Nükleerci hükümete uyarı: 'Sinop Çernobil, Akkuyu Fukuşima olmasın!..'

27 Nisan 2011 16:46  

 

Nükleerci hükümete uyarı: 'Sinop Çernobil, Akkuyu Fukuşima olmasın!..'

İSTANBUL- Çernobil nükleer felaketinin 25. yıldönümünde yurttaşlar düzenledikleri sokak etkinlikleri ve protesto yürüyüşleri ile Türkiye hükümetini ve tüm yaşananlara karşın, nükleer enerjiyi pazarlamakta ısrar eden 'nükleer lobileri' protesto etti.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşen eylemlere katılanlar 'Nükleer santral kurma sevdasından vazgeçin!" çağrısında bulundu. İstanbul'da Galatasaray Meydanı'ndan başlayarak Tünel Meydanı'na dek süren yürüyüş boyunca, etkinliğin katılımcıları Küresel Eylem Grubu (KEG), Yeşiller, Greenpeace, Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD) ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), halkı nükleer santral dayatmasına karşı direnmeye çağırdı. Aynı saatlerde Taksim Meydanı'nda toplanan 'Karadeniz İsyanda Platformu' ve TKP de ayrı bir yürüyüşle nükleer santrallerin kurulmasına tepki gösterdi.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan KEG, Yeşiller, Greenpeace, DYBD ve DSİP mensupları Tünel Meydanı'na yürüdü.

Balonlar, dövizler, bayraklar taşıyan yüzlerce gösterici "Hükümet Sinop'tan Akkuyu'dan elini çek", "Nükleer santral çatlar patlar", "Nükleer santral is-te-mi-yoruz" sloganlarıyla Galatasaray Meydanı'ndan Tünel Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

"Hükümet derhal nükleer santral yapmaktan vazgeçtiğini açıklasın" pankartının arkasında yürüyen topluluk renkli gösterilerle Rusya'nın İstanbul Konsolosluğu önünde ıslıklar, düdükler ve haykırışlarla hem nükleerci şirketler hem de Rus şirketle nükleer santral yapma anlaşması yapan AKP hükümetini protesto etti.

Şişhane metro çıkışına gelindiğinde, Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Ümit Şahin ve Yunanistan'dan gelen Yeşiller üyesi nükleer karşıtı bir Avrupa Parlamentosu milletvekili topluluğa seslendi.

Tünel Meydanı'na gelindiğinde ise, KEG sözcülerinden Nuran Yüce ortak açıklamayı okuyarak şunları söyledi:

"Bundan 25 sene önce o dönemin iftihar edilen teknoloji eseri Çernobil nükleer santralinde bir çekirdek erimesi, bir patlama oldu. Dönemin nükleer gücü Sovyetler Birliği radyoaktif serpinti Avrupa'ya yayılıncaya kadar kazayı günlerce sakladı. 'Bu kaza-yapmaz teknoloji harikası' yüzünden Türkiye de dâhil olmak üzere bir nesil insan ve diğer canlı türleri etkilendi. Çernobil kazası on binleri öldürdü, bir milyon insanı etkiledi, hâlâ etkiliyor...

Türkiye'de ise hükümet ne yazık ki nükleer yangına körükle gidiyor. Başbakan Erdoğan, Enerji Bakanı Yıldız ve Çevre Bakanı Eroğlu Japonya'daki faciayı küçümseyici açıklamalar yapıyor, nükleer patlamayla tüp gaz patlamasını birbirine karıştırıyor, gülünç istatistik oyunlarıyla nükleeri bekârlıkla kıyaslama ciddiyetsizliğine varıyor, nükleer sevdaları uğruna halkı yanıltıyorlar. Dünyanın nükleer teknolojiyi en fazla kullanan ülkelerinden biri olan Japonya'nın bile aynı anda 4 reaktörün birden kontrolden çıkmasını engelleyemediği, bunun karşısında çaresiz kaldığını görmezden gelip, Rusya'nın Akkuyu'ya yapacağı reaktörün daha güvenli olduğu yalanını söylüyorlar.

Hükümet derhal nükleer enerjiden vazgeçtiğini açıklamalıdır. Akkuyu'da, Sinop'ta ve ülkenin her yerinde nükleer enerji istemeyen halka ve nükleer karşıtlarına meydan okumaktan vazgeçmelidir. Erdoğan hükümeti facianın büyüklüğünü kavrayamadan yaptığı aceleci açıklamalardan ve panik içinde dört elle sarıldığı nükleer tavizsizliğinden geri çekilmeli, halkın nükleer karşıtlığını görmezden gelmemelidir. Hükümeti Türkiye'yi soktukları bu yıkıcı nükleer maceradan yol yakınken vazgeçmeye, tüm nükleer enerji politikasını derhal terketmeye çağırıyoruz...

Akkuyu'ya, Sinop'a, Türkiye'nin ya da dünyanın herhangi bir yerine nükleer santral istemiyoruz.

Yaptırmayacağız.

Sinop Çernobil, Akkuyu Fukuşima olmasın!..

Çernobil faciasında yaşanan acılar ve ölümler insanlık tarihinde artık hiçbir şekilde tekrarlanmasın..."

İzmir'de ise; Alsancak Yakın Kitabevi önünde toplanan göstericiler, "Güneş, rüzgar bize yeter", "Nükleer santral çatlar patlar" sloganları ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüdü.

Ankara'da yapılan gösteride ise; SSK işhanı önünden, Yüksel Caddesi'ne yürüyen nükleer santral karşıtları "Akkuyu-Sinop Çernobil Olmayacak" sloganları eşliğinde bir gösteri yaptı...

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0