Marmaris ve Bodrum'da deniz çekildi

14 Mart 2011 16:38  

 

Marmaris ve Bodrum'da deniz çekildi

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde deniz suyu 10 metre çekildi. Çekilmenin etkisiyle denizde adacıklar oluştu, sandallar karaya oturdu.

Doğuş Esat BERME-YAŞAR ANTER

Gelişmeler, Japonya’daki tsunaminin ardından deniz hareketlerini daha yakından izleyen ilçe yaşayanlarının endişe ve korkuya kapılmasına neden oldu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, Japonya’da meydana gelen depremin ardından oluşan tsunaminin denizlerdeki su oranını gözle görülür derecede azaltabileceğini söyledi. Beyaz, "Ancak Marmaris’te yaşanan 10 metrelik çekilme, deprem olacak anlamına gelmez. Bu çekilmenin iklimsel şartlarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Korkulacak ve endişelenecek bir durum yok. Esas yapılması gereken, depreme hazırlıklı olmak, yapıların şiddetli sarsıntılara dayanıklılığını arttırmaktır" dedi.

BODRUM’DA HEYECAN YARATTI
Muğla'nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Bitez ile Gümüşlük Beldesi’nde de deniz suyunun çekilmesi heyecan yarattı. Bitez Beldesi’nde oturanlar ve balıkçılar deniz ortasında ortaya çıkan adacıkları izlerken, birkaç günden bu yana koyda balık görülmediği iddia edildi. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, bölgede son haftalarda görülen şiddetli rüzgar, güneş, ay ve dünyanın aynı hizaya gelmesi ve dolunay nedeniyle bu tür meteorolojik gel-gitlerin normal olduğunu belirtti. Prof.Dr. Tarkan, "Deniz çekilmesi ardından tsunami beklentisi içinde olan vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok. Çünkü tsunami deniz çekildikten sonra 4-5 dakika içerisinde duvar gibi dalgalarla sahile vurur" dedi.

Bodrum’a bağlı Bitez Beldesi’nde son 24 saat içerisinde deniz suyunun çekilmesi, koy ortasında küçük adacıklar oluşması ve balıkçı kayıklarının bulundukları yerde karaya oturması heyecan ve tedirginlik yarattı. Çok sayıda kişi sabah erken saatlerde sahile geldi. Mandarin Otel’de çalışan turizmci evli ve 3 çocuk babası 35 yaşındaki Selahattin Korkmaz, "Yaklaşık 20 yıldır Bitez’de yaşıyorum, zaman zaman denizde gel-gitler olurdu. Ancak, ilk kez denizin bu kadar çok çekildiğini gördüm. Japonya’nın yaşadığı tsunami ve deprem olayının ardından tedirginlik yaşamamak elde değil, umarım uzmanlar bu konuları yakından takip ederler" dedi.

ÜÇ GÜNDÜR BALIK GÖRÜLMÜYOR
Öğle saatlerinde serpme ağ ile koyda oluşan adacıklar üzerinde yürüyen Bitez Balıkçılar Kooperatifi eski Başkanı 70 yaşındaki Mahmut Aşkın, suların 3 gün önce yavaş yavaş çekilmeye başladığını anlatırken, "Ayrıca birkaç gündür Bitez Koyu’nda ve civarda tek bir balık bile görmedim, Bitez Koyu’nun ortasında bu tür adacıkların oluşması çok normal bir durum değil. Çocukluğumuzda bu tür çok ani ve metrelerce geri çekilmeyi birkaç kez yaşadık ama yinede denizin bu kadar çekildiğine tanık olmadım, doğa olayları ve hareketleri de bir garip olmaya başladı" dedi.

Gümüşlük’ü Tavşan Adası’na bağlayan ve su altında olan Antik Kral Yolu da denizin çekilmesiyle günışığına çıktı. Çocuklar ve turistler 3 bin 500 yıllık Kral Yolu üzerinden yürüyerek adaya geçti. Deniz seviyesinin 70 santimetre altında bulunan, 150 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğinde antik yol, son olarak 2 Ocak 2007 tarihinde yine benzer bir gel-gitten sonra görünür olmuştu.

"PANİK VE ENDİŞEYE GEREK YOK"
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, Gökova Körfezi’nde de yer yer deniz çekilmeleri görüldüğünü bildirirken, "Özellikle bu mevsimde şiddetli rüzgarlar, güneş ay ve dünyanın aynı hizaya gelmesi ve dolunay nedeniyle normalin üzerinde gel-gitler yaşanabilir ve 4-5 gün sürebilir. Denizin çekilmesi ardından tsunami beklentisi içinde olan vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok. Çünkü tsunami deniz çekildikten sonra 4-5 dakika içerisinde duvar gibi dalgalarla sahili vurur. Özellikle bu mevsimde Akdeniz’den okyanusa açılan Cebelitarık’dan saatte 84 kilometre küp su kuzeyden güneye akar. Bu nedenle Akdeniz’de kıyıları bulunan ülkelerde olduğu gibi Bodrum’dan Fethiye’ye kadar bu tür su çekilmeleri görülebilir, panik ve endişe gerektirecek bir durum yok." (DHA)

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0