Nevruz provokasyonuna 'önleyici' gözaltı

17 Mart 2013 10:09  

 

Nevruz provokasyonuna 'önleyici' gözaltı

İzmir'de KSK-Göztepe maçına gidecekleri de kışkırtarak BDP'nin bugünkü Nevruz mitingini provoke etmeye çalıştığı belirlenen 8 kişi gözaltına alındı.

İzmir’de, Göztepe ile Karşıyaka arasında oynanacak derbi maçla aynı güne denk gelen Nevruz mitingini engellemek için sosyal medyada örgütlendikleri iddiasıyla 5’i üniversite öğrencisi 8 kişi gözaltına alındı. İnternette kışkırtıcı yayınlar yapan ve bugün oynanacak derbi maçına gidecek taraftarları da provoke etmeye çalışan bu kişilerin gözaltına alınması, polisin ‘önlem’ amaçlı operasyonlarını da yeniden gündeme getirdi. Hukukçular, bu tür önlemlerin, gerekli olduğunu söylüyor ve bir hatırlatma yapıyor: “Sivas katliamı öncesinde de yapılsa katliam yaşanmayabilirdi.”

İzmir’de BDP öncülüğündeki Nevruz kutlamaları bugün yapılacak. Yine bugün Atatürk Stadyumu’nda Göztepe ile Karşıyaka arasındaki dev İzmir derbisi oynanacak ve binlerce İzmirli bu maçın coşkusunu yaşayacak. İşte bu ‘kesişme’yi istismar etmek isteyen bir grup, bir süredir sosyal medya üzerinden kışkırtıcı ifadelerle örgütlenmeye çalışıyordu.

BDP’nin başlangıçta Gündoğdu Meydanı’nda yapmak istediği mitingin, maç için sokaklara çıkacak taraftarların da kullandığı güzergâhlar üzerinde olmasını fırsat bilen bu kişiler, ‘Göztepe ve Karşıyakalılar olarak birlikte hareket edeceğiz ve BDP’lilere İzmir’de Nevruz yaptırmayacağız’ gibi ifadelerle 15 gün boyunca yoğun paylaşımlarda bulundular. Konuya ilişkin haberlerin de çıkması üzerine İzmir polisi, ‘olası provokasyonların ve olayların önüne geçmek’ için harekete geçti ve ilk olarak dün 8 kişi gözaltına alındı. Kaçakçılık ve Organize Şuçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün şiddet çağrısı yapan mesajları atan kişilerin kullandığı cihazların IP numaralarını tespit ederek evlerine eşzamanlı baskınlar düzenledi. TCK’nın 216. maddesi uyarınca ‘Halkı kin ve nefret güderek şiddete yönlendirdiği’ gerekçesiyle 8 kişi gözaltına alındı. Sorguları devam eden zanlılardan Y.T.’nin Ekonomi, Y.E.Ç., M.Ö. ve Ö.S.’nin Ege, M.T.’nin de Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri oldukları saptandı. Bilgisayarları incelemeye alınan şüphelilerin bağlantıları araştırılıyor. İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın da konu ile ilgili İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ı bilgilendirdiği öğrenildi. Bilkay, Radikal’e yaptığı açıklamada, “Nevruz yapılacak, gerekli önlemleri aldık” dedi.

Bu arada İzmir Valiliği de Gündoğdu Meydanı’nda yapılması planlanan Nevruz kutlamalarının Buca Göksu Mahalesi’nde yapılacağını duyurdu. BDP de daha önce ‘provokasyonları önlemek için mitingin Buca’da yapılması’ önerisini kabul etmişti.

Madımak’ı unutmayalım

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof Dr Adem Sözüer: Kolluğun suçu önleme görevi var. Bunun için kolluğa arama, durdurma kimlik sorma gibi yetkiler tanınmıştır. Yapılacak bir toplantıya saldırılmasına yönelik mesajlar tespit edilmişse, bu mesajları yazan ve yayanların araştırılması ve bulunması gerekir. Tehlikenin ciddi boyutta olduğuna yönelik somut veriler varsa, sadece toplantı günü alınacak tedbirlerle yetinilmez. Sivas Madımak gibi olayları unutmamalıyız. Kolluğun önleme amaçlı gözaltına alma yetkisi yok. Ancak kişilere saldırmaya ilişkin tehditler suçtur ve açılan suç soruşturması kapsamında şüpheliler gözaltına alınabilir.

Nefret sosyal ağlardan yayılıyor

Bilişim Avukatı Burcu Erdoğan: Günümüzde ‘kin ve tahrik’ eylemleri için en uygun platform sosyal ağlar. Daha önce bir sanatçı ile ilgili davada bunu çok yakinen gördük. İzmir’deki olayda doğru kişiye ulaşıp ulaşmadıkları IP yöntemiyle bilinebilir. Fakat sadece IP yetmez. Çünkü ortak IP kullanılarak da mesaj gönderilebilir. Bundan dolayı bilgisayarlar incelenerek ‘kin ve tahrik’ mesajları atıp atmadığı tespit edilir. Ancak Facebook’ta ‘Beğen’ yaparak suç işlenmiş olduğunu düşünmüyorum. Hukukta cezaların şahsiliği esastır. İletiyi paylaşan kişi cezalandırılır. Yine Twitter’da retwet yapanın bunu hangi amaçla yaptığına bakılarak kanaat oluşturulur.

İsmail Sağıroğlu/Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2013 10:55

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0