Pazar hikayemiz olsun...

08 Temmuz 2018 12:54 / 1527 kez okundu!

 

 

Kahramanımız bir İngiliz, Nicholas Winton. Çekoslovakya'nın Nazi işgali altında olduğu dönemde, başkent Prag’dan 669 Yahudi çocuğu kaçırarak İngiltere'ye götürmüş, hayatlarını kurtarmış, hepsine de tek tek ev ve aile bulmuştu. Prag Merkez Tren İstasyonunun 1. peronunda Nicholas Winton’un bir heykeli yer alır.

 

****

 

Pazar hikayemiz olsun...

 

Kahramanımız bir İngiliz, Nicholas Winton.

Çekoslovakya'nın Nazi işgali altında olduğu dönemde, başkent Prag’dan 669 Yahudi çocuğu kaçırarak İngiltere'ye götürmüş, hayatlarını kurtarmış, hepsine de tek tek ev ve aile bulmuştu.

Prag Merkez Tren İstasyonunun 1. peronunda Nicholas Winton’un bir heykeli yer alır.

1938'de bir arkadaşıyla İsviçre’de kayak tatili yapmayı planlayan Winton, yola çıkmaya hazırlanırken arkadaşından gelen telefonla bütün planını değiştirdi. Arkadaşı tatile gelemeyeceğini, Prag’ta kalıp Alman işgali altında birçok sorun yaşayan insanlara yardım etmesi gerektiğini söyledi. Winton da kayağa gitmek yerine arkadaşına katılmaya karar verdi.

Winton, kış şartlarında işgal altındaki Çekoslavakya’da çadırda yaşayan insanların ne kadar zor koşullarda hayatlarını sürdürdüklerini gördü ve onlara yardım etmeye başladı. Kısa sürede Winton’dan haberdar olan Yahudi aileler başlarına geleceği bildiklerinden Winton`dan çocuklarını ülkeden çıkararak daha güvenli yerlere götürmesini istiyorlardı.

Ailelerden gelen bu taleplerin artmasıyla birlikte Winton, bir plan yapmaya ve her gün otelin restoranında ailelerle buluşup çocuklarıyla ilgili notlar almaya başladı.

Çocukların güvenli olarak ülkeden tahliye edilebilmeleri için Avrupa’da işgal altında olmayan ülkelere ve ABD’ye mektup yazan Winton’a tek olumlu cevap kendi ülkesi İngiltere’den gelir. İngiltere, 17 yaşından küçük çocukları kabul edeceğini bildirir.

Geleceği de hesaba katarak muazzam düzenli çalışır Winton. Her bir çocuğun ayrı ayrı kaydını tutar ve belge düzenler.

Çocuklara ait bilgilerden ve bir adet vesikalık fotoğraftan oluşan kataloglardan İngiliz aileler evlat edinmek istedikleri çocukları seçmektedir.

Bu şekilde 669 çocuğu İngiltere`ye kaçırarak bir yere yerleştirir.

2. Dünya Savaşı başladıktan sonra Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne katılan Winton, savaş sona erene dek farklı görevlerde bulunur. Savaş sonrası ise Uluslararası Mülteci Örgütü’nde çalışır.

Winton, “Czech Kindertransport“ olarak da bilinen, çocukları güvenle İngiltere’ye ulaştırma operasyonundan hiçbir zaman bahsetmez. Olayın üzerinden yaklaşık 50 yıl geçtikten sonra Winton’ın eşi, tavan arasındaki bir sandıkta, İngiltere’ye getirdiği çocuklara ait kataloglar ve mektupları bulduğunda Nicholas Winton, her şeyi anlatmak zorunda kalır.

Eş`i ve TV`ciler Winton`a bir sürpriz yaparak kendisini bir TV programına davet ederler.

Aynı programda kurtardığı çocuklardan bir kısmı da yer almaktadır. Winton başına geleceklerden habersizdir. Lütfen filmi izleyin  (https://www.youtube.com/watch?v=rOwvWWq-nAc)

2003’te Kraliçe II. Elizabeth, Nicholas Winton’ı şövalyelikle ödüllendirildi ve "Sır" unvanı verdi. 2014 tarihinde, Çek Cumhuriyeti başbakanı Miloš Zeman tarafından Çek Cumhuriyeti'nin en yüksek onur nişanı olan Beyaz Arslan Nişanı ile ödüllendirildi.

Sır Nicholas Winton’ın biyografisi “If ıt’s Not İmpossible… The life of Sır Nicholas Winton” adıyla kızı Barbara Winton tarafından kaleme alındı. 2016’da da BBC'de “Children Saved from the Nazış: The Story of Sır Nicholas Winton” adli belgeseli yayınladı.

Sır Nicholas Winton 1 Haziran 2015’te, 106 yaşında hayatını kaybetti.

Size de savaştan kaçıp kapımıza sığınmış 5 Suriyeli'yi kurtardım, 10 Suriyeli'ye iş, 3 Suriyeli'ye ekmek verdim demek nasip olsun inşallah.

 

Mehmet ÇEK

08.07.2018

 

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.