Öneri: Hayvanları insanlar satsın - Ayşe Tatlıcı

13 Temmuz 2008 03:50  

 

Öneri: Hayvanları insanlar satsın - Ayşe Tatlıcı

Bilinmeyen bir dünyanın gözler önüne serilmesi gerekiyor artık.Ülkemizde ciddi oranda yaşanan sokak hayvanı problemi zaman zaman idari makamlar tarafından maalesef zehirlenmelere, toplu itlaflara kadar varabilmekte. Zaman zaman da bu hayvanların barınak adı verilen nazi kampını andıran yerlere…



VİCDANLARI RAHATMIŞ



Mısır Çarşısı’ndaki herhangi bir pethshopa alıcı gibi girdik. Gördüğümüz manzara karşısında şok geçirdik. İçeride kötü bir koku, gözleri hasta kediler, köpekler, ağlama sesleri. Mama kapları pislik içinde. Saldırgan ve saldırgan olmayan cinsten köpekler kediler yan yana. İhmal üstüne ihmal. Çalışanların hayvanlara değer vermediği apaçık ortada. Herhangi bir denetim yapılmaması onları daha rahat davranmaya teşvik etmiş sanki. Dükkan çalışanları gördüklerimize rağmen vicdanlarının rahat olduklarından bahsediyor.



Öte yandan, petshoplardan alınan bir köpeğin daha iki üç ay bile geçmeden annesinden ayrıldığı için, yeterli besini alamadığı için, hatta aşıları yapılmadığından dolayı öldüğüne tanık olduk.



Petshoplara yapılan bu ziyaretler sonucunda genelde karşılaştığımız durum, “yerine yeni ücretsiz başka bir hayvan verelim abla” cümlesiydi.



ALACAKSANIZ BİLİNÇLİ OLUN



Veteriner Hekim Eren Erenç konuyla ilgili şunları söyledi: “Bir pet hayvanıyla aynı evi paylaşma bilincine tam olarak sahip olmadan bir hayvan almak için can atan insanlarımız ne yazık ki hayvanları satın aldıkları yerleri de bilinçsiz seçmektedir. Kanunların konulduğu ancak yetersiz denetim yüzünden neler olunduğu bilinmeyen bir petshoptan bir arkadaş edinmek maalesef maddi ve en önemlisi manevi kayıplara yol açabilmektedir. Çoğunlukla satıcıların inisiyatifinde yeni bir yuva arayan yavruların sık sık hastalandığı veya öldüğü bir gerçektir. Sahiplendikleri hayvanları mutlaka hekim kontrolünde almalı ve yetiştirmeliler."



"Petshoptaki hayvanlara talep olduğu ve denetimlerin yatarsiz kalması nedeniyle bu olaydan rant sağlayan insanlar da bunu sonuna kadar kullanacaklardır.” dedi.



Ayşe Tatlıcı

Taraf Gazetesi

13.07.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0