Mahkeme Maden Ýznini Ýptal Etti, Çaldaðý Þimdilik Kurtuldu

14 Mayýs 2010 15:54  

 

Mahkeme Maden Ýznini Ýptal Etti, Çaldaðý Þimdilik Kurtuldu

Manisa Turgutlu'daki nikel madeni için orman alaný tahsisi mahkeme kararýyla iptal edildi. Avukat Cangý "2 binden fazla aðacýn SARDES þirketi tarafýndan kesilmesi önlenmiþ oldu. Meclis'teki muhalefet maden þirketlerinin önünü açacak yasa taslaðýna karþý mücadele etmeli" dedi.

Manisa'nýn Turgutlu ilçesindeki Çaldaðý'na nikel madeni kurmak isteyen þirkete ormanlýk alan tahsis eden izin iptal oldu.

Davanýn avukatlarýndan Arif Ali Cangý, Manisa Ýdare Mahkemesi'nin 30 Nisan'da aldýðý karar sayesinde, SARDES madencilik þirketinin bçölgedeki 2 bin aðacý kesmesinin ve neden olacaðý çevre yýkýmýnýn þimdilik önüne geçildiðini söylüyor.

Manisa Ýdare Mahkemesi, maden þirketlerine maden þirketlerine izin verilmesini Bakanlar Kurulu yönetmeliðine baðlayan düzenlemelerin iptal edilmesiyle SARDES þirketine verilen iznin de geçersiz olduðuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemenin önünü açan yasa deðiþikliðini iptal etmiþ, Danýþtay da Bakanlar Kurulu yönetmeliðini ve daha sonra bu yönetmelikte yapýlan deðiþiklikleri durdurmuþtu.

SARDES madenciliðe orman alaný tahsisi Mart 2009'da yapýlmýþtý. Davayý þirkete karþý Turgutlu ve Ýzmir'de yaþayan çevre hakký savunucularý ve yurttaþlar açmýþtý.

Cangý'nýn verdiði bilgiye göre þirket bu kararý Danýþtay'da temyiz ediyor. Danýþtay'da þirketin madencilik yapmasýný uygun bulan Çevre Etki Deðerlendirme (ÇED) raporunun iptal edilmesi için açýlmýþ bir dava daha karar bekliyor. Ancak Cangý, hükümetin hazýrladýðý yeni maden yasasý deðiþikliðinin maden þirketleri lehin birçok düzenleme içerdiðini, parlamentodaki muhalefetin bu yasaya karþý mücadele etmesi gerektiðini söyledi.

Turgutlu Yanký gazetesinin haberine göre, MHP Manisa Milletvekili Ahmet Orhan "Bu karar bir örnek teþkil ediyor. Vahþi madenciliðe karþý yapýlan bu mücadele çok büyük bir alkýþý hak ediyor" dedi. Eski CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören "Madene karþý alýna bu kararda herkesin emeði var. AKP'lisi, CHP'lisi, MHP'lisi, çevre dernekleri, Turgutlulu vatandaþlar, herkesin emeði var bu kararýn alýnmasýnda. Herkese teþekkür ederim" dedi.

"Maden bölgede tarýmý yok eder"
TEMA Vakfý ve Turgutlu Çevre Platformu'nun 15 Nisan tarihli metnine göre, Britanya merkezli European Nickel PLC'nin Türkiye'de kurduðu þirketin nikel madeni iþletmeye geçerse, topraða, suya, havaya, tüm ekosisteme zarar verecek, kesilecek aðaçlar ve tahrip edilecek orman nedeniyle erozyon, heyelan ve sel tehlikesi tetiklenecek .

Orman alanýnda, açýkta, 15 milyon ton sülfürik asit kullanýlacak. Manisa'dan Ýzmir'e, Gediz, Foça ve Menemen ovalarýna kadar geniþ bir alanda tarým topraklarýný yok edecek . Sülfürik asit sisi yaðýþlarla topraða ve tarým ürünlerine karýþacak.

Ýþletme günde 12 bin ton su kullanacak. Gediz'den ve yaz döneminde yeraltý su kaynaklarýndan alýnacak.

Çevreyi olumsuz etkileyecek unsurlardan biri de cevherin içindeki krom. 750 bin ton krom kütlesi sülfürik asit uyarýmýna maruz kalacak.

Nikel madeni için Çevre ve Orman Bakanlýðý tarafýndan 336,91 hektar orman alaný tahsis edildi. Maden açýlýrsa yeni alýnacak izinlerle bu alan 1.831 hektara ulaþacaktýr. Bu alanda 2 milyona yakýn aðaç ve fidan bulunuyor. Açýk arazide yapýlmasý planlanan madencilik faaliyetleri nedeniyle öngörülen 300 binden çok daha fazla aðaç kesilecek. (TK)


Bianet

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0