Katliam günü konferans

24 Eylül 2011 12:31  

 

Katliam günü konferans

Zirve Yayınevi katliamının yaşandığı Malatya’da 8 yılda 23 misyonerlik konferansının verildiği, Tolon’un katliam günü orada olduğu ortaya çıktı

Ergenekon davası sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Gazeteci Mustafa Balbay’ın da aralarında bulunduğu kişilerin, üç kişinin yaşamını yitirdiği Zirve Yayınevi Katliamının yapıldığı Malatya’da, misyonerlik konularında 8 yılda 23 konferans verdikleri, katliamın yaşandığı gün de Tolon’un benzer bir konferans için Malatya’da olduğu ortaya çıktı.

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanıklar 35’inci kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuksuz sanık Hüseyin Yelki ile birlikte öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske’nin eşi Susanne Geske, diğer maktullerin yakınları katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Almanya’daki bazı derneklerin üyeleri ve yabancı basın mensupları da davayı izledi.

Özel Yetkili Savcı Şeref Gürkan katıldı

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nden talep edilen misyonerlik ve benzeri konularla verilen konferans ve panellerin, CD ve DVD ortamında mahkemeye ulaştığını dile getirdi. Mahkemeye ulaşan belgelere göre, 2000 ile 2008 yılları arasında 23 kez misyonerlik ve benzeri konularda panel ve konferans düzenlendiği tesbit edildi. 21 Kasım 2000 tarihinde Orgeneral Doğu Aktulga tarafından verilen ‘Devlet Yönetimi ve Atatürk’ konulu konferansla başlayan toplantıların 9 Mayıs 2008 tarihinde Emekli Orgeneral Edip Başer tarafından verilen ‘Ulusal Güvenlik’ konulu konferansla tamamlandığı belirlendi.

Katliam günü Tolon oradaydı

8 yılda verilen konferanslar arasında en dikkat çekici olanı Zirve Yayınevi Cinayetleri ile aynı gün yani 18 Nisan 2007 tarihinde Emekli Orgeneral Hurşit Tolon tarafından “21. YY Başlangıcında Kuşatılmış Türkiye” konulu konferans oldu.

Ayrıca Ergenekon soruşturması kapsamında bazıları tutuklu bulunan sanıkların da İnönü Üniversitesi’ndeki konferans dizisi içinde yer aldığı belirlendi. 16 Mart 2005’te Türkan Saylan benzer bir konuda konferans verirken, Gazeteci Mustafa Balbay’ın 11 Ekim 2005’te, 26 Nisan 2006’da Tuncay Özkan’ın, 17 Kasım’da da İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever’in ‘Türkiye nereye gidiyor’ konu başlığı altında konuştuğu kayda geçti.

‘Davanın Dink davasıyla ilişkisi var’

Duruşmada müdahil avukat Erdal Doğan, Hrant Dink davasında savcılık tarafından 16 Eylül’de verilen mütalaayı dosyaya konulmak üzere mahkemeye sunduklarını, belirterek, aynı iddianamede Kafes ve Balyoz iddianamelerine de atıfta bulunulduğunu söyledi.

Mahkeme, tutuklu sanık Varol Bülent Aral’ın cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini kararlaştırdı.

İstanbul’da yürütülen ve ardından yetkisizlik kararı verildikten sonra Malatya’ya gönderilen diğer soruşturma kapsamında eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger ile İnönü Üniversitesi Araştırma görevlisi Ruhi Abat’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklu bulunuyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0