Kültür ve Sanat Þakir Eczacýbaþý'nýn Ýþiydi, Aþkýydý

24 Ocak 2010 14:39  

 

Kültür ve Sanat Þakir Eczacýbaþý'nýn Ýþiydi, Aþkýydý

Ýzmir'in gurur kaynaðý, sanat ve kültür dünyasýný yaþam biçimine dönüþtüren asalet simgesi, Þakir Eczacýbaþý aramýzdan ayrýldý. "Tutkular, Acýlar, Gülümseyen Deyiþler" le, hep bizlerle olacak Þakir Eczacýbaþý. Baþýmýz saðolsun. (Ýzmirizmir.Net)

----

Þakir Eczacýbaþý 1929 yýlýnda Ýzmir'de doðdu. Robert Kolej'deki öðreniminden sonra, Londra Üniversitesi'nde eczacýlýk okudu.

Yurda dönünce bir süre gazetecilik yapan Þakir Eczaçýbasý, VATAN'ýn ünlü "Sanat Yapraðý"nýn yayýncýlarý arasýnda yer aldý.

Eczacýbaþý Ýlaç kuruluþuna 1955'te katýlan Þakir Eczacýbasý, 1956-1967 yýllarý arasýnda, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniþ yankýlar uyandýran "Týpta Yenilikler" dergisini yayýmladý. Ayrica, uluslararasý þenliklerde ödüller alan "Eczacýbaþý Kültür Filmleri" dizisini, 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboðlu ve Pierre Biro ile birlikte hazýrladi. Bunlardan "Renk Duvarlarý", 1964 yýlýnda Avrupa Konseyi'nin "Kültür Filmleri Ödülü"nü kazandý.

Þakir Eczacýbaþý, 1965'te Türk Sinematek Derneði'nin kuruluþuna öncülük ettiði gibi, on yýl süreyle baþkanlýðýný yaptý.

Ýþ yaþamýnda, 1970'li yýllarda Eczaçýbaþý Ýlaç Kuruluþu'nun Genel Müdürlüðüne gelen Þakir Eczacýbaþý, 1980'de Eczacýbasý Topluluðu Ýcra Kurulu Baþkaný, 1993'te ise Eczacýbaþý Holding Yönetim Kurulu Baþkaný oldu.

Fotoðraf sanatýyla ilk kez 1960'larda ilgilenmeye baþlayan Þakir Eczacýbaþý, yapýtlarýyla yurt içinde ve dýþýnda geniþ ilgi çekerek, çaðdaþ fotoðraf sanatçýlarý arasýnda seçkin bir yer elde etti. Türkiye'de 13, çesitli Batý ülkelerinde 23 fotoðraf sergisi düzenleyen Eczacýbaþý'nýn, seçme fotograflarýný içeren "Anlar/Moments" adlý yapýtý 1983'te, "Türkiye Renkleri" 1997'de, "Kapýlar Pencereler" kitabý ise 2001'de yayýmlandý.

Þakir Eczacýbaþý, 1968'den bu yana, genç Türk fotoðrafçýlarýnýn yapýtlarýnýn yer aldýðý "Eczacýbaþý Renkli Fotoðraf Yýllýklarý"ný çýkardý; "Türkiye: Bir Portre" ve "Ýstanbul Görüntüleri" adlarýyla, seçkin yazar ve fotoðraf sanatçýlarýnýn katýldýðý iki kitap hazýrladý. Bernard Shaw'dan "Gülen Düþünceler", Oscar Wilde'dan "Tutkular, Acýlar, Gülümseyen Deyiþler" adýyla yaptýðý derleme kitaplarý büyük yankýlar uyandýrdý.

1996'da iþ yaþamýndan ayrýlan Þakir Eczacýbaþý, Fransa'nýn "Sanat ve Edebiyat Þövalyesi Niþaný" ve "T.C.Devlet Üstün Hizmet Madalyasýyla ödüllendirildi. Þakir Eczacýbaþý, 1993'ten bu yana, Istanbul'da uluslararasý beþ sanat festivalini düzenleyen "Ýstanbul Kültür ve Sanat Vakfý'nýn Yönetim Kurulu Baþkanlýðý'ný yapýyordu.


Fotograf.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0