Kulaklarımız kızardı

15 Eylül 2009 23:59  

 

Kulaklarımız kızardı

Başbakan Erdoğan, Baykal ve Bahçeli’nin son dönemlerde birbirine yönelik sözler derlenince ortaya korkunç bir tablo çıktı: Alçak, namussuz, yalancı, it ürür...

“Türkiye’nin bence terörden daha beter bir sorunu var, o da diyalogsuzluk. Yüz yüze, göz göze gelip konuşmayı beceremeyenler hangi sorunu çözebilirler? Hiçbir konuda aynı düşünmek zorunda değiliz, fakat bu durum daha baştan kapıları birbirimizin yüzüne kapatmamızı gerektirmez. Siyasi aktörler mevcut pozisyonlarını milim değiştirmeseler de biraraya gelip konuşmayı becermek zorundalar. Birbirinin üzerine kapıları daha baştan kapatan, atılan her adımı ‘ihanet’ olarak değerlendiren, dolayısıyla kin ve nefret üreten iktidar, muhalefet, yargı, medya hangi sorunu, nasıl çözebilir?”
Bu sözler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a ait. Hürriyet gazetesinden Eyüp Can’a konuşan Kılıç, liderler arasındaki kavgalardan duyduğu endişeleri böyle dile getiriyordu.

Diyalog ortamı kalmadı
Kılıç’ın sözleri üzerine Taraf, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin birbirine yönelik sözlerini derledi. Ortaya korkunç bir tablo çıktı: “Alçak”, “namussuz”, “yalancı”... 

Özellikle Kürt açılımıyla birlikte sertleşen suçlamalar, diyalog ortamını da ortadan kaldırdı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın randevu talebini geri çeviren CHP Genel Başkanı Baykal ve MHP lideri Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın randevu isteğini de soğuk karşıladılar. Karşılıklı hakaretler nedeniyle Erdoğan ve Bahçeli davalık oldu.

Kulaklarınıza inanamayacaksınız
İşte ölçüyü kaçıran liderlerin birbirlerine yönelik ithamlarından kısa bir kesit:

MHP lideri Bahçeli: (Kürt açılımını eleştiriyor) Bütün kavramları soysuzlaştıran Başbakan Erdoğan şimdi de demokrasiye böyle bir anlam ve fonksiyon yüklemektedir. Kılavuzu Öcalan, taşeronu Erdoğan olan PKK patentli bu bölünme projesinin Türkiye’nin hayrına olmadığı açıktır.

Başbakan Erdoğan: (Cumhurbaşkanı Gül’ün Güroymak’a “Norşin” demesine tepki gösteren Bahçeli’ye kızıyor) Önce haddini bil, kendini bil.

Başbakan Erdoğan: (Kürt açılımı için “ABD projesi” diyen Bahçeli’ye yanıt veriyor) İspat edemezlerse alçak ve namussuzdurlar. Bu kadar da ağır konuşuyorum.

Bahçeli: (Erdoğan’a cevap yetiştirdi) Başbakan’nın sözleri seviyesiz, ahlak dışı.

Bahçeli: (Meclis’te kapalı oturumu eleştiriyor) Türk milletinden kaçarak kapalı kapılar arkasında bölücülük gündemine hayata geçirmeyi hesaplayan Başbakan’ı dürüst ve namuslu olmaya davet etmek isteriz.

Muhalefet kapıları kapatıyor

Deniz Baykal:
(Erdoğan’ın DTP’yle görüşmesine tepki gösteriyor) Görüşmenin muhatabı hiç kuşku yok PKK’dır. PKK’nın çeşitli biçimlerde yansımasıdır. Bunu saklayarak, gerçeği örtbas ederek, bir yere varmak mümkün değildir.

Baykal: (Erdoğan’ın randevu isteğine yanıt veriyor) Yol arkadaşınız olmayacağız. Sizin zaten yeterince yol arkadaşınız var. Size bu yolculukta en kısa zamanda durum değerlendirmesi yapıp, tekrar kendinize yeni bir yol haritası çizmeye davet ediyorum.

Devlet Bahçeli: Milliyetçi hareket, bunun dışında Başbakanı’n yönlendirdiği Kürt açılımı sürecinin hiçbir aşamasında bulunmayacak, bu konuyu hiç kimseyle görüşmeyecektir.

Orada uluyorsun, burada da ulu
Liderler arasındaki söz düellosuna partilerin grup başkanvekilleri de katıldı.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: (Bahçeli’yi eleştiriyor) Erciyes’te kurt olup Ankara’da susmak olmuyor. Orada uluyorsan burada da uluyacaksın.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: (Bozdağ’a yanıt veriyor) İt ürür kervan yürür. Bana genel başkanını söyle, sana düzeyini söyleyeyim. Kılavuzu Tayyip Erdoğan olanın seviyesi bu olur. 

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0