Kirvelerimiz neden MHP'li?

26 Aralýk 2014 13:50 / 1868 kez okundu!

 

 

Hem merak etmiþimdir, Iðdýr’daki Azeri hemþehrileirmiz  neden son yýllarda siyasette hep MHP’yi tercih ediyorlar. Ýnançsal anlamda Caferi mezhebine mensup olan Azeri kirvelerimizin MHP’den çok CHP ve diðer partilere yakýn durmalarý gerekir diyenler çoðunlukta. Nitekim Iðdýr’dýþýnda Bursa, Yalova, Ýzmir ve Ýstanbul gibi batý illerinde yaþayan Azeri kökenli yurttaþlarýmýzýn yüzde 99’u CHP’ye oy vermektedirler. CHP’de ve diðer partilerde siyaset yapmayý tercih etmektedirler.

Her nedense Iðdýr ovasýna inince MHP’li oluveriyorlar. Hafýzamýzý yoklarsak, Iðdýr merkez Camii Selimiye camiinin küçük bir maketi olarak inþa edildi. Proje ayný projedir. Camii’nin adý da o zaman Küçük Selimiye yapýlmak istendi. Ancak baþta dönemin Iðdýr belediye baþkaný Nurettin Aras olmak üzere tüm kirvelerimiz ýsrarla bu isme karþý çýktýlar. Tepkilere binaen isim “Iðdýr Merkez Camii” yapýldý. Ayrýca Ýkinci boðaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim adý verilince Iðdýr Ak Parti’de üye bazý Azeri kökenli hemþehrilerimiz tepki olarak partiden istifa ettiler. Öyle de sevgili kardeþlerim oy verip, aday olmak için yarýþtýðýnýz MHP genel merkezinde Yavuz’un kocaman resimleri asýlý, hem de kulaðu küpeli resimler... Genel merkezde altýndan geçip gidiyorsunuz. Burada gösterdiðiniz tepkiyi orada neden unutuyorsunuz?

Herkesin siyasi tercihine saygým var elbet. Ancak þunu da çok iyi biliyorum ki, MHP Iðdýr’da Aras ailesiyle birlikte ön plana çýktý. Nevzat Aras il baþkaný olmadan önce MHP Iðdýr’da hiçbir varlýk gösteremiyordu. Hep sonuncu sýralarda marjinal bir konumdaydý. Nurettein Aras ile Iðdýr belediye baþkanlýðý kazanýldý. Ardýndan Abbas Bozyel vekil seçildi ve günümüze kadar gelindi. MHP’de iktidar olma þansý çok zayýf olmakla birlikte toplum olarak kendilerini ifade edebilmeleri ve üst makamlara gelme þanslarýný  da çok az görüyorum. Bence kendilerine en yakýn parti MHP’den ziyade CHP ve diðer partilerdir.

Iðdýr’da Kürt toplum genellikle HDP çizgisindeki partileri tercih ediyor. Kürt yurttaþlarýmýz “Toplumumuzun demokratik hak ve hürriyetlerini savunuyoruz. Ýnkar ve imha ediliyoruz. Ana dilde eðitim istiyoruz. Eþit yurttaþlýk istiyoruz. Demokrasi istiyoruz” vb. taleplerden dolayý bu harakette politika yapmalarý anlaþýlýrdýr.

Ancak Azeri yurttaþlarýmýz tüm enerjilerini MHP’ye harcamak yerine daha merkezdeki partilere yoðunlaþsalar ülke çapýnda isimler çýkartabilirler. Her iki toplumda da ülkede deðer olabilecek yetenekler çýkýyor. Ancak bir taraf MHP’de en çok eski ülkücü olabiliyor. Diðer tarafta da en çok sürgünde Kürdistan parlementosuna üye olabiliyor... 

Örneðin Abbas Bozyel, o hitabeti ve bilgi birikimiyle enerjisini MHP dýþýnda bir partide harcasaydý, genel baþkanlýk makamlarýna, hatta bakanlýða kadar uzanabilirdi. Yine Ýsa Yaþar Tezel, beyefendi kiþiliði ile üst düzey bir bürokrat veya siyasetçi olabilirdi. Bu isimleri çoðaltmak mümkün. Ancak gelin görün ki serde varsa yoksa Türkçülük... 

Serde Türkçülük olunca da Iðdýr’da Kürt seçmen baþta olmak üzere diðer gruplardan da oy alamýyorlar. Oysa ki MHP dýþýnda bir partide siyaset yapsalar herkesten ve herkesimden rey isteyip oy alabilecekler. Ýstanbul’da CHP’li, AK Partili, ÖDP’li vs. partili olup da, Iðdýr’da MHP’li olan Azeri Türk'ü kardeþlerime uç partiler uygun düþmüyor diyen görüþler var. “Kitlemiz MHP’de baþka yerde siyaset yapma þansým yok ki” diyenlere þahit oluyoruz. Öyle de, ama bir yerde öncünün görevi toplumu deðiþtirip dönüþtürmek deðil midir?

Özünde sanatçý ruhlu, sosyal ve hümanist bir yapýya sahip olan Azeri kirvelerimize ýrksal anlayýþ ve yaklaþýmlarý yakýþmýyor. Olay böyle olunca da Iðdýr’da bir Azeri yurttaþla konuþtun mu hepsiyle konuþmuþ gibi oluyor insan..

Velhasýl diyeceðim þu ki; takdir hemþehrilerimizindir, ancak insan toplum ve birey olarak kendini en iyi nerede ifade edebiliyorsa orada olmalýdýr. Iðdýr’da tepki gösterip, Ankara’da saygý göstermek anlaþýlýr bir durum mu?

 

Murat AKKUÞ

25.12.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.