Karşı Bisiklet Grubu, Allianoi için pedal çevirdi.

12 Temmuz 2009 14:52  

 

Karşı Bisiklet Grubu, Allianoi için pedal çevirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yanında saat dün saat 11.00’de bir Basın Açıklaması yaptıktan sonra Allianoi destekçileri pedallarını çevirdiler.

50 yıllık ömrü olan bir Baraj için binlerce yıllık bir tarihi eserin gözden çıkarılmasını istemeyen Karşı Bisiklet Grubu’ndan 27 gönüllü cumartesi günü sabah saat 05.00’te bisikletle, 10 bisikletli ise, otobüsle (bisikletlerini otobüse koyarak) saat 11.00’de yola çıktı. 

Tüm bisikletli gruplar Bergama’da buluşarak 50 kişilik bir grup oluşturdular ve hep birlikte Allianoi’ye kadar pedal çevirdiler. 





ALLıONOI BASIN AÇIKLAMASI

Allianoi 1800 yıllık bir sağlık merkezidir. İnsanlığın ilk suyla tedavi merkezlerinden biridir.
Burada çıkan kaplıca suyu, 47 derecelik ideal ısısıyla, Allianoi’nin binlerce yıldır aralıksız kullanımını sağlamıştır.
Bir Roma çağı ılıcası olan Antik Kent’ teki kazılarda, arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, tıp, hidroloji tarihi ve farmakoloji bilimlerinin literatürüne girebilecek önemli bilgilere ulaşılmıştır. Bu antik sağlık kentinde ortaya çıkarılan cerrahi aletler, Allianoi’de tedavinin sadece suyla olmadığını göstermektedir.
Allianoi, 2 No’lu Kültür ve Tarih Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2001’de 1.derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Buna rağmen Baraj yapımı durdurulmadı; tam tersine hızla sürdürüldü.
Örnek bir sivil toplum hareketi yürüten Allianoi Girişim Grubu, 10 ayrı dava açmıştır. Bu Hukuksal süreçler tamamlanmadan Yortanlı Barajı inşaatında su tutulamaz.
Kendi anayasamız bize şunu söylemiyor mu: “… Devlet tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar. Bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” Anayasaya aykırı davranmak suç sayılmaz mı?
Bizler, Anadolumuzun bu tarihi ve kültürel mirasının korunmasını; 3 yıldır aksayan bilimsel kazı çalışmalarının devam etmesini istiyoruz. Allianoi’nin henüz sadece %20sine ulaşılabildi. Geride kalan bölümün de kazılarak Antik Kent’in gün yüzüne çıkarılması gerekiyor.
İnsanlık tarihine ışık tutabilecek bilgi ve belgeler, çamurlar ve sular altında bırakılarak yok edilemez.

Allianoi bizlerin sahip olduğu bir değer. Anadolu tarihinin mirasçıları olarak Allianoi’ye sahip çıkıyoruz. 

KARŞI BİSİKLET GRUBU OLARAK, BUGÜN ALLIANOI İÇİN PEDAL BASACAĞIZ !.. 

ALLIANOI ÇOK YAŞASIN!..


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0