Memur eylemine polis müdahalesi

25 Kasım 2009 12:44  

 

Memur eylemine polis müdahalesi

Memur konfederasyonları, uyarı grevi adıyla yurt genelinde iş bırakma eylemi yapıyor. Ankara'daki KESK eylemine polis müdahale etti.

İSTANBUL - Yüzbinlerce kamu çalışanı toplu sözleşmeli grev hakkı için bugün iş bırakma eylemi yapıyor.

Haydarpaşa Garı'na gelerek beraberindeki sendikacılarla basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, demir yolu işçilerinden uyarı grevine büyük destek olduğunu belirterek, ''İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerde greve büyük destek var. Bu şehirlerde banliyö ve ana hat trenleri bugün çalışmayacak. Trenlerin yanı sıra hastaneler, yatan hastaları ve acil hastalar dışında bugün hizmet vermeyecek. Greve öğretmenlerden de büyük katılım bekliyoruz'' dedi.

Evren ayrıca, grevin bayramdan önce gerçekleştirilmesinin kasıtlı olarak belirlenmediğini kaydederek, ''Daha ağır koşullarda bu grevi gerçekleştirmek istemedik. Vatandaşlarımızdan eylemimize anlayış göstermelerini umuyoruz. Yaptığımız eylem, özünde onlara daha iyi hizmet sunabilmek içindir'' şeklinde konuştu.

Evren ve beraberindekiler, garda görevli olan ve greve katılan çalışanları ziyaret ederek, trenlere ve garın çeşitli yerlerine ''Bu iş yerinde grev var'' pankartlarını astı.

ANKARA'DA ARBEDE
Ankara'da KESK, Ziya Gökalp Caddesi'ndeki gösteri yapıyor.

Ellerinde ÖDP, Öğrenci Kollektifleri ve Sosyalist Parti bayrakları taşıyan bir grup, SSK İş Hanı önündeki üst geçite çıkmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Polis, ellerinde sopa ve taşlar bulunan grubu biber gazı kullanarak üst geçitten indirdi.

Bu arada eylemcilerin kendi aralarında da tartıştığı gözlendi. Tartışanlar diğer eylemciler tarafından sakinleştirildi.

Bazı göstericiler polisin müdahale sırasında kullandığı biber gazından etkilendi.

'BAŞKALARINI KIRMIZI HALIYLA KARŞILARKEN...'
Erzurum’da memurlar, ellerinde döviz ve pankartlarla, Valilik binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından eyleme katılan memurlar, caddenin trafiğe kapatılmadığı gerekçesiyle polis ekipleriyle tartıştı. Ardından Havuzbaşı Atatürk Anıtı önüne gelerek saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Eyleme katılan memurlar, daha sonra İstasyon Garı'na kadar slogan atarak yürüdü.

Memurların burada treni durdurmak istemeleri nedeniyle emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemi aldı.

Polislerin grubun tren garına girmelerine izin vermemesi üzerine gergin anlar yaşandı.

Memurlar, ''başkaları kırmızı halı ile havai fişekle karşılanırken bizim tren garına girmemize izin verilmiyor'' diye bağırdı.

Tren garına giremeyen grup, daha sonra garda bulunan Türk Ulaşım-Sen şubesine girdi.

AKYILDIZ: KEYİFTEN EYLEM YAPMIYORUZ
İş bırakan Türkiye Kamu-Sen üyelerinin bir bölümü, Ankara'da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü önünde toplandı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, burada yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek için kamuoyunun da desteğiyle eylemde olduklarını belirtti. Hakları olmayan hiçbir talepleri bulunmadığını vurgulayan Bircan Akyıldız, 8 yıldır toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele ettiklerini, siyasi iradenin ise buna karşı direnç gösterdiğini söyledi.

Kamu çalışanlarının, keyfinden eylem yapmadığını dile getiren Akyıldız, ''Verdikleri sözün, attıkları imzanın arkasında duramayanlar, kamu çalışanlarını eylem yaptıkları için suçlayamaz'' dedi.

Akyıldız, siyasi iradenin, taleplerini duymazdan geldiğini savunarak, ''Kamu çalışanlarının sesini işte böyle duyuracağız'' diye konuştu.

NERELER ETKİLENECEK?
Eyleme sağlık çalışanları da destek veriyor. Bu nedenle acil servis ve yatan hastalar dışında günboyunca hiçbir hastaya hizmet verilmeyecek. Otoyol gişe memurları çalışmayacak, trenler kalkmayacak, öğretmenler derslere girmeyecek.

Eyleme katılacak konfederasyonlardan Türkiye Kamu-Sen'in 375 bin 990, KESK'in 224 bin 413, Birleşik Kamu-İş'in 20 bin 731, BASK'ın 4 bin 976 ve HAKSEN'in ise 2 bin 967 üyesi bulunuyor.

DİSK, Türk-İş, Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacılar Birliği de eyleme destek olacaklarını duyurdu. Memur-Sen ise eyleme katılmıyor.

Bu rakamlar göz önüne alındığında uyarı grevinin başta ulaşım, eğitim, sağlık ve maliye olmak üzere çeşitli kamu hizmetlerinde aksamalara yol açması bekleniyor.

İş bırakma eyleminin yaratacağı aksaklıkları için halktan anlayış bekleyen konfederasyon yöneticileri, eylemin aynı zamanda kamu hizmetlerinin ücretsiz ve daha kaliteli olmasına yönelik olduğunu belirterek, vatandaşlardan çocuklarını okula göndermeyerek, acil haller dışında sağlık kuruluşlarına gitmeyerek kendilerine destek verilmesini talep ediyor.

GREV YASAL DEĞİL SONUCUNA KATLANIRLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, memurların grev hakkı istemiyle iş bırakma eylemiyle ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu, hukuk devletinin içerisinde memurların da, işçilerin de hukuki olan haklarını rahatlıkla kullanabileceğini söylemiş ve ''Ama yasal olmayan bir hak herhalde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir. O zamanda tabii neticesine katlanırlar. Ancak bunu söylemek durumumdayım. Biz her şeyi masada konuşarak, görüşerek halletmek durumundayız. Masada konuşulan, görüşülen neyse biz de hükümet olarak bu adımları atarız'' demişti.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0