Karabüklü Ceylan’ı bahçede vurdular

06 Kasım 2010 12:01  

 

Karabüklü Ceylan’ı bahçede vurdular

SAFRANBOLU’DA evlerinin bahçesinde oyun oynayan dört yaşındaki Edanur Avcı, başına isabet eden kurşunla öldü. Ailesi, kurşunun karakoldan atıldığını iddia etti.

Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde evinin önünde oyun oynayan dört yaşındaki Edanur Avcı, bir kurşunun kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Edanur’un ailesi kurşunun, evin yakınında bulunan 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’nda yapılan atış eğitimi sırasında askerlerin silahından çıktığını iddia etti. Amca Ömer Avcı “Bu atış talimleri sırasında köyde kafamızı eğerek geziyoruz. Artık bu kâbusa son verilsin, sorumlular cezalandırılsın” dedi. Karabük Valiliği ise olayla ilgili soruşturma başlattı.

Bahçede oynuyordu
Edanur henüz dört yaşındaydı. Ailesi gözü gibi bakar, üstüne titrerdi hep. Gözlerinin önünden ayırmazlardı küçük kızlarını. Baba Yusuf Avcı, bahçede çalışmaya gittiğinde yapıştı paçalarına o küçük elleriyle. “Baba ben de” diye yalvarınca kıyamadı 28 yaşındaki baba, onu da götürdü bahçeye. Kara gözleri neşeyle parladı Edanur’un. Bahçede oynayacak, tavukları kovalayacak, ip atlayacaktı. Babası bahçe işine girişirken, o da bahçedeki traktörün römorkuna çıktı.

Bir anda yere yığıldı
Yusuf Avcı, bir yandan işiyle uğraşırken bir yandan da kızını kolluyordu sık sık. Römork pek yüksek değildi ama yine de korkuyordu düşmesinden.

Önce bir silah sesi ses duydu, sonra kızının kanlar içinde yere yıkıldığını gördü. Kan sızıyordu küçük Edanur’un başından. Hemen ambulans çağırdı ve kızını Karabük Devlet Hastanesi’ne yetiştirdi. Ama olmadı. Edanur’un birkaç dakika önce neşeyle atan kalbi daha fazla dayanamadı.

Atış talimi yapan askerler vurdu
Küçük kızının ölümünü duyan anne Naciye Avcı hastane önünde sinir krizleri geçirdi. Amca Ömer Avcı ise çok daha öfkeli, tepkiliydi. Yeğeninin nasıl öldüğünü anlattı gazetecilere: “Edanur, Çiftlik Mahallesi Kurttepe mevkiindeki evinin bahçesinde oynarken öldü. Köye sadece birkaç kilometre uzaktaki 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’nda atış eğitimi yapılır sık sık. Bu kez de yine atış talimi sırasında atılan kurşunlardan biri isabet etti yeğenime. Kurşunlar köyümüze gelmekte. Bu işin bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Atış taliminin başka bir yerde yapılmasını istiyoruz. Bu atış talimi devam ettikçe başka insanlar ölür. Köyümüzde hayatımız her an tehlikede. Atış talimi yapılırken kafamızı eğerek geziyoruz. Köyümüzün her yerinde mermi çekirdekleri mevcut.”

Çok yönlü soruşturma başlatıldı
Ailenin iddiaları üzerine Karabük Valiliği, çok yönlü soruşturma başlatıldığını duyurdu. Valilik’ten yapılan açıklamada “Olay mahallinin 1.5-2 km. güney doğusunda 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı atış alanlarının da bulunduğu değerlendirilerek soruşturma çok yönlü olarak sürdürülmektedir” dendi. Edanur Avcı’nın kafasına saplanan kurşunun balistik incelemeye alınacağı, hangi silahtan atıldığının belirlenmeye çalışılacağı da bildirildi.

Bir yılda dört çocuk öldü
Son bir yıl içinde yerleşim yerlerine yakın askerî birliklerden atıldığı iddia edilen bomba ve mermilerle tam üç çocuk yaşamını yitirdi. 12 yaşındaki Olcan Akyürek, Van Özalp’teki Mustafa Muğlalı Kışlası’nın yanında patlayan bombayla can verdi. 12 yaşındaki Ceylan Önkol da Diyarbakır Lice’de hayvanlarını otlatırken yine askerî birlikten atıldığı öne sürülen patlayıcıyla yaşamını yitirdi. Canan Saldık isimli genç kız ise Van’da gittiği ziyaretten dönerken başına isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi. Adres yine aynıydı, askerî kışladan atılan mermi.


Taraf

05.11.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0