Kayıp Çocuklar İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu

17 Şubat 2010 13:35  

 

Kayıp Çocuklar İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu

TBMM'de, kayıp çocuklar için Meclis araştırma komisyonu kurulması, oy birliği ile kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu'nda, kayıp çocuklar ve çocukların maruz kaldığı sorunlara ilişkin iktidar ve muhalefet milletvekilleri tarafından verilen 25 ayrı araştırma önergesi birleştirilerek görüşüldü. Alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulması oy birliği ile kabul edildi.

Bakan Kavaf: Kız çocukları 3 kat fazla risk altında
Hükümet adına söz alan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye'de yaklaşık 24 milyon çocuk bulunduğunu belirtti; ''4-5 yaşa kadar daha çok duygusal gereksinimlerle gerçekleştirilen kaçırma olayları görülürken, özellikle 6-14 yaş arasında kaçırılan çocukların büyük çoğunluğu suç kurbanı olmaktadır. Özellikle okul dönemi kız çocukları, okul dönemi erkek çocuklarına göre 3 kat daha fazla kaçırılma riski altındadır'' diye konuştu.

Bin 657 kayıp çocuk aranıyor
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 1997'den günümüze toplam 27 bin 594 kayıp başvurusu yapıldığını belirten Kavaf, bunlardan 25 bin 937'sinin bulunarak ailelerine ve ilgili kurumlara teslim edildiğini bildirdi.

Şu anda bin 657 kayıp çocuğun emniyet birimlerince arandığını belirten Kavaf, bu çocuklardan 590'ının sosyal hizmet kurumlarından izinsiz olarak ayrılan ve ''kayıp'' olarak nitelendirilemeyecek çocuklar olduğunu söyledi. Kavaf, bin 67 çocuğun ise ailelerinin yanından ayrılarak, geri dönmediğini belirtti.

Kayıp çocukların yüzde 88'inin 13-18 yaş aralığında, büyük oranda kız çocukları olduğunu vurgulayan Kavaf, çocukların evlerinden ayrılış nedeni olarak, ''duygusal ve psikolojik gelgitleri, aile içi iletişim sorunlarını'' gösterdi. Kavaf, erkek çocukların ise daha çok macera hevesi ve iş bulma ümidiyle evlerini terk ettiğinin değerlendirildiğini söyledi.

''Sokak yaşamının cazibesi"
Çocukların, sosyal hizmet kurumlarındaki açık kapı uygulamasıyla aileleri ve arkadaşlarıyla vakit geçirip kuruma döndüğünü anlatan Kavaf, bu çocukların ayrılışları alışkanlık haline getirdiğini savundu. Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5395 sayılı kanun gereği, haklarında bakım tedbiri kararı alınarak, kurumlarımıza yerleştirilen çocuk profili değişti. Genelde parçalanmış ailelerden gelen, suç mağduru olan, suça yönelen çocukların davranışları, kısa sürede değişmiyor.

Bu çocuklar, kendilerini suça iten kişi ya da grupların yönlendirmesi, sokak yaşamının sorumsuzluğu ve cazibesi nedeniyle kurum bakımını reddediyor. Bazı çocuklarımız ise ailelerini özlüyor ve sık sık ailelerinin yanına gidiyor."

3 bakanlık arasında protokol
Kavaf, İçişleri, Adalet ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın "Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi Projesi Kurumlararası İşbirliği Protokolü"nü, en kısa sürede yürürlüğe koyacağını belirtti.

Kavaf'ın verdiği bilgiye göre, protokolle, sorumlu kurumlar arasında etkin işbirliğinin sağlanması, ulusal bilgi sistemi oluşturulması, kayıpların incelenmesi ve nedenlerinin araştırılması amaçlanıyor. (BB)


Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0