Mehmet Abi uğurlandı

20 Ocak 2013 20:02  

 

Mehmet Abi uğurlandı

Gazeteci Mehmet Ali Birand önce Kanal D binası önünde ardından da Teşvikiye Camisi’nde düzenlenen törenlerle son yolculuğuna uğurlandı

Usta gazeteci dostlarına son kez randevu vermişti. Buluşma yeri ise en yakın arkadaşı ve eşi Cemre’nin deyimiyle en çok sevdiği yer olan çalıştığı Kanal D binasının önüydü. “Evden kaçıp, buraya çok sevdiği sizlere gelirdi” dedi karısı Cemre... Son nefesine kadar haber peşinde koşan Birand için birkaç kelime söylemek oğlu Umur’a düştü... Umur mikrofona yöneldi, kelimeler boğazında düğümlendi. “Babamı kaybettim” diyebildi sadece... Bu iki kelime çok şeyi anlatıyordu aslında. Oğul Umur babasını, Türkiye ise çok büyük bir gazeteciyi ve kendi deyimiyle “haber anlatıcısını” kaybetti...

Dün sabah saatlerinde çalıştığı yerde gözyaşı ve hüznün yanında, güzel bir adama veda vardı. İmamın dua okumasından sonra Teşvikiye Camisi’ne gitmek üzere tabutu omuzlandığında Kanal D binasından üzerine binlerce karanfil bırakıldı. Cenaze arabasına konulan Birand’ın tabutuna çok sevdiği, uğruna her deplasmana gittiği sarı kırmızılı bir atkı kondu. Birand’ın naaşı musalla taşına konduğundaysa karısı Cemre Birand, torunu Umberto Ali’nin çorabını tabuta iğne ile taktı.

Kalabalık sokaklara taştı

Usta gazeteciye son görevini yerine getirmek isteyenler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da olduğu kalabalık bir topluluk cenaze namazında hazır bulundu. Birand’la en son 9 ocak akşamı evinde biraraya geldiğini söyleyen Fener Rum Patriği Bartholomeos da cenaze namazı sırasında saf tuttu. Cenaze törenine gelip, Birand ailesine başsağlığı dileyenler arasındaki iki kişi özellikle dikkat çekti. Hrant Dink’in öldürülmesinin altıncı yıldönümünde karısı Rakel Dink ve kardeşi Orhan Dink Teşvikiye Camii’ne geldi. Birand’ın karısı Cemre Birand’a başsağlığı dileğinde bulunan Rakel Dink uzun uzun sarıldı. Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink, Mehmet Ali Birand’ın cenaze töreninin ağabeyinin ölüm yıldönümüne denk geldiğini hatırlattı. Birand’ın oğlu Umur Birand, aynı tarihe denk gelmesinin kendisi için büyük bir gurur olduğunu söyledi. Medya, siyaset, iş, sanat ve spor camiasından pek çok ünlü ismi buluşturan cenaze namazında kalabalık, cami avlusuna sığmayıp sokaklara taştı. Teşvikiye’de ise yola asılan dev bir pankart dikkat çekti. Pankartta “Takvimden bir yaprak daha düştü. Artık 32. günümüz yok’’ yazıyordu.

Muhabirler güçlükle konuştu

Cenazeyi canlı yayınlayan televizyonların muhabirleri belki de ilk gaflarını yapıyorlardı ekran karşısında. Muhabirlerin konuşmakta güçlük çektikleri görüldü. Uzatılan her mikrofona konuşan yakın arkadaşları da Birand’la olan anılarından bahsetti. En ilginç anıyı ise uzun süre birlikte çalıştığı ve kısa bir süre önce anı kitabını yazdığı Can Dündar anlattı: “Birand, kanser olduğunu öğrendiği gün çok yakın bir dostunun doğum günü vardı. Doktordan kötü haberi aldıktan sonra doğum gününe gitti. Ortam oldukça neşeliydi. Birand da katıldı o ortama. Orada sadece şöyle dedi: ‘Bugün bir haber aldım ama size bunu daha sonra söyleyeceğim.’ Aldığı üzücü haberle arkadaşlarının keyfini bozmak istememişti.

En yakın arkadaşından Birand

Birand’ı en güzel ve en doğru anlatan ise en yakın arkadaşı ve aynı zamanda karısı Cemre Birand oldu. Birand şunları söyledi: “Sizleri çok sevdi. Son ana kadar da emin olun sizleri düşündü. Bizlerden çok galiba sizleri seviyordu. Çünkü biz onu evde tutamadık. Kemoterapiye gittikten sonra buraya koşardı. Öğle uykularını burada uyurdu. Akşam geldiğinde de küçük makinesinin yanına oturur ‘Ben sizi dinliyorum, siz anlatın’ diye Posta’ya yazısını yazardı. 24 saati işle, tutkuyla geçen bir insandı. Bugünü görseydi çok eğlenecekti eminim, çünkü tam ona göre şanlı, şerefli, güzel, çiçekli, böcekli, Cumhurbaşkanlarına layık bir yollama töreni oldu.”

Anadolu Hisarı’nda defnedildi

Cenaze namazının ardından usta gazetecinin tabutu cenaze aracına taşındı. Bu sırada oğlu Umur Ali Birand, Cumhurbaşkanı Gül, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Aydın Doğan, Ali Kırca da tabuta omuz verdi. Birand’ın cenazesi, daha sonra aile kabristanına defnedilmek üzere Anadolu Hisarı Mezarlığı’na doğru yola çıkarıldı.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2013 00:36

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0