Mısır halkı sel olup Tahrir Meydanı'na akıyor: Göstericilerin sayısı 1 milyonu geçti

01 Şubat 2011 17:15  

 

Mısır halkı sel olup Tahrir Meydanı'na akıyor: Göstericilerin sayısı 1 milyonu geçti

Mısır'ın başkenti Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda hükümet karşıtları '1 milyon kişi protestosu' için toplandı. Kalabalık her geçen dakika büyüyor.

Kent merkezindeki kalabalığın sayısı 1 milyonu geçerken bu rakamın, önümüzdeki saatlerde hızla artması bekleniyor. Halkın taleplerinin “meşru" olduğunu ifade eden Mısır Ordusu ise göstericilere karşı güç kullanılmayacağını açıkladı.

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı yürütülen protestoların 8'inci gününde göstericiler, şu ana kadarki en geniş katılımlı halk yürüyüşü için seferber oldu. Protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericilerin, Mübarek aleyhinde sloganlar attıkları bildirildi. Meydanda darağacı kuran protestocuların Devlet Başkanı Mübarek'in maketini asarak, "Defol Mübarek" diye bağırdıkları belirtildi.

El Arabiya televizyonu, Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını bildirdi. Haberde, bu yolların ordu denetiminde olduğu, acil durumlar dışında hiçbir şekilde ulaşıma izin verilmediği belirtildi. Saat 15.00 itibarıyla 1 milyondan fazla kişinin protesto gösterilerine katıldığı belirtilirken ilerleyen saatlerde sayının daha da artacağı bekleniyor.

Çok sayıda gösterici geceyi Tahrir Meydanı'nda geçirirken, helikopterlerin başkent üzerinde düzenli olarak uçtuğu, silahlı kuvvetlerin de kent merkezine girişleri kontrol ettiği bildirildi. Bugünkü gösteri öncesi binlerce protestocu yasağa rağmen geceyi Tahrir Meydanı'nda geçirmişti.

KAHİRE'Yİ ÇEVRE KENTLERE BAĞLAYAN KARAYOLLARI ULAŞIMA KAPATILDI
Mısır'ın başkenti Kahire'yi çevre kentlere bağlayan karayollarının ulaşıma kapatıldığı bildirildi. El Arabiya televizyonu, başkent Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını duyurdu.

Haberde, bu yolların ordu denetiminde olduğu, acil durumlar dışında hiçbir şekilde ulaşıma izin verilmediği belirtildi.

EL BARADEİ: MÜBAREK, CANINI KURTARMAK İSTİYORSA ÜLKEYİ TERK ETMELİ
Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli" dedi.
İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e konuşan El Baradei, kalıcı barışın diktatörlerle değil, demokrasiyle sağlanabileceğini kaydetti. El Baradei, geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünüp düşünmediği sorusuna da "Tüm insanlar, onlar için yapabileceğim birşeyler olduğu konusunda mutabık kalırlarsa, bunu onlar için yaparım" yanıtını verdi.

El Baradei, Independent'a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Haydutlar gizli polisin parçası haline gelerek, Mübarek'siz bir ülkenin kaosa sürükleneceği imajını vermeye çalıştılarsa, bu büyük bir cezai suçtur. Bundan birinin sorumlu olması gerekir ve gördüğünüz gibi sokaklarda halk artık Mübarek gitmeli demiyor, Mübarek yargılanmalı diyor. Eğer canını kurtarmak istiyorsa ülkeyi terk etmeli."

BATI ŞERİA VE GAZZE ŞERİDİ'NDE MISIRLILARA DESTEK GÖSTERİLERİ YASAKLANDI
Mısır bugün en büyük protesto gösterisine sahne olurken hem Batı Şeria'da hem de Gazze Şeridi'nde Mısırlılara destek gösterileri yasaklandı. Batı Şeria'da, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçleri, Ramallah'ta Mısır Büyükelçiliği önünde düzenlenmesi planlanan gösteriye izin vermezken, gösteriyi organize eden gruplardan birinin liderinin de birkaç kez, güvenlik güçlerince sorguya çağrıldığı bildirildi.

Organizatörlerden birisi de Facebook'tan ilettiği mesajında, polisin "Tunus veya Mısır'la ilgili etkinliklere şu dönemde izin verilmeyeceğini" söylediğini belirtip, gösterinin iptal edildiğini duyurdu. Filistin Yönetimi, geçen hafta da Tunus'la dayanışma gösterilerini yasaklamıştı.

FİLİSTİNLİ LİDERLER VE MEDYA SUSKUN
Bu arada, hem Hamas hem de Filistin Yönetimi liderlerinden, Mısır'daki olaylarla ilgili herhangi bir yorum gelmemesi de dikkat çekiyor.
Hamas ve El Fetih liderlerinin, bu konuda yorum yapılmaması talimatını verdiği de iddia ediliyor. Kimsenin bundan sonraki süreçte Mısır'da ne olacağını bilmemesi nedeniyle özellikle dikkatli davranıldığı ve sokak gösterilerinin sonucuna ilişkin erken bir yorumda bulunmamayı tercih ederek, "bekle gör" politikası izlendiği belirtildi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: MÜBAREK GİDENE KADAR GÖRÜŞME YOK
Mısır'da Müslüman Kardeşler, muhalif grupların oluşturduğu koalisyonun Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in çekilmesi halinde başlayacaklarını söylediklerini bildirdi.

Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Bizim öncelikli isteğimiz Mübarek'in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz" dedi.

NAMAZ KILAN GÖSTERİCİLERE TAZYİKLİ SU
Günlerden Cuma, yer Kahire; Nil Nehri üzerindeki Tahrir köprüsü. Polisin sert müdahalesinin sık sık ajanslara düştüğü isyanın ilk günlerinde, polis, köprü üzerinde namaz kılan kalabalığa tazyikli suyla müdahale ediyor.

Öte yandan, görüntülerde, polis araçlarının direksiyonunu göstericilerin üzerine kırdığı da görülüyor. Muhalefet bugün Kahire’de 1 milyon kişiyi toplamayı hedeflerken, yönetimden de karşı atak olarak değerlendiren bir adım geldi: Ülkedeki tüm tren seferleri durduruldu...

50 STK, MÜBAREK'İ İKTİDARDAN ÇEKİLMEYE ÇAĞIRDI
Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiriyle, halk isyanının 8. gününe girdiği ve en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti. Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Merkezi, Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Derneği ve Arap Adli Bağımsızlık Merkezi gibi sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu Mısır'ın en önemli insan hakları koruma örgütleri, Cumhurbaşkanı Mübarek'in Mısır halkının talebine saygı göstermesi ve ülkenin kan gölüne dönmemesi için iktidardan çekilmesi gerektiğini bildirdiler.

GOOGLE VE TWITTER, MISIRLI KULLANICILAR İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPTI
Mısır'daki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği bildirildi. İnternet gözleminde uzman Amerikan web sitesi Renesys'ten yapılan açıklamada, Mısır'daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi.

Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.
Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter'a mesaj aktarılabileceğini söyledi. (AA)


Radikal



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0