Kenti yeniden planlamak!

02 Haziran 2014 13:27 / 979 kez okundu!

 

 

Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi "Gelin Geleceðimizi Birlikte Planlayalým-Amed 2020" sloganýyla seçimlerin hemen sonrasý itibariyle Stratejik Plan Forumlarý düzenliyor.

Ankara merkezli hükümet seçim öncesinden bu yana on yýl sonrasýný programlayarak 2023 Türkiyesi’nin hayalini kendince realize etmeye gayret ediyor. Devletin bütün olanaklarý elde avuç içinde olunca bu anlaþýlýr ve gerçekleþmesi mümkün hatta gerçekliðin ötesinde iktidar gücüyle alakalý bir durumdur.

Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi ise "Gelin Geleceðimizi Birlikte Planlayalým-Amed 2020" sloganýyla seçimlerin hemen sonrasý itibariyle Stratejik Plan Forumlarý düzenliyor.

Ulaþým, Halk Saðlýðý, Gençlik, Çocuk, Engelsiz Yaþam, Yaþlýlýk, Turizm, Kadýn ve Yaþam, Kentli Haklarý, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme, Ýnanç ve Azýnlýklar, Sosyo Ekonomik Eþitsizlik ve Yoksunlukla Mücadele, Ýmar ve Þehircilik, Ekoloji ve Çevre ile Kültür ve Sanat; forumlarýn üst baþlýklarý...

26 Mayýs tarihinde baþlayan forumlar büyükþehir belediyesi eþbaþkanlarý Gültan Kýþanak ve Fýrat Anlý'nýn katýlýmlarýyla tam gün olarak belediyenin salonlarýnda ilgililerin katýlýmlarýyla gerçekleþiyor.

Forumlar 6 Haziran 2014 tarihinde tamamlanacak. Ben bu forumlardan bir ikisinin yanýnda özellikle kültür sanat baþlýðý altýnda düzenlenen foruma ilgi alaným çerçevesinde katýlma fýrsatýný buldum. Önümüzdeki günlerde diðer ilgilendiklerime de katýlacaðýmý düþünüyorum.

Ýfade etmeliyim ki bu türden planlama çalýþmalarý çok anlamlý. Bizler öyle bir gelenekten geliyoruz ki; yaparýz, olur / yaptýk, oldu. Hele bir yola çýkalým da, gerisi Allah kerim. Kervan yolda düzelir, istim arkadan gelir, gibi sözler sanki bu genelgeçer alýþkanlýklar üzerine bina edilmiþ.

Ýþte Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi, iktidarýn 2023 tantanalý vizyon çalýþmalarýnýn aksine, ilgili sivil toplum kuruluþlarý ve þahsiyetleri kurumsal ve bireysel olarak davet ederek birlikte tartýþýp beþ yýllýk programlarýný þekillendiriyorlar.

1999 yýlýnda zor zamanlarda baþta Diyarbakýr olmak üzere Kürdistan þehirlerinde yerel iktidarý kazanmýþ olan Kürt belediyeciliði dördüncü dönemine baþlarken önemli bir yol ayrýmýnda.

Üç dönemdir elde ettiði deneyimleri ve iktidar olmanýn gücünü yeni dönemde halkýn temsili kurumlarý STK'lar ve kanaat önderleri ile birlikte planlama sonra da uygulama yolunda bir yol haritasý oluþturmaya çabalýyor.

Görebildiðim kadarýyla kentin sivil, siyasal, entelektüel dinamikleri böyle bir sorumluluk hissiyatýný çok önemsiyorlar. Forumlar çok canlý, önceden hazýrlanmýþ ya da spontan geliþen katkýlarla hayli zenginleþiyor. Eþbaþkanlar ve belediye bürokratlarý notlarýný kayýt altýna alýyorlar.

Altyapý, kanalizasyon, tarihi ve kültürel miras, engelsiz yaþam, çok dillilik, kadýn ve gençlik alanlarý, kültür sanat festivalleri, kentin sivil sosyal mekânlarýnýn yeniden kent halkýnýn hizmetine sunulmasý ve benzeri alan ve konularda çok önemli çalýþmalarý olan büyükþehir belediyesi önemli ve cesur bir kurumsal kararýn öncesi hazýrlýðýnda.

Gelecekte tarihe geçecek Kürt kurumsal belediyeciliði açýsýndan tarih yazýlýrken her bir þeyi ince eleyip sýk dokumak gerek.

 

Þeyhmus DÝKEN

31.05.2014, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2014 20:42

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.