Orman yangınlarında terör şüphesi

23 Ağustos 2011 23:48  

 

Orman yangınlarında terör şüphesi

İzmir Valisi Kıraç,"Bir günde 3 yangın normal değil"

İzmir'de öğle saatlerinde Seferihisar, Menemen ve Bayındır ilçelerinde orman yangıları çıktı. Karadan ve havadan yapılan müdahaleler sonucu Menemen ve Bayındır ilçelerindeki yangınlar kontrol altına alınırken, Seferhisar'daki yangının kontrol altına alınamadığı bildirildi. Seferihisar'daki yangın söndürme çalışmalarını yerinde izleyen İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, "Bir günde 3 yangın normal değil. Bunu jandarma ve polis ekipleri araştırıyor. Foça'da geçen hafta da bir yangın çıktı. Bunla ilgili 3 şüpheli tutuklandı. Yangınlar her boyutuyla araştırılıyor" dedi. Kıraç'ın talimatıyla Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yangın bölgelerine ekip gönderildiği öğrenildi.

GÖÇMEN KONUTLARI BOŞALTILDI
İzmir'in Seferihisar ilçesi Kuyucak mevkiinde, 1992 yılında çıkan orman yangını sonrası ağaçlandırılan bölgede, saat 13.30 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle 2 ayrı noktada yangın çıktı. 30 hektarlık alanda etkili olan yangın kontrol altına alınamazken, havadan ve karadan ekiplerin müdahalesi devam ediyor. Yangının, Orhanlı Köyü yakınlarındaki ağaçlandırma sahası ve orman alanında 2 ayrı noktada başladığı belirtildi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 5 helikopter, 8 uçak ve çok sayıda yer ekibi müdahale etti. Etkili olan rüzgan nedeniyle yapılan tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamayan rüzgar Gümüldür beldesinde bulunan Göçmen Konutları'nı tehdit etti. Tedbir amaçlı olarak 50 göçmen konutu boşaltıldı.

19 YIL ÖNCE DE AYNI YERDE YANGIN ÇIKMIŞ
Evlerinin yakınında çıkan alevleri izleyen Orhanlı köylüleri de 1992 yılında aynı bölgede ormanlık alanın yandığını söyledi. Yangın sonrası ağaçlandırılan bölgede fidanların yeni olduğunu belirten köylüler, olayın sabotaj olabileceği iddialarını gündeme getirip ağaçları yakanların cezalandırılmasını istedi.

AYNI SAATLERDE MENEMEN'DE YANGIN ÇIKTI
Seferihisar'da yangının başladığı sıralarda Menemen İlçesi'ne bağlı Yahşelli Köyü yakınlarında da henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Meşe, zeytinlik, makilik ve otluk alandaki yangın bölgesine Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi. Yangına 2 helikopter ve 1 uçak havadan müdahale ederken helikopter muhtarlık tarafından yaptırılan 700 tonluk havuzdan su aldı. Şiddetli poyrazın da etkili olduğu bölgede yangın, Asarlık Mahallesi ile askeri atış poligonu yönüne ilerlerken, bölgede bulunan hayvan barınaklarına sıçramaması için çalışmalar yapıldı. Yapılan söndürme çalışmaları sonucu yangın akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Yahşelli Köyü Muhtarı Erdinç Barkalı, "İçinde 10 bin çam fıstığı ve badem fidanın bulunduğu köy fidanlığımız yandı. Şu ana kadar 100 hektar alanın yandığını tahmin ediyoruz" dedi.

EKİPLER İKİ YANGINLA UĞRAŞIRKEN ÜÇÜNCÜ YANGIN ÇIKTI
Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri Seferihisar ve Menemen'deki yangınları söndermeye çalışırken bu kez Bayındır İlçesi'nde saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Bayındır ve Tire'den orman işletmesine bağlı yangın söndürme ekiplerinin yanı sıra 2 amfibi uçak ve 3 helikopterle müdahale edilen yangın, yaklaşık 3 saatlik süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangında, yaklaşık 10 hektar çamlık orman sahası zarar gördü.

VALİ KIRAÇ: "ÜÇ YERDE BİRDEN ÇIKMASI NORMAL DEĞİL"
Seferihisar'da çıkan orman yangını nedeniyle bölgede oluşturulan kriz merkezinde söndürme çalışmalarını yerinde inceleyen İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, "Menemen ve Bayındır'daki yangınlar kontrol altına alındı. Şu an Seferihisar yangını söndürmek için 5 helikopter, 8 uçak ve çok sayıda yer ekibi çalışmalarını sürdürüyor. Bir günde 3 yangın normal değil. Bunu jandarma ve polis ekipleri araştırıyor. Biliyorsunuz Foça'da geçen hafta da bir yangın çıktı. Bunla ilgili 3 şüpheli tutuklandı. Yangınlar her boyutuyla araştırılıyor" dedi.

TERÖR EKİPLERİ GÖNDERİLDİ
Kıraç'ın yaptığı açıklamalardan sonra İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün, üç yangının çıktığı bölgelere ekipler gönderdiği öğrenildi. Ekiplerin yangınlarda sabotaj oılup olmadığını araştırdıkları bildirildi.

İzmir'in Foça İlçesi Yenifoça Mahallesi'nde, 10 gün önce iki ayrı yerde başlayan ve 5 hektarlık ormanlık alanı kül eden yangını, terör örgütü üyesi olduğu bildirilen 3 kişinin çıkardığı öne sürülmüştü. Emniyetteki sorgusu tamamlanan 16 yaşındaki M.Ö., 19 yaşındaki S.T. ile 20 yaşındaki F.Y. tutuklanmıştı.

Son Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2011 00:45

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0