Norveçli, aşırı sağcı, İslam düşmanı, milliyetçi, mason

25 Temmuz 2011 00:57  

 

Norveçli, aşırı sağcı, İslam düşmanı, milliyetçi, mason

Saldırıların sorumlusu, Norveç basınında “aşırı sağcı, yabancı düşmanı bir Hıristiyan” diye tarif edilen Anders Behring Breivik (32), patlayıcıları çiftliğinde üretmiş olabilir.

Utoya adasındaki saldırının ardından tutuklanan zanlı, Anders Behring Breivik adında, 32 yaşında, Oslo doğumlu, Norveç Prens’i ile aynı ilkokula giden özbeöz bir Norveçli. Görgü tanıklarının ifadelerinde de doğrulandığı gibi uzun boylu ve sarışın olan Breivik, muhafazakâr bir Hıristiyan ve aşırı sağcı. Uzun yıllar boyunca ultra-liberal muhafazakâr Norveç İlerici Partisi’nin militanlığını da yapan Breivik bazı aşırı sağcı forumlarda İslam’ı ve azınlık politikalarını yerden yere vuran metinler yazmış. Sabıka kaydı temiz olan Breivik, neo- Nazi gruplarına üye olmadığı için de polisin “radarına” yakalanmamış.

Mason locası üyesi
Zanlı Breivik ile ilgili ilginç detaylardan biri de Mason locasına duyduğu merak. Kısa bir süre önce Norveç Mason locasına üye olan Breivik’in bir diğer tutkusu da avcılık. Breivik’in sık sık uğradığı bir atıcılık kulübüne de üyeliği bulunuyor. Ruhsatlı bir Glock tabancası, bir de otomatik tüfeği bulunan Breivik’in yaşamını ise Oslo’nun doğusunda “Breivik GeoFarm” adındaki çiftliğinde sebze yetiştirerek sürdürdüğü belirtiliyor. Zanlının yakın zamanda altı ton gübre satın aldığı ortaya çıktı. Polisin bomba saldırısındaki patlayıcının ev yapımı olma olasılığı üzerinde durması, Breivik’in bu gübreleri patlayıcı yapımında kullandığı iddialarını da beraberinde getirdi.

Seri katil ‘Dexter’ hayranı
Breivik’in Twitter hesabına yazdığı tek mesaj ise filozof John Stuart Mill’in sözlerine göndermede bulunan “İnancı olan bir insan, sadece çıkarlarının peşinden koşan 100 bin kişiye bedeldir” mesajı. Breivik Facebook sayfasında ise Gladyatör, 300 Spartalı ve Dogville filmlerinin yanı sıra kötü adamları öldüren bir seri katili anlatan Dexter dizisine hayranlığını belirtmiş. En sevdiği kitaplar ise George Orwell’in “Büyük Birader” karakterini yarattığı 1984 romanı ile Machiavelli’nin “Amaca giden her yol mübahtır” formülünü içeren Prens denemesi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0