Retçiyiz silaha ve ölümlere karşıyız

06 Aralık 2011 13:51  

 

Retçiyiz silaha ve ölümlere karşıyız

Vicdani reddin anayasal hak olarak tanınması kampanyasına yazarlar da destek verdi. İmzaya açılan metni, Taraf yazarı Perihan Mağden, gazeteci Tanıl Bora ve Banu Güven gibi isimler de imzaladı.

Vicdani reddin anayasal hak olarak tanınması için dün İstanbul Taxim Hill Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Vicdani retçiler tarafından düzenlenen toplantıda konuşan ilk vicdani retçilerden Tayfun Gönül, devlet aklının vicdani reddi bir hak olarak değil, suç olarak tanımlamasını eleştirdi. Profesyonel orduya karşı olduğunu söyleyen Gönül “Orduların olmadığı bir dünya, tahakkümün olmadığı bir yaşam istiyorum. Aslında çok doğal bir şeyden bahsediyordum. İnsanın doğal davranışı bence yaşama dönüktür, ölmeye ve öldürmeye dönük değildir” dedi. İlk retçilerden Vedat Zencir de “Retçi için asıl önemli olan şey öldürmemektir, ölmeme durumu sonradan gelen bir şeydir” diye konuştu.

Vicdani retçilerin davalarına bakmakla tanınan Avukat Davut Erkan ise cezaevindeki retçiler İnan Süver ve Muhammed Sedar Delice’nin durumları hakkında bilgi verirken, Türkiyeli retçilerin açıklamasını Mehmet Tarhan okudu. Açıklamada reddin meşruiyetini bizzat insan onurundan aldığı ifade edildi. Daha sonra gazeteci Banu Güven tarafından imzacıları arasında Perihan Mağden, Tanıl Bora gibi isimlerin olduğu, vicdani reddin bir anayasal hak olarak tanınması çağrısı yapan metin okundu. Vicdani reddini açıklayan Güven, hükümetin, retçilerle ilgili AİHM kararları üzerine harekete geçmek zorunda kaldığını belirterek “Olabileceğin en azını vererek meselenin etrafından dolaşarak birtakım çözümler üretilmeye çalışılıyor” dedi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0