Katilleri milliyetçi cephe kurtardı - Melih Altınok

13 Temmuz 2012 00:26  

 

Katilleri milliyetçi cephe kurtardı - Melih Altınok

YEDİ TİP’li gencin katillerinin salıverilmesini sağlayan 3. Yargı Paketi’ne eklenen önerge, genel başkanların da bilgisinde AKP ve MHP koalisyonunca kotarıldı

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 1978’de Ankara Bahçelievler’de Türkiye İşçi Partili (TİP) yedi gencin öldürüldüğü “Bahçelievler katliamı’’ davasının hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ve DİSK Genel Başkanı Kemal Türker suikastının önemli isimlerinden Ünal Osmanağaoğlu’nu önceki gün tahliye etti. Mahkemenin kararında etkili olan geçici maddenin 3. Yargı Paketi’ne son anda eklenmesinde rolü olduğu iddia edilen TBMM Başkanvekili AKP’li Sadık Yakut, “Bu önergelerden her iki partinin grup başkan vekillerinin ve Sayın Genel Başkanlarının haberi vardı” dedi. Mağdur aileler ise tepkili.

Paket Tasarısı’nın görüşüldüğü komisyonun CHP’li Sözcüsü Ali Rıza Öztürk’ün “Komisyon üyesi olmayan ve o güne değin görüşmelerde kendisini görmediğimiz AKP’li TBMM Vekili Sadık Yakut geldi. Yanında MHP milletvekilleri Ali Uzunırmak ve Celal Adan vardı. Tasarıya, Bahçelievler Katliamı sanıklarının salıverilmesini sağlayan geçici madde önerisi verildi” açıklamalarının ardından gözlerin çevrildiği AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, Taraf ’a konuştu.

Genel başkanların haberi var

Eski değil halen ülkücü olduğunu ve komisyona geliş nedenin dava arkadaşlarını kurtarmak için kişisel girişimde bulunmak olmadığını savunan Yakut, şunları söyledi: “Evet, o gün de geçici madde önergesi verildiğinde oradaydım. Ama bu kişisel bir girişim değil. Bu ortak bir önergedir. AK Parti ve MHP gruplarının ortak önergesidir. Bu önergelerden de her iki partinin grup başkan vekillerinin ve Sayın Genel Başkanlarının haberi elbette ki vardır.”

Önergenin altında imzası bulunmadığını ancak yasayı ve mahkemenin kararını doğru bulduğunu kaydeden Yakut, “Açık konuşuyorum, gerekli olsa önergeyi imzalar, lehinde de konuşurdum. Ortada 91 yılında ve üçlü koalisyon döneminde yaratılmış bir hukuksuzluk vardı, bu giderilmiştir” dedi. Yakut öldürülen gençlerin yakınlarının “kamu vicdanı yaralandı” şeklindeki tepkilerine ise, “O zaman devletin af konusuna hiç girmemesi lazım” şeklinde değerlendirdi.

Mahkemenin katliamın hükümlüleri hakkındaki infazın durdurulması kararına tepki gösteren müşteki avukatlarından Erşan Sansal, kararı Yargıtay’a götüreceklerini söyledi. Avukatlar, talebi “Mahkemelerin teminatı”, “Hâkim ve savcıların bağımsızlığı” ve “Hukuk devleti” ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle savunduklarını ancak mahkeme heyeti tarafından reddedilen Anayasa’ya aykırılık iddiasını da Yargıtay’a tekrar götüreceklerini söyledi.

Tek yol Anayasa Mahkemesi

CHP’li Öztürk ise, “Katliamın hükümlüleri hakkında eski ve yeni ceza kanununun hükümleri birleştirilerek karar verildi. Bu hem Anayasa’ya hem de Yargıtay içtihatlarına aykırı. Yakındır, Haluk Kırcı da çıkar. Tek yol Anayasa Mahkemesi. Yasayı oraya götürmek gerekiyor” dedi.

Devlet bizim adımıza affedemez

Bahçelievler katliamında öldürülen yedi TİP’li gençten mühendis Hürcan Gürses’in kız kardeşi Sevgi Gürses Doğan, tahliyelere tepki gösterdi. Gürses Doğan, “Bu bizim için bir yıkım. Senelerdir bizim neler yaşadığımızı kimse bilemez. Kimse de bizim adımıza katilerimizi affedemez. Devlet çok istiyorsa kendine karşı işlen suçları affetsin” dedi. Mahkemenin kararının ardından evlerine ziyaretçi akını olduğunu belirten Doğan, şunları söyledi: “Çok zor günlerdi. Kardeşlerimiz katledildiğinde ben de Tıp Fakültesi’nde öğrenciydim. Ülkücülerin elinde olan Dikimevi’ndeki Atatürk Öğrenci Yurdu’nun önünden geçerken ‘Birini öldürdük sıra kalanlar da’ diye laf atarlardı. Tehditler alıyordum. Kaç kez taksiye binip kaçmak zorunda kaldığımı hatırlarım. Ailelerimiz perişan oldu. Ailelerden üzüntüsünden hasta olanlar, hayatını kaybedenler oldu. O gün bugündür yas var bizde. Babam Köy Enstitüsü mezunu bir müzik öğretmenidir. Katliam gününe kadar şarkılar, türküler eksik olmazdı evimizde. 34 yıldır müzik çalınmaz evimizde. Annemin gülümsediğimiz zamanlarda bizlere bakışını bir ben bilirim.

Taraf

12.07.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0