'Kürtler, Kürtçe Konuşur!'

22 Şubat 2011 13:21  

 

'Kürtler, Kürtçe Konuşur!'

İzmir'de Özgürlük İstiyoruz İnisiyatifi, Dünya Anadil Günü nedeniyle saat 18.00'da Kemeraltı çarşısı girişinde açık havada 15 kişilik bir sınıf kurarak, Kürtçe dersi verdi.

İnsanların yoğun ilgiyle izlediği ve katıldığı etkinlikte Kürtçe dersini Mamoste Saadettin Yetişmiş verdi. Yetişmiş, 15 kişilik sınıfta bir tahtada temel Kürtçe'nin bazı kurallarını öğretti ve bir kaç cümle yazıp öğrencilere ve insanlara tekrar ettirdi. Temsili sınıftan söz alan Halit Çelik, TBMM’de ve mahkemelerde Kürtçe yapılan konuşmalara yönelik, “Demek ki, bilinmeyen bir dil değilmiş, Kürtçe gerçekten bir dilmiş, bunu gördük” sözleri çevreden alkış aldı.

15 dakika süren dersin ardından yapılan basın açıklamasını Türkçe olarak Sıdıka Çelik, Kürtçe olarak ise Mamoste Saadettin Yetişmiş okudu. Açıklamada, “Tek dil ve tek millet” söyleminin halen devam ettiğini belirten Çelik, anadilde eğitim hakkını talep eden Kürtler, Kürt siyasi hareketinin temsilcileri ve demokrat kamuoyunun insancıl talepleri nedeniyle “terör” yaftasıyla baskı altına alındığını, soruşturma ve yargılamalara uğradığını vurguladı. “Bu durum, binlerce yıldır Anadolu’da varolan etnisite, kültür ve dillere savaş açmış 88 yıllık devlet aklının, tüm ‘açılım ve değişim’ iddialarına rağmen egemen olduğunun göstergesidir. TRT, ‘Kürtçe’ yayın yapmasına karşın resmi algıda, mahkeme tutanaklarında, TBMM zabıtlarında, ‘Kürtçe, bilinmeyen bir dildir veya sadece bir X harfidir’.” diyen Çelik, anadilde eğitim ve Kürtçe konusunda devam eden baskı ve yasakların AKP Hükümeti’nin Kürt sorunundaki “açılım” iddialarını temelden çürüttüğünün altını çizdi. Çelik, anadilde eğitimin temel insan hakkı olduğuna işaret ederek, halklar gibi dillerin de özgür olması gerektiğini söyledi.

Basın açıklaması "Kürtler, Kürtçe Konuşur!" sloganlarıyla sona erdi.


Sinan Canbay

21.02.2011






 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0