Onbinlerce insan 'Yetmez ama Evet' diyerek yürüdü

30 Ağustos 2010 21:58  

 

Onbinlerce insan 'Yetmez ama Evet' diyerek yürüdü

12 Eylül'deki referanduma "Yetmez ama Evet" diyenlerin Taksim'deki yürüyüşüne 30 binden fazla insan katıldı. Sıcak havaya rağmen Tünel Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na yürüyen onbinlerce kişi, "Darbeciler halka hesap verecek" ve "Öz-öz-özgürlük!" sloganları attılar.

(Fotoğraflar için tıklayın)

"Yetmez ama Evet" kampanyası, 28 Ağustos cumartesi günü saat 15:00'te Beyoğlu'nda Tünel Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na bir yürüyüş gerçekleştirdi. 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının talep edildiği yürüyüşe 30 bini aşkın kişi katıldı.

Bayraklarla ve davullarla gerçekleştirilen yürüyüşte, özgürlük talep eden onbinler, "Darbecilerin yargılanması için Yetmez ama Evet", "Hrant'ın katillerinden hesap sorulması için Yetmez ama Evet", "Kürt halkının özgürlüğü için Yetmez ama Evet", "Başörtüsüne özgürlük için Yetmez ama Evet", "Emekçilerin özgürlüğü için Yetmez ama Evet" sloganları attı.

Yürüyüşte ayrıca, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan'daki darbe ve darbe girişimlerine, Diyarbakır Cezaevi'ne, Hrant Dink'in katillerine, Ergenekon çetesine "Bir daha asla!" denildi.

Yürüyüşün sonunda Taksim Meydanı'nda, Yetmez ama Evet kampanyası aktivisti Arife Köse basın açıklamasını okudu. Açıklamada şöyle denildi:

"Değerli basın emekçileri, değerli dostlar,

Bizler, anayasa değişikliğine, "Yetmez", "ama evet!" diyoruz,

12 Eylül Anayasasından ve ruhundan tümüyle kurtulmamızı sağlayacak yeni bir anayasa istiyoruz. Mevcut Anayasa değişiklik paketi 12 Eylül Anayasası'ndan tümüyle kurtulmak yönündeki taleplerimizi karşılamıyor. Ama bu paket darbe anayasasının çöpe atılması yönünde önemli bir ilk adımdır. Daha geniş özgürlükler alanını kazanmak için küçük de olsa bir kapı aralamaktadır.

Bu yüzden YETMEZ AMA EVET!

YETMEZ, çünkü biz, sivil, demokratik, özgürlükçü, çoğulcu, demokratik tartışmalarla şekillendirilen, tümüyle yeni bir anayasa istiyoruz. Mevcut anayasanın tamamı idam severlerin anayasasıdır. Necdet Adalı'yı asanların anayasasıdır. Erdal Eren'i asmak için yaşını büyük gösteren Kenan Evren'in anayasasıdır ve tamamen değişmelidir.

YETMEZ, çünkü biz savaşı değil barışı güvence altına alan bir anayasa istiyoruz.

YETMEZ, çünkü biz bütün toplumsal kesimlerin haklarının güvence altına alındığı bir anayasa istiyoruz.

YETMEZ, çünkü biz, ırkçı ve milliyetçi her tür söylemden arındırılmış bir anayasa istiyoruz.

YETMEZ, çünkü biz, insan haklarının ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı bir anayasa istiyoruz.

AMA bu yetmezlere rağmen EVET diyoruz.

EVET, çünkü biz, darbecilerden hesap sorulmasının yolunun açılmasını istiyoruz.

EVET, çünkü biz, fişlenmenin son bulmasını istiyoruz.

EVET, çünkü biz, 12 Eylül'ün hesabının sorulmasını istiyoruz.

EVET, çünkü biz 12 Eylül darbe anayasasının kısmen de olsa değişmesini istiyoruz.

EVET, çünkü biz, rejimin bekçiliğini yapan değil, hukuk kurallarına uyan bir yargı sistemi için istiyoruz.

EVET, çünkü biz, darbecilerin karşısında el pençe divan duran Anayasa Mahkemesi'nden,

Partileri kapatan Anayasa Mahkemesi'nden,

Başörtüsünü yasaklayan Anayasa Mahkemesi'nden,

Yüksek yargıçların yüksek yargıçları seçtiği yargıçlar sultasından,

Şemdinli savcısını görevden alarak Şemdinli bombacılarını koruyan,

HSYK'nın bugünkü yapısından kurtulmak istiyoruz.

EVET, çünkü biz, askere sivil yargının yolunun açılmasını istiyoruz.

EVET, çünkü biz, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmamasını istiyoruz.

12 Eylül cuntasının anayasasından kurtulmak için yeterli olmayan değişiklikleri, "Yetmez ama Evet!" diyerek savunuyoruz.

Yeni bir anayasanın yapımını kolaylaştıracağı için 12 Eylül günü, 12 Eylül anayasasında yapılan değişikliklere, "Yetmez ama Evet" diyoruz.

13 Eylül'de özgürlükler için, tüm ezilen kesimlerin hakları için, kamu çalışanlarının grev hakkı, Kürt halkının özgürlükleri, başörtüsü üzerindeki baskıların son bulması, Hrant'ın katillerinin ve katillerini örgütleyenlerin hesap vermesi için mücadele etmeye, tüm darbeciler yargılanana kadar, Kenan Evren ve şurekasından Kafes ve Balyoz darbecilerine kadar, Ergenekon çetesinin tüm üyeleri en ağır cezalara çarptırılana kadar mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz."


marksist.org

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0