Osman Can'dan Kanadoğlu'na demokrasi ve hukuk dersi...

28 Ocak 2010 12:34  

 

Osman Can'dan Kanadoğlu'na demokrasi ve hukuk dersi...

'Demokrat Yargı' (Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği) Eşbaşkanı Osman Can, "bu meclis anayasa yapamaz" diyen Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'na hukuk dersi verdi.

Habertürk TV'de Balçiçek Pamir'in sunduğu Karşıt Görüş programında dün akşam Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Anayasa Mahkemesi Raportörü 'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' (Demokrat Yargı) kurucu üyesi ve Eşbaşkanı Osman Can karşı karşıya geldi. Yeni anayasanın tartışıldığı programda zaman zaman da söz düellosu yaşandı. İkili arasında en büyük tartışma Weimar konusunda oldu. Zor durumda kalan Kanadoğlu, Can'a sert çıkışlar yapmaya kalkıştı...

KANADOĞLU'NUN 'SEN WEİMAR'I BİLİRMİSİN' SÖZÜNE, CAN'DAN; 'SİZ WEİMAR HAKKINDA HİÇBİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLSİNİZ' YANITI"

Sabih Kanadoğlu'nun 'tek parti sultası' iddiası, yürütmenin Cumhurbaşkanı'nı, Meclis Başkanı'nı seçtiğini, yasamanın yürütmeyi denetlemesi gerekirken yürütmenin yasamayı denetlemeye çalıştığını Weimar anayasası örneği üzerinden anlatmasına Osman Can karşı çıktı.

Can, "Siz Weimar hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Weimar'daki kurumların rolü hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Siz Weimar'da Nasyonal Sosyalizmin nasıl iktidara geldiği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz" dedi.

Kanadoğlu ise; bu itham karşısında sinirlenerek "Benimle bu şekilde konuşmaktan seni men ederim. Haddini bil" diye cevap verdi. Ancak Weimar'ı okumadığı iddiasına cevap veremedi. Osman Can da "Siz benim haddimi bildirecek durumda değilsiniz" diye cevap verdi.

"EVET ANAYASA DEĞİŞSİN"

1982 Anayasası'nın değişmesi gerektiği konusunda iki konuşmacı da aynı görüşteydi. Kanadoğlu bu değişikliğin yeni oluşacak bir kurucu meclis tarafından yapılmasının doğru olacağını söyledi. AKP kendi çoğunluğuna dayanarak bir Anayasa değişikliği yaparsa burada hukuk devletini kendi çıkarları doğrultusunda zedeleyen hükümlerin yer alacağını, yargı bağımsızlığının yok edileceğini, bunun da bir anayasa referandumundan evvel veya sonra mutlaka Anayasa Mahkemesi'nce iptal edileceğini ileri sürdü.

Osman Can, Anayasa değişikliğinin kurucu meclis tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu fakat Kanadoğlu'ndan farklı olarak eğer Kurucu Meclis oluşturulamıyorsa şimdiki meclisin de bunu yapabileceğini, Anayasa Mahkemesi'nin de bu yolda kararları olduğunu anlattı.


Sesonline.net

----

'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' (Demokrat Yargı) kurucu üyesi ve Eşbaşkanı Osman Can'ın Arife Köse ile röportajını okumak için tıklayınız:

Osman Can: 'Yargının toplumsallaşması 'kafesten' kurtarılmasıyla mümkün'


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0