne yayýncýsý ne de baþkalarý el atmak tamamlamak için gayret göstermedi dedi, utandým.

Mezar baþýnda da dedim, þimdi de yazýyorum. Me, efu bike kekê minê delal. Em deyndarê tene. Çapaçul düzenin pazarcýlarý, salt kitaplarýn satýlsýn yeter demekle yetiniyorlar. Oysa sen dilin kemiðini kýrmýþ, özünü halkýna yadigar býrakmýþtýn. Seni unutturmaya çalýþýyorlar Mehmed, ne olur bizleri affet. Ama unutturamayacaklar emin ol. Onlarýn inadýna yarým kalan iþlerini has Kürt çocuklarý tamamlayacak. Rahat uyu Mardinkapý mezarlýðýnda. Hani kendin yazýp mezar taþýna nakþedilmesini geride býrakmýþtýn ya!

"Min welatêkî dur nivisî ji were her tiþt.

Ýro nawa gelê xwe de bextewarim..."



Þeyhmus DÝKEN


12.10 2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.