Karabağlar Belediyesi'nden sendika seçimlerine müdahale

08 Şubat 2011 17:26  

 

Karabağlar Belediyesi'nden sendika seçimlerine müdahale

İzmir'de CHP'li belediyelerin anti-demokratik uygulamaları bitmiyor. Bugün yapılacak olan DİSK Genel-İş sendikası 5 nolu şube delege seçimlerine Karabağlar Belediyesi başkan ve yetkilleri tarafından müdahale edildi.

Sendika şube başkanı ve yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde sendika yetkilileri yaşananları şu şekilde aktardılar:

''Sendika yönetimi olarak 4 Şubat günü delege seçimleri yapılacağı kararını aldık.Bu kararı üyelerimize bildirdik. Seçimleri yapabilmek için Karabağlar Belediyesi'nden Çalışkuşu kongre merkezini talep ettik. Ancak belediye boş olmasına rağmen salonun dolu olduğunu gerekçe gösterip talebimizi kabul etmedi. Biz de sendika yönetimi olarak belediye başkan yardımcıları Rahim Ürünveren ve Hulusi Gülşen ile sözlü olarak görüşerek Karabağlar Belediyesi'nin çatı katında seçimleri yapabileceğimizi kendilerine ilettik ve başkan yardımcıları bunun olabileceğini söylediler. Bu sözler üzerine biz de 4 Şubat'ta seçimin yapılacağı tarih saat ve adresi üyelerimize duyurduk.

Uyanık belediyecilik

İşçilerin iddialarına göre CHP'li Karabağlar Belediye Başkanı Kasım Sıtkı Kürüm, sendikalı işçilerin cep telefonlarına 3 Şubat günü kısa mesaj gönderip sendika yönetiminin duyurmuş olduğu yerin tam aksine bir adreste seçimlerin yapılacağı bilgisini verdi ve sendikanın çalışmalarını zora soktu ve sendika seçimlerini Karabağlar Belediye binasının karşısında bulunan bir kahvehanede gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Delege seçimlerinde aday olan işçiler ise başkanın neden böyle bir girişimde bulunduğunu şu ifadelerle anlattılar:

"Belediye başkanı kendi istediği, kendi belirlediği kişilerin sendikada delege ve yönetici olmasını istiyor. Burada delege olan arkadaşlar toplu sözleşme sürecinde işverenin değil emekçilerin çıkarlarını savunacak bir liste, bu yüzden Sıtkı Kürüm kendi belirlediği listenin seçilmesini istiyor. Sarı sendikacılık yapılması için elinden geleni yapıyor. Sabah buraya kamera yerleştirdiler, başına kameraman koyudular, tepki göstermemiz üzerine geri çektiler kamerayı. Şimdi karşıdan hâlâ kayıt yapıyorlar, oy kullanmaya gelen işçileri ve delegeleri tespit edip bazı arkadaşlarımızı telefonla arayarak işten atmak ile tehdit ettiler. Bizim burada yasal, meşru, demokratik sendikal mücadelemizi engellemek için de dün akşam hepimize sms yolladılar. Seçimlerin Uzundere temizlik işleri şantiyesinde yapılacağını bildiren ve başarı dileklerini ileten belediye başkanı imzalı smsler yolladılar."

KARBEL işçilerine seçim tatili

İşveren Karabağlar Belediyesi sabah saat 09:00 sularında seçimlere katılmak için bir liste ile seçimin yapılacağı yere gitti, fakat seçimlerin Uzundere'de bulunan temizlik işleri şantiyesinde yapılmasını şart koştu. Sendika yönetimi ve aday olan delegeler ise "Bizim nerede seçim yapacağımıza işveren karar veremez" diyerek bu talebi reddetti.

İddialara göre, yaşanan bu gelişmeler üzerine işveren listesini geri çekti ve delege seçimleri kahvehanede sabah saatlerinde tek liste ile başladı. Ancak belediye yetkilileri seçimleri engellemek için yeni bir taktik geliştirip Karabağlar Belediyesi'ne bağlı şantiyelerde çalışan ve sendika üyesi olan KARBEL işçilerini şantiyeden dışarı çıkarmadı ve işçilerin görevlerine gitmesi de şantiye kapılarında bekleyen şantiye müdürlerince engellendi. Bu engeli aşarak oy kullanmaya giden işçilerin ise isimleri alınarak sürgün ve işten atılmak ile tehdit edildiler.

Yine işçilerin iddiasına göre delege listesinde bulunan bir işçiyi odasına çağıran belediye başkanı da noter huzurunda adaylıktan istifa etmesini ve istifa dilekçesini sendikaya vermesini talep etti, bunu yapmadığı takdirde işine son verileceği tehdidinde bulundu. Bazı delege adayları ise telefonlarından belediye yetkilileri tarafından aranarak, "Başkan seni bu listede görmek istemiyor" şeklinde uyarıldılar.

Delege adayları ve sendika yöneticileri, CHP'li belediyenin bu tavrı ile DİSK'e bağlı Genel-iş sendikasının iç işleyişine müdahale etmeye çalıştığını ve örgütlenme özgürlüğüne müdahale ettiğini belirttiler.

Kani Beko'dan destek

Seçimlerin yapıldığı kahvehaneye gelen Genel-İş sendikası Genel Sekreteri Kani Beko ile yaptığımız görüşmede, Beko sendika üyelerin demokratik haklarını kullandığını belirterek, "Burada üyelerimiz demokratik haklarını kullanıyorlar, ancak belediyenin bu tutumu doğru değil. Biz 300 bin üyesi olan bir konfedarasyonun üyeleriyiz ve işveren bunu dikkate almalıdır.Burada onurlu bir şekilde sendikal mücadele veren arkadaşlarımızın arkadasındayız, onları destekliyoruz. Burada yapılan seçim haklı, meşru bir seçimdir" diye konuştu.

Son olarak görüştüğümüz işyeri temsilcileri ise işverenin sabah geri çektiği listeyi yeniden vermek istediğini söyleyerek, "Bunu kabul etmememiz üzerine de Uzundere'de yeni sandıklar açarak sadece kendi listesini oylatmak için işçileri özel minibüsler ile Uzundere şantiyesine taşımak suretiyle kendi başına yasal hiçbir dayanağı olmayan bir seçim yapıyor" ifadelerini kullandılar.

Saat 13:30 itibariyle ise işçilerin yevmiyelerinin kesildiği haberi geldi


yurtsuz.net



Son Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2011 19:12

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0