Paket alkışlarla referandum yolunda

07 Mayıs 2010 10:21  

 

Paket alkışlarla referandum yolunda

Anayasa Mahkemesi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören anayasa değişiklik paketinin tümü, üç haftalık maratonun ardından dün gece 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından paketin temmuz ayı ortasında halkoyuna sunulması bekleniyor. Ancak paket halk oyundan önce ikinci sınavını, CHP’nin 110 imzayı bulup başvurması halinde Anayasa Mahkemesi’nde verecek. CHP, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısında değişiklik öngören maddeler için anayasaya aykırılık iddiasında bulunuyor.

Final görüşmeleri gergin geçti

TBMM Genel Kurulu’nda paketin gece geç saatlere kadar süren final görüşmeleri gergin geçti. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği görüşmelerde, paketin halk oylamasına sunulması halinde tümüyle oylanmasını öngören 27. maddesi, 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. Geçici maddeleri içeren 26. maddeye 71 ret oyuna karşı 338 kabul oyu çıktı. 330’un altında kalması halinde tümü düşmüş sayılacağı için paketin dün akşamki en kritik oylamasını oluşturan tümü üzerindeki oylamaya 409 milletvekili katıldı, 336 kabul, 72 ret oyu çıktı, bir de boş oy kullanıldı. Bu sonuçla paket Meclis’te kabul edilmiş oldu. Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran 8. maddesi, Ak Parti’deki fireler nedeniyle halk oylaması için gerekli 330 oyu bulamayınca paketten düşmüştü.
Daha önce de Anayasa paketinin 12 Eylül dönemine yargı yolunu açan maddesi 337 oyla kabul edildi. 24’üncü madde 336 oyla kabul edildi. Paketin 25’inci maddesiyle de 12 Eylül 1980 dönemine dokunulmazlık getiren Anayasa’nın Geçici 15’inci maddesi kaldırıldı. 12 Eylül darbesini yapanlar ile bu dönemden sonra görev alan Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, Danışma Meclisi ve hükümetlerin eylem ve işlemlerine yargı yolu açıldı. Geçici 15’inci maddenin kaldırılması 337 oyla kabul edildi.

Kutlamaları kabul etti

Başbakan Tayyip Erdoğan, sonucun açıklanmasının ardından salonda bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli ile tokalaşmak için MHP sıralarına yöneldi. Ancak Bahçeli oturduğu yerden kalkıp kulise yöneldi. Erdoğan da bunun üzerine çevresinde geniş halka ve uzun bir kuyruk oluşturan milletvekillerinin kutlamalarını kabul etti. Oylamanın ardından teşekkür için grubunu toplayan Erdoğan, gazetecilere sonuç için “Ülkeye hayırlı ve uğurlu olsun” demekle yetindi.


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0