Sanık Evren’den işkence itirafı

20 Ocak 2012 08:18  

 

Sanık Evren’den işkence itirafı

12 Eylül iddianamesinde yer alan Kenan Evren’in anlatımları, cezaevlerindeki vahşetten haberdar olduğunu ortaya koydu: İşkenceyi de yaptık, İstiklal Marşımızı da söylettik

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 12 Eylül 1980 askerî darbesine ilişkin iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in cezaevlerinde yapılan işkencelerden haberdar olduğuna dikkat çekildi.

Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin’in hazırladığı iddianameye göre, hapishanelerdeki işkencelere engel olamadıklarını ileri süren Evren, birçok insanın bu yüzden sakat kaldığını ve öldüğünü itiraf ediyor. İşkence suçunu gardiyanlara atan Evren, mahkûmların dövülmesine, başlarına teğmenler dikmelerine rağmen engel olmadıklarını iddia ediyor. Evren, daha sonra ise işkenceyi meşru göstermeye çalışıyor. Her ülkede işkence olduğunu iddia eden Evren, “Bakın bugün bile bizde var. Amerika da yapıyor, mapushanedeki Iraklılara... Ama başına diktiğimiz teğmenler işe yaradı. Onlara İstiklâl Marşımızı söylettiler. Sabahları hani ilköğretimde söylerler ya, her sabah Türküm, çalışkanım falan diye onları söyletirlerdi” diyor.

Kasten müdahale etmediler

Evren’in sözleriyle cezaevlerinde yapılan işkencelerden haberdar olduğunu itiraf ettiğine dikkat çekilen savcı Çetin, “Şüphelilerin her halükarda darbe yapma niyetinde oldukları, darbe şartlarının oluşması için bir yıl bekledikleri, bu nedenle terör olaylarına kasten müdahalede bulunmadıkları anlaşılmaktadır” ifadelerine kullanıyor. İddianamede, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Askerler isteselerdi anarşi ve terörü önleyebilirlerdi, nitekim 12 Eylül günü bıçakla kesilir gibi kesildi. İdareye el koymaya kararlı oldukları için bilerek anarşinin üzerine gitmediler” ifadeleri de yer aldı.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2012 08:40

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0