Þarap Anadolu tarihinin içinde - Çeþme'de 3700 yýllýk þaraphane bulundu

22 Mayýs 2010 14:14  

 

Þarap Anadolu tarihinin içinde - Çeþme'de 3700 yýllýk þaraphane bulundu

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coðrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öðretim üyesi Doç. Dr. Vasýf Þahoðlu, Çeþme'de yaptýklarý kazý çalýþmalarý sýrasýnda, Milattan Önce 1700'lü yýllara ait bir þaraphane bulduklarýný bildirdi.

ÝZMÝR - Doç. Dr. Þahoðlu, ilçenin Baðlararasý bölgesinde yapýlan kazý çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi. Þahoðlu, 2002-2005 ve 2009 yýllarýnda gerçekleþtirdikleri çalýþmalarda, ilçenin geçmiþinin 5 bin yýl öncesine dayandýðýný belirlediklerini ifade etti.

Baðlararasý’nýn karadan Anadolu ile denizden de Yunan adalarý ve kýta Yunanistan ile baðlantýsý bulunduðunu dile getiren Þahoðlu, "Bunu kazýlarda elde ettiðimiz seramik kaplardan anlayabiliyoruz. Çeþme limaný, Türkiye’nin en önemli limanlarýndan biri konumunda. Bu tesadüfi bir olay deðil. Yapýlan kazýlardan bu anlaþýlýyor" diye konuþtu.

Baðlararasý kazý alanýnýn 2001 yýlýnda yapýlan bir inþaat çalýþmasý sýrasýnda tamamen bir tesadüf eseri bulunduðunu ifade eden Doç. Dr. Vasýf Þahoðlu, þu bilgileri verdi:

"Bu bölgede yaptýðýmýz kazý çalýþmalarýnda Erken Tunç Çaðý ve Orta Tunç Çaðý dönemlerine ait bulgulara rastladýk. Bu eserlerin saðlýklý olarak bulunmasý Çeþme için çok büyük bir þans. Burada 4500 yýl öncesine ait Erken Tunç Çaðý eserleriyle karþýlaþtýk. Ayrýca Çeþme’de Milattan Önce 1700’lü yýllarda gerçekleþmiþ olduðunu düþündüðümüz büyük bir depremin izlerini de bulduk. Yapýlan araþtýrmada sokaklardaki taþ duvarlarýn evlerin içine yýkýldýðýný görüyoruz. Bu da bize Çeþme’de büyük bir depremin yaþandýðýný gösteriyor."

-BAÐCILIK VE ÞARAP ÜRETÝM MERKEZÝ-
Þahoðlu, buluntular arasýndaki en ilginç yapýnýn ise yaklaþýk 3 bin 700 yýl önce meydana gelen büyük depremin olduðu yýllardan kalan bir þaraphane olduðunu kaydederek, þöyle devam etti: "Yapýnýn þaraphane olduðunu bulduðumuz üzüm çekirdeklerinden, þaraplarýn konulduðu amforalardan, yonca aðýzlý testilerden, þarap ezilen haznelerden ve þarabýn muhafaza edildiði depolardan anlýyoruz. Tüm bu önemli keþifler, baðcýlýðýn ve þarap üretiminin binlerce yýldýr Çeþme’nin önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olmaya devam ettiðini ortaya koymaktadýr. Üzümün ezildiði ve sývý hale getirildiði bir düzenleme tespit ettik. Kýsmen toprak içinde kalmýþ bu yapýlar, burada þarap üretildiðini bize gösteriyor. Bu binalar sývýyý sýzdýrmayacak þekilde yapýlmýþ. Burasý çok önemli bir merkez. Anadolu’da pek fazla bilinmeyen bir kültürün izlerini burada bulduk."

Þahoðlu, yaptýklarý kazý çalýþmalarýnda bir mezara da rastladýklarýný ve bu mezarda bir küp içinde kadýn cesedi bulduklarýný da belirtti. (aa)


Radikal.com.tr


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0