Romanlar eşit yurttaşlık istiyor

10 Nisan 2014 20:07  

 

Romanlar eşit yurttaşlık istiyor

8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü bir açıklama yaptı. YSGP'den yapılan açıklamada; 2. Dünya Savaşı'nda faşistler ve Naziler tarafından büyük bir soykırıma uğrayan Romanların o yıllardan beri, Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında ayrımcılık, ötekileştirme, aşağılanma, baskı ve şiddete maruz kalarak, yoksulluk, işsizlik, yersiz ve yurtsuzluk gibi en ağır ve gayri insani şartlarında yaşama tutunmaya çalıştıkları belirtilerek, Romanlara dayanışma duygularını ilettiler.

YSGP'den yapılan açıklama şöyle:

"Bugün '8 Nisan Dünya Romanlar Günü'. 

2.Dünya Savaşında faşistler ve Naziler tarafından büyük bir soykırıma uğrayan Romanları anıyor ve hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

O yıllardan beri, Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında ayrımcılık, ötekileştirme, aşağılanma, baskı ve şiddete maruz kalarak, yoksulluk, işsizlik, yersiz ve yurtsuzluk gibi en ağır ve gayri insani şartlarında yaşama tutunmaya çalışan bütün Roman kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

8 Nisan, bir yandan Çingene halkının acılarını anmak, bir yandan da dünyanın birçok ülkesinde halen Çingenelere yönelik yapılan ırkçılık, ayrımcılık ve önyargılara karşı mücadele etmek için bir çağrıdır.

İstanbul'da tarihi roman mahallelerinde yüz yıllardır kendi mahalli kültür ve gelenekleriyle yaşayan Çingeneler, kentsel dönüşüm adı altında rant sağlamak amacıyla, kibrit kutusu dairelerde yaşamaya sürgün edilirken, İzmir’de de Ege Mahallesi ve Örnekköy’de benzer çalışmaların hazırlığı var. Bu duruma son verilmelidir. Eğer bir kentsel rehabilitasyon yapılacaksa da yerinde yapılmalıdır.

Türkiye’de insan yerine konulup sayılmadıkları için sayıları tam olarak bilinmemekle beraber, muhtarlık ve yöre kayıtlarına göre aşağı yukarı 400.000 civarında roman vatandaşın yaşadığı tahmin ediliyor.

Romanlar bugün Türkiye’nin en düşük eğitimli, işsizliğin en yüksek ve yoksulluğun ise had safhada olduğu, köşeye atılıp kaderine terk edilmiş topluluğudur.

Romanlar, ayrımcılık ve önyargıların yarattığı mağduriyetlerini dile getirmek; eğitim, istihdam, sağlık ve barınma gibi en temel haklarıyla ilgi sorunlarını ve dertlerini anlatmak için dahi ilgili kurumların kapılarından içeri giremiyorlar.

Nefret suçları yasası çıktı ama romanlar ve azınlıklar bu yasadaki hükümlerin yetersizliği yüzünden halen mağdur ediliyor ve kimliklerinden dolayı ayrımcılığa ve ötekileştirmeye uğruyorlar.

Roman çocukları eğitim olanaklarından eşit olarak faydalanamıyor. Çünkü yaşam alanlarına yakın okul yapılmıyor. Okuldan mahrum olan çocuklardan mesleki eğitim olanakları da esirgeniyor.

Romanlar istihdam ve iş olanaklarından yoksun bırakılıyor. Konaklama ve barınma, hem gezici olanlar, hem de olmayanlar için aynı ölçüde ağır bir sorun olmaya devam ediyor. Bu durum romanların sağlık haklarından eşit şekilde yararlanmalarının da önüne geçiyor.

Hükümet'in girişimiyle yapılan Roman Çalıştayı’nda bizzat bu vatandaşlarımızca dile getirilen acil sorunlara çözüm bulunmamış ve umutlar büyük ölçüde boşa çıkmıştır.

Kendi sorunlarının mücadelesini vermek üzere son yıllarda örgütlenen romanlar; eşit yurttaş olmak, saygı görmek, ayrımcılık ve aşağılanmanın sona ermesi, siyasete katılımları için kanalların açılması, eğitim ve iş gibi olanakların kendilerine eşit sağlanması gibi hususlarda etkin mücadele yürütmeye başladılar.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak, bu mücadelenin her aşamasında onlarla birlik ve dayanışma içindeyiz ve bütün yaşam ve varoluş haklarının eşit düzeyde gerçekleşmesi doğrultusunda çabamızı sürdüreceğiz."

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0