'Kodo' salladı geçti, davullar mest etti!

15 Haziran 2009 01:19  

 

'Kodo' salladı geçti, davullar mest etti!

23. Uluslararası İzmir Festivali, Japonya'nın dünyaca ünlü geleneksel davul topluluğu KODO'nun gösterisiyle başladı.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eczacıbaşı Topluluğu ve İzmir Konak Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen Festival, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) düzenlenen kokteyl ve açılış töreniyle başladı.

Festivalin açılışına katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, burada yaptığı konuşmada, 23 yıl önce İzmir valisiyken merhum iş adamı Nejat Eczacıbaşı'nın da bulunduğu bir grup iş adamı ve İzmir'in önde gelen isimleriyle bir araya gelip İzmir'e özel bir festival düzenlenmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

İzmir'in her zaman kültür ve sanat alanında önde gelen bir il olduğunu ancak İzmir Festivali'nin yıllar içinde kültür yaşamının bir parçası haline geldiğini ifade eden Gönül, bir festival yapılması kadar o festivalin aynı çizgide devam ettirilmesinin de önemli olduğuna ifade etti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da İzmir'in 8 bin 500 yıllık bir tarihe ve çok önemli kültür varlıklarına sahip olduğunu kaydederek, ''İzmir'in bu festivale çok ihtiyacı var. Festivalin asıl sahibi olan İzmirliler festivallerine sonuna kadar sahip çıkacaktır'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenay Başel ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İzmir'e olan sevgilerini ileterek Bakanlığın, festivale her zaman destek verdiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da festivalin dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen ve kendi alanında çok önemli isimlerini bir araya getirmeyi başardığını belirtti.

İzmir Festivali'nin İzmir'in simgesi, markası haline geldiğini ifade eden Aydoğan, festivalin açılışının Türkiye'de eşi olmayan bir konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) düzenlenmesinin ayrıca mutluluk verici olduğunu kaydetti 


Aydoğan, AASM kalitesinde bir opera binasının da İzmir'e kazandırılacağını söyledi.

İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper de 1987 yılında 1. Uluslararası İzmir Festivali'nin açılışında İzmir'in yetiştirdiği en önemli müzik adamlarından Ahmed Adnan Saygun'un Yunus Emre Orotoryosunun seslendirildiğini hatırlatarak, ''Bugün Adnan Saygun bizi ağırlıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz'' diye konuştu.

Daha sonra sahne alan KODO, katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Festival kapsamında İzmir, 20 Temmuz'a kadar kendi alanlarında dünyaca ünlü sanatçıların etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Etkinlikte, Milli Savunma Bakanı Gönül, Vali Cahit Kıraç, Sırrı Aydoğan, Şenay Başel ve festivale destek veren kuruluşlar ile medya temsilcilerine İKSEV tarafından plaket verildi. (AA) 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0