'Özgürlükçü, yeni bir sol hareketin inşası kaçınılmaz zorunluluk...'

26 Kasım 2010 16:27  

 

'Özgürlükçü, yeni bir sol hareketin inşası kaçınılmaz zorunluluk...'

İZMİR- Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) İzmir İl örgütünce düzenlenen 'CHP,BDP ittifak girişimi ve gerçek sol muhalefetin inşası' temalı toplantı 25 Kasım akşamı Alsancak Karakedi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Konuşmasına, 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne vurgu yaparak başlayan Ergündoğan; tüm dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin artarak sürdüğüne dikkat çekerek, özellikle de sürdürülen 'savaş'ta kadınların yoğun cinsel şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Hak savunucu gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ın sunumuyla başlayan toplantıda son günlerde gündeme gelen CHP-BDP seçim ittifakı girişimi çeşitli boyutları ile ele alındı.

Konuşmasına, "Sorunun çözümü ve yaşanan acıların sona ermesi için Kürt özgürlük hareketinin gösterdiği çabanın ve verdiği mücadelenin iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yaparak başlayan Yalçın Ergündoğan; 12 Eylül 2010'da yüzde 58 'Evet' oyu ile sonuçlanan Anayasa Referandumu ve sonuçları üzerinde durarak, Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesi, solun durumu ve Kürt Özgürlük hareketinin Türkiye'nin demokratikleşmesine katkılarına yönelik, geniş açılı bir perspektiften gelişmeleri yorumladı.

Ergündoğan konuşmasında, "Tek tipçi, asimilasyoncu, İttihat ve Terakki Partisi ve Kemalci geleneğin devamcısı, vesayet sistemi savunucusu bir 'devlet partisi' olarak varlığını sürdüren CHP'de, toplumda yükselen 'barış ve çözüm istemli değişim talebinin' yansımaları olarak kendi geleneğine uygun bazı operasyonların yürütüldüğünün" altını çizdi. Referandum öncesi CHP'de yaşanan 'Kaset darbesi' ve ardından gelen 'Tüzük darbesi' operasyonlarına da değinen Ergündoğan; "dünyanın ve Türkiye'nin yaşadığı değişim doğrultusunda, devlet içinde gerçekleşmekte olan vesayetçi, darbeci zihniyetin tasfiyesine yönelik sancılı mücadelenin CHP içinde de kendi uslup ve geleneğine uygun olarak gerçekleşmemesi düşünülemezdi" dedi.

CHP'nin özgürlükçü yönde değişip değişmeyeceğinin önümüzdeki günlerde daha net anlaşılacağına vurgu yapan Ergündoğan, "CHP'nin bu yöndeki değişimi enternasyonalist, özgürlükçü sosyalistleri ancak memnun eder" dedi.

1980'li yılların sonunda Almanyaları ayıran Berlin duvarının yıkılması, ardından da SSCB'nin dağılması süreçleri ile solda yaşanan kırılmanın, Türkiye'ye yansımalarının biraz geç de olsa, son yıllarda giderek belirginleştiğini, kırılmanın yarılmaya, ardından yaşanan, Anayasa Referandumu sürecinde de bu yarılmanın çok somut ve geri dönülemez bir ayrışmaya dönüştüğünü ifade eden Ergündoğan, "Türkiye solu, damarlarında akan 'asil Kemalci kanı' temizledikçe, tarihle yüzleştikçe arınıyor, beyine giden oksijen artıyor. sadece bu nedenle bile, yaşanan bu ayrışma 'en hayırlı ayrışmadır' dedi.

Ergündoğan, "bu çerçevede, Kürt özgürlük hareketinin, Kürt halkının çok zorlu ve acılı uzun süreçlerden geçerek sürdürdüğü sorunun çözümü mücadelesi için çeşitli yoları denemesinin mümkün olduğunu" ifade etti.

"İttihat ve Terakki geleneği dışından gelen, o gelenekle sorunlu iktidar partisinin Kürt sorununun çözümü yolunda attığı adımların ürkek ve yarım bırakılması sonucu, yeni arayışların yapılması, ulusal hakların kazanılması mücadelesi veren siyasetlerde beklenebilir ve yadırganmayacak davranışlardır" diyerek sözlerini sürdüren Yalçın Ergündoğan, "Anayasa referandumunda Batı'da 'Yetmez ama, Evet', Kürt illerinde ise; 'boykot' politikasını destekleyen enternasyonalist, özgürlükçü sosyalistlerin ülke siyasetinde etkinliklerini artırabilmeleri için, 'halkıyla barışık, özgürlükçü yeni bir sol hareketin inşasını' hızla sürdürmeleri gerektiğinin altını çizdi.

"Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP)'nin kitlesel bir sol parti inşası yolunda örgütlenme çalışmalarını hızlandırdığına da dikkat çeken Ergündoğan; kendisini 'ulusalcı' ve 'gelenekçi solda' ifade edemeyen, evrensel eşitlik, özgürlük, doğa, çevre ve hak mücadelesi sürdürücülerini DSİP'te örgütlenmeye çağırdı.

Yalçın Ergündoğan'ın yaptığı geniş perspektifli, uzun sunumunun ardından, toplantıya katılanlar yönelttikleri çeşitli sorular ve kişisel analizleri ile verimli bir tartışma gerçekleştirdi.


Sesonline.net

------------------------

> CHP'de olup bitenler ve toplumdaki yönelim... Yalçın Ergündoğan

> YALÇIN ERGÜNDOĞAN: İlerici, devrimci, demokrat, komünist, çevreci ve türcülük karşıtı - İlhami Mısırlıoğlu




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0