Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a İçinden 'Kürt' Geçmeyen Beş Öneri

01 Ocak 1970 02:33  

 

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a İçinden 'Kürt' Geçmeyen Beş Öneri

CHP lideri, Başbakan'a seçim barajının indirilmesini, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, devletin Doğu ve Güneydoğu'ya doğrudan fabrika kurmasını, hayvancılık ve tarımı teşvik etmesini, mayından temizlenen arazilerin topraksız köylülere verilmesini önerdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kürt sorunuyla ilgili beş öneri sunduğunu açıkladı.

Bugün TBMM'de Kılıçdaroğlu'nun odasında yaklaşık 1,5 saat süren görüşmeye CHP'den Önder Sav, Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol, hükümettense Cemil Çiçek ve Beşir Atalay katıldı. Görüşmeye "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı" Muammer Güler de girdi.

"Başbakan bizi rahatsız edecek öneride bulunmadı"
Toplantının ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın kendilerini rahatsız edecek bir öneri sunmadığını, "terörle ilgili güvenlik önerileri sunabilmeleri için devletin istihbarat bilgilerine hakim olmaları gerektiğini ve iktidarda olmadıkları için bu tür öneriler sunamayacaklarını" söyledi.

Kılıçdaroğlu CHP'nin önerilerini şöyle açıkladı:

Seçim barajı: Başbakan'a demokrasinin güçlenmesi, halkın idaresinin parlamentoya yansıması için seçim barajının indirilmesini ifade ettik, kanun teklifi verdiğimizi söyledik.

Özel yetkili mahkemeler: Doğal yargıç ilkesine aykırı olan ve kamu vicdanını rahatsız eden özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, daha sağlıklı yargılama sürecinin oluşmasına katkı vermesini istedik.

Devlet doğrudan fabrika kursun: Bölgede ciddi bir işsizlik var, özel sektör bölgeye gitmiyor. Yol, baraj, hastane yapılması işsizlik açısından sürekli bir çözüm değil. Devletin doğrudan gidip fabrika kurması, istihdam yaratması gerektiğini ifade ettik. Böylece bölgeye sürekli kalıcı istihdam yaratma olanağının da bu politikayla girebileceğini söyledik.

Tarım ve hayvancılığa destek: Bölge, coğrafi konumu itibariyle hayvancılığa, tarımın gelişmesine çok müsait. Et Balık Kurumu'nun yeniden güçlendirilmesini, hayvancılığın büyük ölçüde desteklenmesini, Doğu ve Güneydoğu'da üreten mantığın sisteme egemen olmasını dile getirdik.

Mayından temizlenen araziler topraksız köylülere: Mayınlı arazilerin, mayından arındırıldıktan sonra topraksız köylülere verilmesini; Doğu, Güneydoğu'da, zaman zaman Karadeniz'de, zaman zaman Batı Anadolu'da gidip, çalışarak geçimlerini sağlayan kesimin kendi bölgelerinde topraklarına sahip olarak üretim yapacaklarını, istihdam da yaratılabileceğini söyledik.

"Başbakan barajın indirilmesine uzak"
Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularını yanıtlarken de şunları söyledi.

Seçim barajı: Başbakan seçim barajı konusuna sıcak bakmadığını ifade etti. Özellikle koalisyonlar döneminde istikrar olmadığını ve seçim barajının bu açıdan bir gereklilik olduğunu ifade ettiler.

PKK'ye karşı özel ordu: Hükümetin bu konudaki politikasını görmeden olayı tartışmak istemiyoruz. Emrinde devletin bürokrasisi, istihbarat örgütleri olan iktidar değiliz. Olayın siyasal ve güvenlik boyutu ile ilgili önerilerde bulunabilmemiz için bizim bu tür bilgilere sahip olmamız lazım. Başbakan özel güvenlik güçlerinin oluşturulacağını ifade etti. Bunun ordu içinde mi, dışında mı olacağını sorduk. Sayın Başbakan bu konuda bir karar almadıklarını, bir görüş birliğinin henüz oluşmadığını ifade etti. (TK)


Bianet

Son Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2010 23:08

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0