Osmanlıya baskın, Ankara'ya mesaj

01 Aralık 2011 07:45  

 

Osmanlıya baskın, Ankara'ya mesaj

Topkapı Sarayı’nı tüfekle basan Libya uyruklu saldırgan, bir askeri ve bir güvenlik görevlisini yaraladıktan sonra öldürüldü

İstanbul’un en önemli turistik bölgelerinden Topkapı Sarayı’na elinde silah ve mühimmatla gelen Libya asıllı 36 yaşındaki Samir Selam Ali Elmadhavri dehşet saçtı. Pompalı tüfekle sarayın kapısında bulunan iki görevliyi yaralayan saldırgan yaklaşık bir buçuk saat süren çatışmanın ardından ölü olarak ele geçirildi. Saldırganın cesedi otopsi için Adli Tıp morguna götürüldü.

İstanbulluların yüreğini ağzına getiren olay şöyle gelişti:

Sabah saat 10.10 sıralarında elinde pompalı tüfek, bacağına sarılı bir silah düzeneği ve sırt çantasıyla Sultanahmet yönünden gelen bir kişi, Topkapı Sarayı’nın kapısında güvenliği sağlayan biri asker diğeri özel güvenlik görevlisi iki kişiye ateş açtı. Açılan ateşle 23 yaşındaki jandarma er Şerafettin Eray Topçu bacağından yaralandı. Özel güvenlik görevlisi 34 yaşındaki Mehmet Balıca da kurşunların hedefi oldu.

Libya uyruklu saldırganın kapıda nöbet tutan askeri vurduktan sonra G-3 silahını da alarak sarayın kapılarını kapattığı belirlendi. Saldırganın Sultanahmet’e Suriye plakalı bir arabayla geldiği ve yanındaki silahı gizlemek için bir karton kutu kullandığı öğrenildi. Sultanahmet yönünden tepeden tırnağa silahlı olarak soğukkanlı bir şekilde Topkapı Sarayı’na yürüyen saldırgana hiçbir müdahalede bulunulmaması şaşkınlık yarattı.

Yeri havadan tesbit edildi

Saldırgan daha sonra sarayın içinde de ateş açmaya devam etti. Polislerin bölgeye gelmesinden sonra sarayın ön bahçesinde ve bahçeyi çevreleyen surların üzerinde filmleri aratmayan sahneler yaşandı. Polisler ve özel harekât timleri, sarayın bahçesinde ve duvarlarında uzun namlulu silahlarla saldırganı aradı. Polislere bir emniyet helikopteri de havadan destek verdi. Kısa süre sonra bölgede silah sesleri tekrar yankılanırken, polisler ve saldırgan arasındaki çatışma bir buçuk saat kadar sürdü. Bu sırada bir turist kafilesi sarayda mahsur kaldı. Polis sarayın ön bahçesinde bir noktaya gizlenen saldırganın yerini helikopterle tesbit etti. Sarayın bahçesine konuşlanan özel harekât polisinin keskin nişancıları yeri belirlenen saldırganı etkisiz hale getirdi.

Yaralı askerin durumu iyi

Libya uyruklu olduğu belirlenen Samir Selam Ali Elmadhavri’nin yaraladığı jandarma er Şerafettin Eray Topçu’nun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Sol bacağına isabet eden kurşun operasyonla çıkarılan Topçu’nun bacağı alçıya alındı. Yaralanan diğer görevli Mehmet Balıca ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alındı. Balıca’nın ameliyatın ardından Genel Cerrahi Servisi’ne alındığı ve hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.

‘Film çekimi var sandık’

Görgü tanıklarının ifadesine göre saldırgan, “Allahu ekber” ve Arapça “Ben Suriyeliyim” diye bağırdı. Görgü tanığı turist rehberi film çekimi yapıldığını zannettiklerini söyledi: “Bir asker vurulmuştu. Diğerleri içeri kaçmıştı. Askerin vurulduğu belliydi, yardım istiyordu. Ortada fazla insan yoktu, sadece askerler vardı. İlk başlarda film çekimi var sandık.”

Olay sırasında Topkapı Sarayı kapısında mısır satan bir vatandaş da gördüklerini paylaştı: “Saldırgan kapıya gelip önce askere ardından da güvenlik görevlisine ateş etti. Silah sesinin gelmesinin ardından babam üzerime kapanıp beni mısır arabasının altına itti. Bize silahını çevirince oradan kaçıp uzaklaştık.”

Kaldığı otele baskın

Libya asıllı saldırganın Topkapı Sarayı’nda öldürülmesinden kısa bir süre sonra kaldığı otel de tesbit edildi. Polis, saldırganın Taksim Talimhane’deki Recep Paşa Caddesi’nde bir otelde bir arkadaşıyla birlikte kaldığını belirledi. İkinci şahsın saldırı ihtimalini düşünen polis, öldürülen saldırganın kaldığı odaya geniş güvenlik önlemleri alarak girdi. Kurşungeçirmez yelek ve miğfer giyen polisler, saldırganın kaldığı odaya girerken kalkan da kullandı. Oda ve otel sıkı bir şekilde arandı. Daha sonra bomba uzmanı polisler köpeklerle otelde araştırma yaptı. Polis, ikinci kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0