MUTFAK - HÜNERLÝ ELLER / ÞUBAT 2005 (Panama'dan Janine Janine )

01 Aralýk 2006 12:34  

 

MUTFAK - HÜNERLÝ ELLER / ÞUBAT 2005 (Panama'dan Janine Janine )

MUTFAK- HÜNERLÝ ELLER / ÞUBAT 2005 (Panama’dan Janine Janine )


 

 

            Karidesli Kalamar Dolmasý

            Malzemeler;

 

-         Yarým kilo ayýklanmýþ, temizlenmiþ karides

-         8 parça temizlenmiþ kalamar

-         ¼ bardak ufak doðranmýþ yeþil biber

-         ¼ bardak ufak doðranmýþ kereviz sapý

-         ¼ bardak ufak doðranmýþ kuru soðan

-         ½ tatlý kaþýðý dövülmüþ sarýmsak

-         ½ tatlý kaþýðý soya sosu

-         ½ salçacýk suyla fincaný doldur

-         ¼ fincan yað (kalamarý kavurmak için)

-         yeterince tuz, karabiber arzuya göre

 

Hazýrlanýþý;


Kesilmiþ karidesler, doðranmýþ soðan, yeþil biber, kereviz saplarý, sarýmsak, tuz ve karabiber karýþtýrýlýr. Kalamarlarýn içi bu karýþýmla doldurulur. Yavaþ ateþte, tencerede yaðla kavrulur. Sonra domates sosu katýlýr. Üstü örtülerek aðýr aðýr 25. dak.piþirilir. Sýcak servis yapýlýr.

 

Pirinçli Ananas suyu

 

Malzemeler;

 

1 Bardak pirinç

1 küp þeklinde kesilmiþ ananas

2 tane iyi yýkanmýþ ananas kabuðu

3 tarçýn çubuðu

8 bardak su

2 bardak süt

1 çay bardaðý krema

1 tatlý kaþýðý vanilya

1 tatlý kaþýðý tuz

þeker isteðe göre (1 ya da 1.5 bardak)

 

Hazýrlanýþý;

 

Pirinç, ananas kabuðu ve küp þeklindeki ananaslar, tarçýnla birlikte suda kaynatýlýr. Sonra orta ateþte 45-60 dak. piþirilir. Pirinç eridikten sonra ateþten alýnýr. Bütün piþen malzeme blenderden geçirilir. Bu karýþým tekrar tel süzgeçten bir kaþýk yardýmýyla süzülür.

Süzülen bu karýþýma vanilya, süt, tuz ve þeker ilave edilir. Arzuya göre içine biraz haþlanmýþ pirinç veya ananas küpleri ve buz koyarak servis edilir.
Mama Liena Tatlýsý (Ekmekli)

 

Malzemeler;

 

6 dilim ekmek kabuðu ( elle ufalanýr)

6 dilim ekmek içi (sütle nemlendirilir)

2 bardak þeker

6 yumurta (iyice çýrpýlmýþ)

125 gr. Tereyaðý (eritilmiþ)

1 çorba kaþýðý küçük Hindistan cevizi tozu

3 tatlý kaþýðý vanilya

1 tatlý kaþýðý toz tarçýn

1 bardak kuru üzüm (siyah, sarý)

 

Hazýrlanýþý;
Büyükçe bir kapta bütün malzemeler karýþtýrýlýr. Sonra yaðlanmýþ bir fýrýn kabýna dökülür. Isýtýlmýþ fýrýnda 175 derecede 1 saat kadar piþirilir.( kürdan batýrýldýðýnda temiz çýkarsa) Üstü kýzarýnca fýrýndan çýkartýlan Mama Liena oda sýcaklýðýnda ve istenirse krem þanti ile ikram edilir.
MUTFAKTA “AÞK” VAR / JANÝNE JANÝNE - PANAMA

Janine Ülkesi Panama’yý tanýmayanlar için öyle hoþ noktalarý birleþtiriyor ki…Türkiye nasýl Asya ve Avrupa’yý baðlýyorsa Panama da hem Kuzey hem de Güney Amerika’yý birbirine baðlýyor ayrýca meþhur Panama Kanalý ile Atlas ve Pasifik okyanuslarýný birbirine kavuþturan bir köprü oluþu ile stratejik bir öneme sahip Janine’ nin doðduðu yerler. Onlar da arada kalmanýn farklýlýðýný yaþayanlardan. Amerikalýlar mý, Latinler mi yoksa her ikisi bir den mi?Bir de üzerine Anne Uruguay Montevideo’ dan baba Panama’lý  derken Janine musevi, Latin kökenli bir Ýtalyan vatandaþý olarak kendisini pek çok kültüre ait hissediyor. Ama bütün bunlarýn üzerine bir de Aþk ekleniyor ki iþte Janine’ i bu uzak diyarlara çeken de o muhteþem karþýlaþma. Chicago’ da okuyan Ýzmirli Neil Çukurel ile karþýlaþýncaya kadar Türkiye ona çok uzaktý belki ama artýk onlar Alsancaklý.

Mutfak’ ta bu ay “Hünerli Eller” in beþ yýldýzlýsý var. Çünkü Otelcilik ve Restorancýlýk üzerine bir de iþletme masterý yapan Janine kariyerini Houskeeping ve Mutfak üzerine geliþtirmiþ. Doðuþtan tutkulu bir yeme içme sevdalýsý.  Bakýþlarýndaki derinlik ve dikkat, tutkulu öðrenme ve uzmanlaþma  konusundaki  baþarýlý serüveninden anlýyorsunuz ki o bir akrep burcu insaný.

Öyle titiz bir çalýþma yaptý ki Janine, ben vicdan azabý çektim o çok yoruldu diye. Ama sonunda ortaya mükemmel iþler çýkardý. Tabii çok sevgi ile söz ettiði müstakbel kayýnvalidesi ve Neil’in de deðerli katkýlarý ile Kalamar dolma, ekmekli tatlý, tarifi kesinlikle gizli tutulan “14 Þubat Sevgililer Günü” için Neil’e ithaf edilen “Whisky chocolate truffle” ýn mükemmel tatlarý ile biz yeni yýla çok keyifli baþladýk. Ve hatta deðiþik bir içecek tarifine de sahip olduk mektepli bir mutfakçý sayesinde. Sanki biz de gittik Janine’ nin doðduðu yere Panama’ nýn baþkenti Panama þehrine…

Hem bir þey söyleyeyim mi hünerli olmanýn binbir çeþidini biliyor bu tatlý Latin kýzý. Bir yandan kendisini mutfaða adamýþ öbür tarafta boncuklar ve baþka farklý malzemelerle kolye, bilezik, gözlük askýsý, ahþap ve metal dekupaj çalýþmalarý ve daha pek çok yaratýcý çalýþmalar yapan muhteþem renkli bir insan Janin.  Eh bizim iþimiz çok kolaydý bu ay, bakalým siz mutfaða girince iþin içinden çýkabilecek misiniz?   

Janine ve Neil (akrep-akrep) çiftine ömür boyu aþk dolu günler dileriz. Sevgi ve teþekkürlerimizle&hellip.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0