Merkez Bankası'ndan faiz hamlesi: Repo politika faizine eşitlendi

28 Mayıs 2018 21:33  

 

Merkez Bankası'ndan faiz hamlesi: Repo politika faizine eşitlendi

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, TCMB politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16,50) eşitlenecektir" denildi. Açıklama sonrası 4.65 seviyesinin üstünde olan dolar kuru 4.58 seviyesini gördü. Şu dakikalarda 4.59 TL, Euro ise 5.36 seviyesinde işlem görüyor.

TCMB'nin, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin basın duyurusu, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı.

Duyuruda, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

1 HAZİRAN'DAN İTİBAREN

Bu doğrultuda, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16,50) eşitlenecektir.

Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla eksi/artı 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir. Yeni operasyonel çerçevenin uygulanmasına 1 Haziran 2018'de başlanacaktır. Teknik ayrıntılar ayrıca duyurulacaktır.

300 BAZ PUAN ARTIRILMIŞTI

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde tutuluyor ve fonlamanın tamamı 23 Mayıs'taki acil toplantıyla faiz oranı 300 baz puan artırılarak yüzde 16,50'ye yükseltilen geç likidite penceresinden sağlanıyordu. Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25 ve borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyindeydi.

Dün akşamki İftar yemeğinden sonra TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın ana fonlama kanalı olarak yeniden haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydederek, "Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bandı işleve geçirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulunduğu ifade edilmişti.

TCMB Başkanı Çetinkaya, ana fonlama kanalı olarak yeniden haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydederek, "Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

karar.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0